Martinez wil Duivels naar vijfde opeenvolgende groot tornooi brengen

“Je kwalificeren voor een groot tornooi is nooit een sinecure”, vindt Roberto Martinez. © BELGA
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Een zege tegen nietige Estland zaterdagavond volstaat voor onze Rode Duivels om een plaats op het WK in Qatar volgende winter te boeken. Geen mens die eraan twijfelt dat onze nationale ploeg zaterdag de punten thuis zal houden, al moet bondscoach Roberto Martinez sterkhouders als Lukaku, Tielemans en Alderweireld missen.

Aangezien ook Batshuayi niet beschikbaar is, is de spoeling voorin erg dun. Zeer tegen zijn natuur in liet bondscoach Martinez al in zijn kaarten kijken: “Benteke komt morgenavond aan de aftrap, daar is geen twijfel over mogelijk. Meestal spreek ik me nog niet uit over mijn basiselftal maar hij verdient dit. Lukaku presteerde al geweldig in de spits, het is wellicht de plaats waar we het meest competitief zijn.”

Vijfde groot tornooi op rij

Indien de Duivels zaterdag de punten thuis houden in het Koning Boudewijnstadion, nog verre van uitverkocht overigens, plaatst de nationale ploeg zich voor het vijfde opeenvolgende grote tornooi. Dat is een record en dat beseft ook de bondscoach: “Je kwalificeren voor een groot tornooi is nooit een sinecure.”

“We moeten eerst nog 90 minuten de concentratie houden. We missen heel wat spelers maar dat biedt opportuniteiten voor de andere spelers. We hebben geen groep van 11 spelers maar een groep van 22. Nu moeten we kijken of zij klaar zijn wanneer we een aantal belangrijke spelers missen.”

Indien alles volgens plan gaat, wacht dinsdag nog een overbodige wedstrijd op Wales. De bondscoach wil echter nog niet op de zaken vooruitlopen. “We zullen eerst het resultaat van morgenavond afwachten. Het doel is om ons te kwalificeren, bij voorkeur zo snel mogelijk. Dan zien we wel of er wissels zullen komen tegen Wales.”

Speelminuten voor De Ketelaere

De bondscoach kon ook niet rond de uitstekende vorm van Bruggeling Charles De Ketelaere, in wie hij nochtans geen zuivere 9 ziet: “Zijn recente prestaties zijn erg indrukwekkend. Hij is een fantastische voetballer in balbezit. Puur technisch is hij tweevoetig, hij is nog zoekende naar zijn beste positie. Ik zag hem zelfs linksback spelen bij Brugge in de Champions League. Hij ontwikkelt zich prima en leest het spel erg goed, zeker op die leeftijd. Ik ben tevreden dat hij tot onze ploeg behoort.”

Charles De Ketelaere krijgt wellicht een aantal speelminuten tegen Estland en/of Wales.
Charles De Ketelaere krijgt wellicht een aantal speelminuten tegen Estland en/of Wales. © BELGA

Lovende woorden dus van de bondscoach over de chouchou van Club Brugge die zeker op speelminuten mag rekenen tijdens het tweeluik. Al hoopt zijn clubcoach Clement dat hij dinsdag gespaard wordt zodat hij vrijdagavond fit aan de aftrap op KV Mechelen kan verschijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier