Lukaku bezorgt Rode Duivels droomstart op EK

©DIRK WAEM BELGA
©DIRK WAEM BELGA
Redactie KW

De Rode Duivels hebben zonder groots te spelen hun opener op het Europees Kampioenschap gewonnen. Flitsend voetbal was hier niet eens voor nodig, de Russische defensie hielp zelf een handje. Lukaku kreeg de 1-0 vriendelijk aangeboden na slecht wegwerken achterin, Meunier scoorde de tweede treffer na een matige tussenkomst van doelman Sjoenin. In het slot scoorde Lukaku nog de 3-0.

Een week lang werd gespeculeerd wie achterin zou starten. Zou de bondcoach kiezen voor de ervaring van Vermaelen of toch eerder voor Denayer, die de laatste interlands meer speelminuten kreeg? Het werd uiteindelijk een verrassing van Martinez. Hij koos voor Boyata, wellicht uit angst voor Dzyuba, de mastodont voorin. België opende niet sterk maar kwam wel na tien minuten op voorsprong. Defensief geklungel bracht Lukaku alleen voor Shunin en de topschutter aller tijden bracht zijn conto op 61 treffers, zondermeer indrukwekkend.

Oogkasbreuk Castagne

Castagne kreeg op de rechterflank de voorkeur op Meunier, maar zijn tornooi zou er na een klein half uur wel al eens kunnen opzitten. Hij liep vermoedelijk een oogkasbreuk op na een stevig duel , dezelfde blessure die De Bruyne opliep in de finale van de Champions League.

De invalbeurt van zijn vervanger Meunier begon in stijl. Zijn eerste noemenswaardige baltoets was de 2-0 toen doelman Shunin zwak tussenkwam op een voorzet. Ook de Russen bleef niet gespaard van blessures en moesten al voor de rust twee keer wisselen.

Povere tweede helft

De Duivels begonnen fluks aan de tweede helft. Kapitein Vertonghen maande zijn troepen meerdere keren aan om meer in de bal te komen. Inspirerend werkten die woorden echter niet. Mertens was lange tijd onzichtbaar, Tielemans kende een van zijn minste partijen in een duivelsshirt. Dendoncker deed het wel prima: kilometers malen op het middenveld met geregeld een goeie interventie. Eden Hazard kreeg nog een minuut of 20 om wat ritme op te doen maar tegelijk ging ook Vertonghen met last aan de enkel naar de kant. Op vlak van resultaat kenden de Belgen een zorgeloze avond, het ticket voor de volgende ronde lijkt nu al binnen.

Het spelbeeld was echter niet hoogstaand, geen enkele kans zelfs in de tweede helft. Tot Lukaku in de slotminuten voor de 3-0 zorgde. Eden Hazard toonde wel heel wat gretigheid. Maar goed, een ploeg moet groeien in een tornooi en zelfs zonder de turbo aan te zetten, kwam de zege nooit in gevaar. Op personeelsgebied wel grote zorgen voor Martinez. Mogelijks moet Castagne definitief afhaken, hopelijk was de wissel van Vertonghen uit voorzorg. 3-0 winnen, zonder uit te blinken, veel landen kunnen daar enkel maar van dromen.

Opstelling België : Courtois, Vertonghen (76’ Vermaelen), Boyata, Alderweireld, T. Hazard, Tielemans, Dendoncker, Castagne (27’ Meunier), Carrasco (76’ Praet), Lukaku, Mertens (72’ E. Hazard).

Opstelling Rusland : Shunin, Zhirkov (43’ Karavaev), Dzhikiya, Semenov, Fernandes, Barinov (46’ Diveyev), Ozdoev, Kuzyayev (30’ Cheryshev (63’ Miranchuk)), Golovin, Zobnin (63’ Mukhin), Dzyuba.

Gele kaarten – rode kaarten : /

Doelpunten : 10’ 1-0 Lukaku, 34’ 2-0 Meunier, 88’ 3-0 Lukaku.