Mandel United promoveert alsnog naar eerste nationale: “Deze kans laten we niet liggen”

Mandel United - hier met kapitein Tom Raes op kop - beleefde vorige seizoen vaak een mooie bekercampagne en eindigde ook tweede in competitie. Die plaats levert nu ook een promotieticket op. © belga
Wouter Vander Stricht

Eerste nationale heeft er nog een West-Vlaamse ploeg bij. Het nieuws liet wat op zich wachten, maar nu kreeg Mandel United te horen dat het mag promoveren nadat Lierse Kempenzonen uit de reeks naar eerste klasse B werd gepiloteerd. Ook La Louvière (RAAL) en Bochelt aasden op het vacante plekje, maar vangen dus bot. De reeks blijft 16 ploegen tellen en geen 18 zoals door sommige partijen werd gehoopt.

Waar het er enkele maanden geleden naar uit zag dat enkel R. Knokke FC de West-Vlaamse eer zou verdedigen op het hoogte amateurniveau, lijkt de reeks nu vier teams te gaan tellen. Mandel United kreeg zopas ook zekerheid over de promotie. Winkel Sport dat vorig seizoen laatste eindigde mag in de reeks blijven omdat andere teams de licentie niet haalden en KSV Roeselare zakte ook al door licentieproblemen uit eerste klasse B, al droomt men op Schiervelde om alsnog toegelaten te worden in eerste klasse B. Dus komend seizoen wel wat leuke derby’s, zeker in het centrum van de provincie.

Paul Seynaeve: “Mijn eerste zorg als voorzitter van Mandel United is de club deze coronacrisis te laten overleven”

Voorzitter Paul Seynaeve is opgelucht dat de kogel nu eindelijk door de kerk is. “Als club willen we zo hoog mogelijk spelen, maar we zullen daarvoor geen financiële risico’s nemen. We hebben een kern met de nodige kwaliteit, maar we willen ook jongeren ene kans geven. En dat zal niet van de ene dag op de andere veranderen. Toch niet als het van mij afhangt”, verduidelijkt de preses. Komende dinsdag komt de beheerraad samen en bekijkt men de consequenties van de laattijdige promotie. “Het dreigt voor veel clubs er dramatisch te gaan uitzien. Mijn eerste zorg als voorzitter is de club deze coronacrisis te laten overleven. Al de rest komt op de tweede plaats.”

Sportief niveau van andere orde

Mandel United-beheerraadslid Mario David reageert vanuit zijn vakantie-oord in Italië. “In deze hele saga zijn we altijd rustig gebleven. We hebben ook geen druk proberen te zetten via de media, maar bleven uiteraard wel in contact met de bondsinstanties. Wij haalden als een van de eerste clubs onze licentie voor eerste amateur (eerste nationale, red.), maar uiteindelijk kregen heel wat clubs van het BAS dan nog hun licentie, waardoor er voor ons geen plaats was. Dat was een ontgoocheling, want we hadden ons klaargestoomd voor de twee scenario’s. We gingen nu dus uit van een seizoen in tweede amateur, maar laten de kans uiteraard niet liggen om in eerste nationale uit te komen. Dat zal met een andere ambitie zijn. In tweede amateur was de top vijf een doelstelling, nu zullen we ons in eerste instantie willen handhaven.”

Mario David: “Met Laleman, Raes, Tamsin, Lorthiois, Brouckaert, Mezine,… hebben we spelers die op dit niveau al ervaring hebben”

Sportief zal dat uiteraard niet simpel zijn. Dat mocht buur Winkel Sport afgelopen seizoen al ondervinden. Na de promotie eindigde WSP laatste, maar mocht toch in eerste nationale blijven door de licentieproblemen bij andere clubs. “We zijn er ons van bewust dat het sportieve niveau daar van een andere orde is. Maar niettemin hebben we met Laleman, Raes, Tamsin, Lorthiois, Brouckaert, Mezine,… spelers die op dit niveau al ervaring hebben. We leven momenteel ook in een andere voetbalrealiteit. Dat beseffen de spelers zelf ook wel. We zullen ons in de breedte misschien nog versterken, maar daarover buigen we ons dan eerstdaags.”

Op zoek naar een veiligheidschef

Ook extrasportief komt er heel wat bij kijken. “We moeten nu op zoek naar een veiligheidschef. We zullen daar een tandje moet bijschakelen maar we hebben met mensen als Jan Desmet, Danny Dierkens, Stijn Naessens,… mensen aan boord die wel het klappen van de zweep kennen.”

Mandel United ervaart net als de andere ploegen ook de financiële gevolgen van de coronacrisis. “We hebben nu al vijf maanden nauwelijks inkomsten. In de maand juli hebben we nog wat kunnen recupereren via onze kantine. Maar het verbod op wedstrijden in augustus is voor ons nefast. We hadden drie thuiswedstrijden in de beker en ook een tornooi voor de jeugd. Dat valt nu allemaal in het water. Ook heel wat sponsors zetten de tering naar de nering. Het zal voor heel wat clubs moeilijk zijn om het budget rond te krijgen. Wij hebben eind vorig seizoen een inspanning van de spelers gevraagd. Daarop zijn ze ingegaan en we zijn ze daar ook dankbaar voor. Maar het valt nu af te wachten hoe het zich de komende maanden ontwikkelt.”

Bij het vroegtijdig afsluiten van de competitie stond Mandel United – na de autoritaire leider R. Knokke FC – tweede in de stand. Ook de twee jaren voordien eindigde de fusieploeg tweede na Winkel Sport (2018-2019) en Rupel Boom (2017-2018). In de nacompetitie moest men telkens de duimen leggen, maar nu promoveert Mandel United alsnog naar eerste nationale, de vroegere eerste amateurreeks.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier