Met Brecht Dejaegere hebben we dan toch een prima West-Vlaming op het EK

Brecht Dejaegere, hier zij aan zij met Wesley Sonck, stond meer dan zijn mannetje in het panel van analisten. © GF
Olivier Volckaert

Met Nicolas Lombaerts verdween onze laatste West-Vlaamse hoop op speelminuten uit de selectie van Marc Wilmots. Maar er schitterde toch een West-Vlaming in het openingsweekend van het EK. Bedankt, Brecht Dejaegere.

Brecht Dejaegere uit Handzame schoof zaterdag mee aan tafel met Karl Vannieuwkerke en Jan Mulder om tijdens en na de matchen te analyseren. Een verademing tussen een overvloed aan Nederlandse analisten. Sympathiek en bescheiden, geen schreeuwerig type. En hij etaleerde bij momenten zijn voetbalkennis. Legde aan Jan Mulders het begrip ’45’ uit (waarbij de bal vanaf de achterlijn in die hoek wordt gespeeld) en etaleerde zijn kennis over de Russen. Brecht speelde in de Champions League tegen Sint-Petersburg en kende dus heel wat Russische internationals.

Maar Brecht scoorde vooral met zijn lichtjes West-Vlaamse tongval. Hoe zeer hij ook zijn best deed, zijn West-Vlaamse roots waren soms te horen. Aan een vervoeging, aan een dialectwoord. Maar storend ? Neen hoor. Eerder sympathiek. En zeker en vast verstaanbaar. Gerrit Callewaert zou trots zijn op Brecht Dejaegere.