Lendeledenaar Jannes Vansteenkiste (KSMK Deinze) maakte meeste minuten in 1B, maar applauswissel gooide bijna roet in het eten

Jannes Vansteenkiste rukt hier op langs zijn linkerflank in de match tegen Club NXT.©KRISTOF VAN ACCOM Belga
Jannes Vansteenkiste rukt hier op langs zijn linkerflank in de match tegen Club NXT.©KRISTOF VAN ACCOM Belga
Wouter Vander Stricht

Afgelopen seizoen startte Jannes Vansteenkiste (28) in alle 28 de wedstrijden van KMSK Deinze in eerste klasse B. De Proximus League houdt ook alle speelminuten bij en daar blijkt dat de Lendeledenaar het langst tussen de lijnen stond. Al hield hij maar één minuut voorsprong over na een applauswissel in de laatste match.

Die applauswissel kwam er niet voor Jannes Vansteenkiste zelf, maar voor Gauthier Libbrecht die na zes seizoenen de club ruilt voor Mandel United . “Het was Gauthier uiteraard gegund”, zegt Jannes, die net als Libbrecht ook in de jeugd van Club Brugge speelde. “Enkele weken geleden had men mij op de hoogte gebracht dat ik aan de leiding lag toen er op de site van Proximus League een bericht verscheen naar de kaap van 2.000 minuten die zou overschreden worden. Ik heb dit jaar iedere match mogen starten en ben slechts enkele keren dicht tegen het einde van de match vervangen geworden. Net als de laatste match, maar ik hield nog een minuutje over.”

Goed eerste seizoen in 1B

Voor Vansteenkiste liep zijn parcours na de jeugd van KSV Roeselare en Club Brugge via Antwerp FC en Roda JC. Vorig jaar promoveerde hij met Deinze naar eerste klasse B. “We zijn vijfde geëindigd, niet slecht voor ons eerste seizoen tegen ploegen die in die niet te onderschatten reeks toch meer ervaren waren.”

Donderdag stond nog een training op het programma. “Morgen vrijdag spelen we nog een oefenwedstrijd tegen KV Kortrijk en daarna zijn we vrij. Bedoeling is blijkbaar dat we de eerste twee weken van juni opnieuw trainen, om daarna weer enkele weken vrij te hebben. Maar details daarover zijn nog niet bekend.”

Top vijf zonder doelmannen

In de top vijf van de meeste speelminuten in 1B staan enkel verdedigers en opvallend genoeg geen doelmannen die in zo’n lijstjes meestal wel hoog scoren.

1. Jannes Vansteenkiste (KMSK Deinze, 2.431 minuten)

2. Christian Burgess (Union, 2.430 minuten)

3. Florian Le Joncour (RWDM, 2.411 minuten)

4. Gilles Ruyssen (RWDM, 2.402 minuten)

5. Laurent Lemoine (SK Lommel, 2.340 minuten (wel een wedstrijd minder gespeeld na forfait Seraing-Lommel).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.