Martin Defour is 30 jaar huisfotograaf bij KV Oostende: “Noem mij gerust een paparazzi”

Martin Defour staat op elke match van KVO paraat met zijn fototoestel.© TVA
Martin Defour staat op elke match van KVO paraat met zijn fototoestel.© TVA
Redactie KW

Wie (her)kent hem niét? Martin Defour (66). Hij staat al jaren langs de zijlijn met zijn uit de kluiten gewassen fototoestel om sfeervolle kiekjes te nemen van de KVO-supporters en spelers. Stralende zon of striemende regen: altijd tekent Martin present. “Ik ga zeker nog een jaar of vijf foto’s blijven nemen, al moesten ze me met een ‘karretje’ voortduwen.”

We moeten al terugkeren naar december 1990 om Martin Defour te situeren bij KVO. “Ik was vroeger al eens gaan kijken naar AS Oostende, maar het was mijn ex-schoonbroer die me meenam naar KVO. Daar is de vonk overgeslagen. In 1990 kocht ik een kleine Grundig-videocamera voor 40.000 oude frank (omgerekend zo’n 1.000 euro, red.) . Ik weet nog goed: het was een thuismatch tegen Ninove in derde klasse. De match eindigde op 1-1 na twee penalty’s en de Ninovieters slikten twee rode kaarten. Nu goed, ik maakte wat sfeerbeelden in de tribune en in de kantine. Toenmalig KVO-trainer Raoul Peeters zag me aan het werk en sprak me aan. ‘Wil jij onze uitwedstrijden filmen?’, vroeg hij. ‘Ja, als ik ook de thuismatchen mag filmen’, antwoordde ik. En we hadden een deal. Leuk detail: de filmcassettes werden door hulptrainer Ronny Brackx of zijn echtgenote bij mij thuis opgehaald.” Het was het begin van een engagement dat tot vandaag standhoudt.

“In 2004 kocht ik een kleine pocketcamera om ook foto’s te maken en in 2005 mocht ik de verplaatsingen meemaken met de spelersbus. Daarvoor reisde ik altijd met de supporters mee. Met het filmen zou ik stoppen in het seizoen 2008-2009, toen grote tv-bedrijven als Telenet en Proximus de wedstrijden kwamen opnemen. Ik ben me toen gaan toeleggen op fotografie en schafte hiervoor professionele Sony-apparatuur aan. ( lacht ) Eigenlijk is dit een zwaar uit de hand gelopen hobby. Ik was tot vier jaar geleden als vrachtwagenchauffeur aan de slag (nu is hij op pensioen, red.) . Ik had het geluk dat mijn werkgever zich altijd flexibel heeft opgesteld om me de wedstrijden te laten bijwonen.”

In vrieskou op het dak

Martin schat dat hij 750 matchen heeft gefilmd. “En alle video’s heb ik aan KVO verkocht. Alleen nog een samenvatting van zo’n 100 uur en enkele opmerkelijke wedstrijden heb ik nog in bezit. Een wedstrijd blijft me altijd bij: die in en tegen Doornik. Hun stadion had zelfs geen tv-platform en ik moest in de bijtende vrieskou op het dak gaan staan. Ik hield het lang vol, maar vijf minuten voor tijd heb ik de handdoek in de ring gegooid.”

“Het valt me op dat mensen voor de lens altijd een stapje verder willen gaan”

“Eerlijk, ik neem liever foto’s dan filmopnames maken. Het randgebeuren, het fotograferen van supporters: dáár gaat het om. Ik ben als vrijwilliger bij de club aangesloten en krijg als huisfotograaf toegang tot heel het stadion, van de tribunes tot de vipfeestjes. ( knipoogt ) Noem mij gerust een heuse ‘paparazzi’: ik heb het altijd allemaal gezien. En het valt me op dat mensen voor de lens altijd een stapje verder willen gaan. Bijvoorbeeld: in de C-tribune zit altijd een mevrouw van zo’n 80 jaar op de eerste rij. Ik noem haar ‘Susanne van Oudenburg’ – ze is van Oudenburg. Nu, achter de dame zit een groepje jonge gasten. ‘ Awel , Susanne, leg je eens op die gasten hun schoot.’ ( lacht ) En ze deed dat nog gewoon ook.”

Een van de duizenden beelden van de hand van Martin.© Martin Defour
Een van de duizenden beelden van de hand van Martin.© Martin Defour

“Een andere keer op het strand vroeg ik aan een toeriste om met een truitje van KVO in de branding te poseren. Hopsakee , allemaal geen probleem, hoor. Ook de meeste spelers gaan graag op de foto. Van de huidige selectie poseren Maxime D’Arpino, Theo Ndicka en Indy Boonen het liefst. Wie niet zo graag werd geportretteerd? Franck Berrier. ( glimlacht ) Sympathieke mens, maar wel een tikkeltje speciaal.”

Trip naar Marseille

“Ik heb er geen idee van hoeveel foto’s ik in totaal heb genomen. In de zomer van 2019 presenteerde ik een boek met daarin alleen al 3.200 foto’s. Onlangs heb ik eens schoon schip gemaakt en zowat 200.000 overbodige beelden weggegooid. De mooiste herinneringen koester ik aan de Europese wedstrijd in Marseille in 2017, toen ik met de ploeg mocht meevliegen op verplaatsing. Ook de bekerfinale blijft een prachtig gegeven. Ik neem dan ook enkel foto’s van KVO – niet van natuur. Ik kan wel genieten van fotografie. Neem nu Fons Roets (die ook voor deze krant schrijft, red.) . Hij post op Facebook veel (oude) foto’s en dat is bijzonder knap.”

“Hoe lang ik er nog mee doorga? ( denkt even na ) Goh , toch zeker nog een jaar of vijf. Al moet ik hier op krukken staan of rijdt mijn vrouw me rond in een karretje. Ik hoop nog een nieuw fotoboek uit te brengen naar aanleiding van het tiende seizoen van KVO in eerste klasse (2023-2024, red.) . En natuurlijk hoop ik dat er snel terug publiek kan komen kijken. Als we de play-offs zouden halen en het seizoen in een later stadium zit, kan er misschien weer publiek toegelaten worden.”

(Timmy Van Assche)

Wie zijn werk wil volgen, kan steeds een kijkje nemen op de Facebookpagina van Martin Defour.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.