Liefhebbers Zaalvoetbal Cup geeft seizoen nog niet op

Sinds half oktober is zaalvoetballen niet meer toegestaan, en het ziet ernaar uit dat dat nog een tijdje zal blijven duren. In de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup, met vier regionale competities in West-Vlaanderen, wordt het seizoen echter nog niet opgegeven.

Alle wedstrijden werden reeds tot en met 31 januari uitgesteld.© Facebook
Alle wedstrijden werden reeds tot en met 31 januari uitgesteld.© Facebook

De Liefhebbers Zaalvoetbal Cup (LZV Cup) is met zo’n 800 aangesloten ploegen de grootste zaalvoetbalfederatie in ons land. Er zijn 66 competitiereeksen in tientallen Vlaamse regio’s waarin de fairplay centraal staat, want alle wedstrijden worden zonder scheidsrechter gespeeld. In West-Vlaanderen zijn er vier regionale competities, namelijk in Brugge, Roeselare, de Leiestreek en de Middenkust. Samen zijn daar ongeveer 70 ploegen actief.

Alle wedstrijden werden reeds tot en met 31 januari uitgesteld. Die datum zal nog verlengd worden, maar momenteel is nog niet duidelijk tot wanneer. Algemeen manager Kris Verbert: “We aanvaarden de overheidsmaatregelen en zijn er ons van bewust dat die nuttig zijn. Ook al vormt het zaalvoetballen met hooguit 20 mensen in grote zalen van 800 vierkante meter op zich niet zo’n groot risico. Het gevaar schuilt vooral in het nadien lang samenzitten in kleedkamers en cafetaria’s. Andere bonden denken aan een volledige afgelasting, maar dat doen ze vooral om financiële en juridische redenen die bij ons niet van toepassing zijn.”

Vaccinatiecampagne

In de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup blijft het sowieso de bedoeling om nog wedstrijden te spelen zodra het opnieuw wordt toegestaan door de overheid. “We hebben de einddatum van de competitie al met één maand verlaat tot eind juni. Tegen dan kan de situatie er helemaal anders uitzien. Waarschijnlijk in positieve zin dankzij de vaccinatiecampagne en het warmere weer.”

“Uiteraard is het een utopie om nog alles gespeeld te krijgen, maar dat hoeft ook niet. Het klassement in onze 66 reeksen zal uitzonderlijk worden opgemaakt op basis van het gemiddelde aantal behaalde punten per wedstrijd. Ploegen wier kansen op promotie of behoud werden aangetast mogen zelf kiezen in welke reeks zij volgend seizoen aantreden. Uit ervaring weten we dat we vrijwel altijd aan die wensen kunnen voldoen. Juridische problemen komen daar niet bij kijken. Onze 800 teams zijn vriendenploegen die spelen voor hun plezier en er geen belang bij hebben om koste wat het kost te promoveren”, aldus Verbert.

Compensatie

Ook op financieel gebied komt de LZV Cup de ploegen tegemoet. Aan het eind van dit seizoen bekijkt men hoeveel procent van de wedstrijden er door covid-19 niet gespeeld zijn geraakt, en dan worden de teams daarvoor gecompenseerd.

“Zo deden we dit ook vorig seizoen tot ieders tevredenheid. Zodra er een redelijk zicht is op een nieuwe startdatum zullen wij een aangepaste wedstrijdkalender bekendmaken. En als het toch niet meer mag dit seizoen, dan staan we er volgend seizoen weer. Intussen komen er verrassend veel aanvragen binnen om nieuwe ploegen op te richten. Dankzij covid-19 beseffen mensen des te meer hoe belangrijk sociaal contact is. En dat is toevallig precies waar wij voor staan: al zaalvoetballend je vrienden vaker zien”, besluit Kris Verbert. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.