Met Ruud Vormer op reis door de 3 Champions League-campagnes van Club

Ruud Vormer dolgelukkig na zijn goal in Monaco. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

“Goh, dit is al mijn zevende seizoen bij Club.” Ruud Vormer (32) schrikt ervan. “Op naar de tien! Waarom niet?” Op naar eindelijk eens een overwintering in de Champions League, waarom niet? In zijn voorgaande zes seizoenen lukte het Club langs geen kanten, met respectievelijk 0, 6 en 3 punten, onder Preud’homme, Leko en Clement. Als opwarmer voor Vormers vierde kampioenenbal neemt de aanvoerder ons mee op reis naar zijn 18 CL-matchen met blauw-zwart. “Hoeveel er daarvan gewonnen werden? Eén maar? Tja…”

Champions League 2016-2017 – groep G

“Wat een ramp, zeg!”

1. Leicester 13 ptn

2. FC Porto 11 ptn

3. FC Kopenhagen 9 ptn

4. Club Brugge 0 ptn

14.10.2016. Club – Leicester 0-3.

“Mijn eerste. Kippenvel… Die hymne is voor elke voetballer het summum. Wie stond er nog in dat elftal? Van Rhijn, Pina… Goh zeg, het lijkt een eeuwigheid geleden. Er zijn nu nog maar twee overblijvers uit het basiselftal: Hans en ik. We spelen inmiddels al vijf jaar samen, het is duidelijk dat het uitzonderlijk goed klikt tussen ons. Ik ben de aanjager, Hans geeft de balletjes, hij is iets verfijnder dan ik. Het hart en het hoofd, schreef Voetbal Magazine laatst en dat klopt. We maken elkaar sterker, zeker weten.”

“We hoeven er ook niet meer specifiek op te trainen, ik weet blind hoe hij loopt en waar hij komt. En Hans weet precies waar ik de bal breng. We zijn nochtans heel verschillend: Hans is introvert terwijl ik erg open ben, maar het klikt gewoon. Al zoeken we elkaar in Knokke ook niet meteen op, ik heb het al druk genoeg met drie kindjes. (lacht) Ik was wel blij dat ie niet naar West Ham trok, al had ik het hem wel gegund. Wie zat er trouwens nog in die groep? Leicester, Kopenhagen en … help even, Porto, ja! Dat we toen geen enkel punt haalden… We waren toen echt nog in opbouw. Een ramp was het. Het huidige Club in dezelfde groep eindigt bovenaan, zeker weten.”

Club kon toen ocharme maar twee goals in zes matchen maken.

18.11.2016. Club Brugge – FC Porto 1-2. 12de minuut Vossen (1-0).

“Jelle… Zei hij laatst dat hij bij een ploeg die zo dominant speelt als Club Brugge nog zeker zijn goals zou maken? Ik kan mij dat voorstellen, ja. Of ik Jelle had laten gaan? Geen idee. Daar komt zoveel bij kijken. Ziet de trainer het in je, ja of neen.”

22.11.2016. Leicester – Club Brugge 2-1. 52ste minuut Izquierdo (2-1).

De Gouden Schoen 2016, José Izquierdo, was de eerste in een rijtje van fameuze flankaanvallers. Na de Colombiaan volgden Danjuma, Dennis, Diatta en nu alweer de Nederlander Noa Lang.

“Noa ken ik niet. Maar ik hoorde wel al goeie verhalen over hem. Altijd leuk, een Hollander er bij. Een grotemond er bij? (lacht) Ik herken mezelf wel een beetje in hem. Hij heeft wel lef hoor, als Rotterdammer van Feyenoord naar Ajax trekken.” Maar wie was nu de beste in dat rijtje? “Izquierdo was de man van de acties, hij kon met zijn fantastische dribbels echt een wedstrijd openbreken. Danjuma was rustiger, hij koos zijn momenten uit, maar minder dan Joske of Dennis, ook een man van de flitsen, iemand die openingen kan creëren. Diatta is dan misschien weer iets minder onvoorspelbaar. Ik ben in elk geval blij dat ze allebei zijn gebleven, we gaan hen nog goed kunnen gebruiken.”

Champions League 2018-2019 – groep A

“Die met Monaco!”

1. Atlético Madrid 13 ptn

2. Borussia Dortmund 13 ptn

3. Club Brugge 6 ptn

4. AS Monaco 1 ptn

24.10.2018. Club Brugge – AS Monaco 1-1. 39ste minuut Wesley (1-1).

“Na Wesley kwamen Okereke, Diagne, Krmencik… dat waren iets andere types. Of we zo’n type, een breekijzer, gaan missen op Champions League-niveau moet nog blijken. Het is wel fijn als je er af en toe zo’n grote kan ingooien, maar zoals Krmencik speelde in Waregem, dat was toch heel goed? Ik heb echt nog veel vertrouwen in die jongen. Okereke heeft ook best zijn wedstrijdjes meegepikt, maar hij moet nog wat stabieler worden. Terwijl je op Wes bijna altijd kon rekenen. Al was hij geen goalgetter, hij kon ontzettend goed de bal bijhouden, waardoor wij dan konden aansluiten. Maar je kan het met Okereke en Dennis in de spits ook anders aanpakken, meer de diepte en snelheid opzoeken.”

6.11.2018. AS Monaco – Club Brugge 0-4. 85ste minuut Ruud Vormer (0-4).

“Ongetwijfeld de Champions League-match die mij het meest is bijgebleven. Omwille van die 0-4, maar ook omwille van mijn goal. Ik was bij Club op de bank beland, de match ervoor op Lokeren had ik mogen invallen en had ik de 0-1 gemaakt. Toch zou ik in Monaco niet in de basis gestaan hebben, mocht Siebe niet geblesseerd zijn geweest. Ik speelde op zijn plaats, op de 10, niet meteen mijn positie. Maar het kan raar gaan in de voetbalwereld. We speelden ze helemaal weg en als kers op de taart scoorde ik ook nog in de slotfase. Ik was danig opgefokt begonnen aan de match en de ontlading was enorm. Ik zie me nog naar mijn vrouw en mijn schoonvader tussen de supporters lopen. Roos dacht ongetwijfeld: Goh, nu wordt ie tenminste weer wat vrolijk thuis.” (schatert)

Vormer legt aan en ... scoort!
Vormer legt aan en … scoort!© Getty Images

28.11.2019. Borussia Dortmund – Club Brugge 0-0.

“Ik kijk er nu al naar uit om daar weer te spelen. Die Gelbe Wand, fantastisch. Fenomenaal stadion, een hele mooie club. Een echte volksclub naar mijn hart, net zoals Feyenoord en Club, ja… Ik weet niet of ze nu nog sterker zijn of niet. Ik hoop van niet want ze waren toen al héél goed. Het was de verdienste van Leko dat we daar de nul konden houden, hij had een hele sterke organisatie neergezet.”

11.12.2018 Club Brugge – Atlético Madrid 0-0.

“In de laatste match hielden we ook nog Atlético in bedwang. Van 0 naar 6 punten uiteindelijk, dan merkte je toch dat Club aan het komen was. Er stonden toen ook weer met Ngonge en Openda twee eigen talenten in de basis. Als je in zulke wedstrijden je kans krijgt, kan je niet zeggen dat jongeren hier geen kansen krijgen. Tja, waarom breken er dan zo weinig door? Voorlopig in de laatste tien jaar alleen Engels, Mechele en De Ketelaere. Ik zie er wel een uitleg voor: het gaat altijd om punten pakken. Je kan dan wel veel jongeren inpassen, maar als er geen punten worden gepakt, worden die jongens meteen afgeserveerd.”

“Dat geldt voor elke club. Kijk maar naar Anderlecht, die deden het vorig seizoen wel consequent, maar intussen is er toch ook weer meer ervaring bijgehaald. Uiteindelijk heb je toch ook ervaren spelers nodig die die jonge jongens helpen. Openda werd toen vervangen door Schrijvers. Die is ook nog altijd geen basisspeler, dat klopt. Het systeem, denk ik. Siebe is een hele goeie voetballer, dat heeft hij al vaak laten zien, maar hij rendeert het best achter een type-Wesley, als tweede spits.”

Champions League 2019-2020 – groep A

“Zonder mijn rode kaart wonnen we op Real”

1. Paris Saint-Germain 16 ptn

2. Real Madrid 11 ptn

3. Club Brugge 3 ptn

4. Galatasary 2 ptn

18.9.2019. Club Brugge – Galatasaray 0-0.

“De vorige campagnes stonden eerst Butelle en daarna Letica en Horvath in doel. Nu hebben we Simon, hé. Ik zie Ethan dagelijks bezig op training en ik vind hem eerlijk waar een héle goeie keeper. Maar Simon geeft de hele ploeg zoveel vertrouwen. Keepen gaat niet alleen om ballen pakken, het gaat ook om rust uitstralen en communicatie. Dat is 30 procent van een keeper, ja. Hij voetbalt ook graag mee, je merkt bij hem bijna de zin om mee naar voren te gaan. (grinnikt) Op training met elf tegen elf pakt hij er wel eens mee uit.”

1.10.2019. Real Madrid – Club Brugge 2-2. 84ste minuut Vormer rood;85ste minuut Casemiro (2-2).

(diepe zucht) “Ik zweer het je, ik riep alleen tegen de ref blinde. You are blind! Dat verdient toch nooit rood? Toen ik dat gangetje naar de kleedkamer indraaide, hoorde ik plots dat gejuich. De gelijkmaker, net na mijn rode kaart. Toen ik onder de douche stond, was ik … niet kwaad, maar verdrietig. Een diep schuldgevoel, ik had het voor mijn team toch een beetje verpest. Dát neem ik mezelf kwalijk, niet dat ik you are blind had geroepen. Zonder rode kaart, hadden we gewonnen op Real. Kut!”

Ruud Vormer krijgt een rode kaart op het veld van Real Madrid.
Ruud Vormer krijgt een rode kaart op het veld van Real Madrid.© Getty Images

6.11.2019. Paris Saint-Germain – Club Brugge 1-0.

“Ik was toen drie wedstrijden geschorst. Eerst thuis tegen PSG, 0-5. Die Mbappé ging even rennen… (lacht) Mét Vormer erbij had Club die wedstrijd heus niet gewonnen hoor. En dan de match in Parijs. Ik zat thuis voor mijn televisiescherm. Diagne wilde per se die penalty trappen. Ik zat te roepen voor mijn scherm: Hans, pak ‘m! Indien ik op het veld had gestaan, had Diagne die strafschop niet genomen, hoor. Maar ik begrijp ook wel Hans, hij wou geen ordinaire discussie.”

“Maar los daarvan, ik vond Mbaye best een aardige gozer, hoor. Het moeten niet allemaal brave jongetjes zijn. Ok, hij kwam hier in een blitse Rolls Royce toe, hij was gek op dure horloges… Maar het is toch zijn geld, hij doet ermee wat hij wil. Al kom je met een helikopter trainen. Als je maar presteert, loopt en gas geeft op elke training. Pas als je dat niet doet, wordt er van alles bijgehaald.”

Champions League 2020-2021 groep F

“Hooguit 25 procent kans”

In een groep met verder Lazio en Borussia Dortmund speelt Club dinsdag zijn eerste wedstrijd op FK Zenit Sint-Petersburg. “Neen, het moét niet, die tweede plek. We maken misschien maar 20 procent kans, hooguit 25 procent… Al zou ik het wel eens willen meemaken, zoals Ajax twee jaar geleden toen ze de halve finales bereikten. Maar ik heb al een en ander opgezocht, het is echt een sterke groep, hoor. Zenit is misschien geen grote naam, maar er lopen wel spelers rond van 50 miljoen euro.”

“Maar als ik echt moet kiezen: liever nogmaals kampioen dan 1/8ste finales Champions League. We zijn deze week echt nog gefocust op Standard zaterdag. We willen zo snel mogelijk naar de kop. Maar op Sclessin is altijd moeilijk. Het is al geleden van 2017 dat we er nog konden winnen. Moeilijker dan Anderlecht in elk geval. (grinnikt) Standard, Zenit… Vol gas geven nu.”