Lorenzo Staelens over uitblijven contractverlenging: “Manipulatie”

Het is voorlopig nog onduidelijk of de toekomst van Lorenzo Staelens in Kortrijk ligt. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Na de verloren derby tegen Zulte Waregem wist men bij KV Kortrijk hoe laat het was en sinds afgelopen dinsdag is Zulte Waregem ook officieel groepswinnaar. Balen dus voor KVK en dat geldt ook voor Lorenzo Staelens, wiens contractverlenging nog altijd niet in orde is.

“Als we niet winnen van Zulte Waregem, dan is het in onze groep gespeeld.” Assistent-trainer Lorenzo Staelens wist uiteraard heel goed waar het vorig weekend precies om draaide in de vierde derby van dit seizoen. Maar het werd voor Kortrijk dus een maat voor niks. Dinsdag werd dan wel met 0-2 gewonnen in Leuven, maar ook Zulte Waregem won waardoor het zeker is van de groepswinst.

“Waarom het in deze play-offs net iets minder draaide bij ons?” herhaalt de Lorre (54). “In de reguliere competitie zaten we in een goede flow met een bekerfinale als doel en we hadden ook nog een plaats in de top zes in het vooruitzicht. Maar we misten beide targets en er is wat decompressie ontstaan. Dan kun je daar van alles proberen aan te doen: je krijgt het wel min of meer op de rails, maar datzelfde niveau bereik je nog moeilijk. En laat ons eerlijk zijn: in play-off 2 is er ook veel minder volk en minder ambiance. Dat voelen en zien de spelers ook. Play-off 2 stelt gewoon weinig voor.”

Er liggen enkele scenario’s voor een competitiehervorming op tafel. Hoe zie jij dat?

Gelijk voor welk format er wordt gekozen, er zal altijd kritiek zijn. Maar play-off 2 is niet leuk, alle aandacht gaat naar play-off 1. En die matchen in de reguliere competitie zijn quasi een maat voor niks geworden. Waarom kan een competitie zoals vroeger niet, waarbij alle teams twee keer tegen mekaar spelen? Criticasters zeggen dan dat er minder spanning zou zijn en refereren naar de riante voorsprong die Club Brugge had na 30 speeldagen. Maar als je de beste bent… Als je op een bepaald moment twaalf punten voor staat, dan is dat omdat je gewoon de beste bent. Ik vind het niet normaal dat een club als Standard, na een seizoen waarin het maar ternauwernood in de top zes geraakt is, op drie matchen van het einde nog kampioen kan spelen.”

Maar dankzij de play-offs had KVK wel nog een doel, met name in play-off 1 proberen te geraken. In een normale competitie zou dat wegvallen.

“Klopt, maar je speelt dan wel nog voor een beter klassement. Want hoe hoger je eindigt, hoe meer tv-geld je ontvangt. Zevende of zesde worden, dat speelt voor een club als KV Kortrijk wel een rol.”

Na het derbyverlies heeft KVK dit seizoen niks meer te winnen en kunnen jullie volop volgend seizoen beginnen voorbereiden. Welke stappen zijn er daarvoor al gezet?

“Veel gebeurt er niet momenteel. Yevhen Makaranko verlaat de club en we trokken een nieuwe doelman aan (Jarno De Smet van Lommel, red.), maar als we met een valabele kern de voorbereiding willen aanvatten, dan zullen ze toch in actie moeten schieten. Glen (De Boeck, red.) zat al samen met sportief manager Rik Foulon om potentiële versterkingen te bespreken, maar ik zat daar niet bij. Dat mag niet omdat we nog niet hebben bijgetekend.”

Met Makarenko is er toch een steunpilaar op het middenveld weg en ook voor die andere uitblinker, Thomas Kaminski, is er heel wat interesse.

“Thomas heeft een heel goed seizoen gespeeld. Hij ligt hier echter nog onder contract, er zal dus onderhandeld moeten worden. Misschien kan Thomas hier eerst nog een jaar bevestigen, al mag hij ook geen vijf jaar meer wachten om opnieuw de stap naar een grotere club te zetten. Er zou interesse van Gent en Club Brugge zijn, het is aan Thomas om de goede keuze te maken. Voor Kortrijk zou het beter zijn dat hij blijft, maar dat hebben we niet in de hand. Ook centraal achterin moet er zeker nog iets bijkomen, want daar hebben we naast Kagelmacher en Kumordzi te weinig opties.”

Ook jouw toekomst bij KVK is onzeker. In hoeverre stoort jou dat?

“Het stoort mij omdat ik vind dat er niet op een correcte manier onderhandeld wordt. Maar dat is mijn visie, het bestuur zal misschien wel zijn redenen daarvoor hebben.”

Ben je te duur als assistent?

“Ik denk niet dat het voorstel op mijn financiële eisen kan afknappen. Daaraan zal het zeker niet liggen.”

Waaraan dan wel?

“Het bestuur wil gewoon zijn eigen wil opdringen. Voor hen is het hun voorstel of niks, maar dat is niet echt onderhandelen. Bij een onderhandeling probeer je naar elkaar toe te groeien, maar de manier van het KVK-bestuur heeft meer mee van manipulatie. Het geeft ook blijk van weinig appreciatie van hetgeen hier neergezet werd. Ik vind het ook raar dat men mij een contract van onbepaalde duur wil laten tekenen. Zo kun je later minder negociëren, dan zit je over tien jaar nog aan dezelfde voorwaarden te werken… Over die zaken zijn we nu aan het discussiëren. Nee, een datum voor een nieuw gesprek is er niet. Ik zat vorige week nog met hen samen en ze bleven bij hun standpunt. Het is nu aan hen om de volgende stap te zetten, want ik ga niet smeken.”

“Als we niet tot een overeenkomst komen, dan is het einde verhaal voor mij bij KVK. En dat zou heel jammer zijn, want we beschikken over een prima technische staf. Het is trouwens niet alleen mijn contractverlenging die niet in orde raakt, dat geldt ook voor T3 Wouter Vrancken en fysiektrainer Karsten Vandendriessche. Wij vragen absoluut geen onmogelijke zaken, maar willen wel appreciatie krijgen voor hetgeen we al gerealiseerd hebben. Want als het later op een bepaald moment slecht zou gaan, dan zal het bestuur ook geen compassie tonen…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.