Landskampioen Anderlecht begint seizoen met twee West-Vlaamse dames in de rangen

Redactie KW

En dat zijn Jana Coryn en Lowiese Seynhaeve. Zij openen het seizoen met een verplaatsing naar hun ex-ploeg Club Brugge.

Jana Coryn was de voorbije drie seizoenen actief in Frankrijk, bij Lille, maar keert nu terug naar België. Lowiese Seynhaeve maakt de overstap van AA Gent naar de landskampioen, die zich vorige week kwalificeerde voor de volgende ronde van de Champions League.

“En plots volgt alles mekaar nu in sneltempo op”, vindt Lowiese Seynhaeve (19). “Na de drie matchen in de voorrondepoule van het kampioenenbal start dit weekend de competitie. Maar dan liggen we wel twee weken stil door een interlandbreak. Dat is jammer.”

Voor Jana Coryn komt die periode zonder matchen precies op tijd. Door een knieblessure ging het vorige seizoen voor de 27-jarige Waregemse volledig in rook op. “Meteen na de eerste speeldag raakte ik geblesseerd en pas op het einde van het seizoen kon ik de veldtraining hervatten. Bij Lille trainden we wel door tot eind juni en meteen daarna begon de voorbereiding al bij Anderlecht, waardoor ik amper rust had. Ik merk dat ik nu nog altijd wat reactie voel. En zeker mijn snelheid, toch een van mijn grootste troeven, is nog niet wat het is geweest.”

Geen prof meer

Lowiese Seynhaeve was de voorbije twee seizoenen een vaste waarde in doel bij AA Gent, waarmee ze vorig seizoen de Belgische beker won. “Ik moest weg bij AA Gent”, zucht ze. “Waarom? Ik wil er niet veel over kwijt, keuze van de staf zeker? Al wou ik ook wel iets nieuws. Na de eerste contacten met de trainer van Anderlecht was het gevoel meteen goed.”

Ik moest weg bij AA Gent, een keuze van de staf Lowiese Seynhaeve

Ook Coryn moest weg bij Lille. En daar zit de degradatie naar de Franse tweede klasse voor veel tussen. “In Frankrijk is het de regel dat je als tweedeklasser maar vijf speelsters met een profcontract in de kern mag hebben. En omdat ik vorig seizoen amper had gespeeld, was ik geen prioriteit. Ergens jammer, want ik had de club met mijn goals twee jaar eerder toch naar de hoogste klasse in Frankrijk gebracht. Enfin, ik had contact met AA Gent en ook met Anderlecht. Omdat een titel nog niet op mijn palmares staat, koos ik voor paars-wit omdat ik denk dat er daar meer kans toe is. Het vooruitzicht van de Champions League was een extra troef.”

Lowiese Seynhaeve (links) en Jana Coryn gaan zaterdag met Anderlecht op bezoek bij hun ex-ploeg Club Brugge. (foto HDV)
Lowiese Seynhaeve (links) en Jana Coryn gaan zaterdag met Anderlecht op bezoek bij hun ex-ploeg Club Brugge. (foto HDV)

Lowiese Seynhaeve wordt bij Anderlecht allicht tweede doelvrouw, na Justien Odeurs, onze nationale nummer één. “Dat besef ik, maar het is nu belangrijk om weer nieuwe zaken bij te leren. En van de ervaren Odeurs kan ik veel opsteken. Ik moet zekerder worden, dat is misschien mijn grootste werkpunt.”

Club Brugge

Jana Coryn ziet door haar terugkeer naar België haar profstatuut wegvallen. “Ik was in Lille het voetbalplezier kwijt”, zucht ze. “Daar zijn de ploegmaats gewoon collega’s, ik ging met tegenzin naar de revalidatie, had het mentaal zwaar. Ik heb zelfs even overwogen om helemaal met het voetbal te stoppen. Maar in Anderlecht heb ik opnieuw plezier. En hier mag ik voor de prijzen spelen in de hoogste afdeling, dus op dat vlak is mijn terugkeer wel een stap vooruit.”

Als er meer geld naar het vrouwenvoetbal zou gaan, kan een BeNe League opnieuw ingevoerd worden (Jana Coryn)

“Ik kon ook naar het buitenland”, pikt Lowiese in. “Ik had opties in Nederland en in Italië. Maar ik twijfelde… Ik denk dat ik niet klaar ben, om ver weg van thuis alleen te zijn. Ik woon wel alleen in Gent, maar vrienden en familie blijven dichtbij. In Italië betrof het trouwens toch geen team op het hoogste niveau, in Nederland was Heerenveen geïnteresseerd. Maar toen Anderlecht kwam, was alles snel geregeld.”

Zaterdag begint Anderlecht de competitie uit bij nieuwkomer Club Brugge. En dat is zowel voor Jana als voor Lowiese een duel tegen hun ex-team. “Of de twee beste ploegen van België meteen tegen elkaar staan?” lacht Jana. “Ik denk het niet. Ik schat AA Gent nog een trapje hoger in.”

“En ook Standard mag je daarbij rekenen”, vindt Lowiese. “Jonge ploeg, maar goede speelsters hoor.”

“Het zal er op aankomen om Club niet te onderschatten. Als je eerst wint tegen Kvinner, de Noorse kampioen die vorig seizoen kwartfinalist was in de Champions League, zou het erg zijn om meteen onderuit te gaan tegen een nieuwkomer in de Belgische eerste klasse.”

En die eerste klasse is er ook dit seizoen een met zes ploegen. Dat blijft een doorn in het oog van veel damesvoetballiefhebbers. En van veel speelsters. “Dat is jammer, we spelen zo veel te veel tegen elkaar”, zucht Lowiese. “Ik ben voorstander om opnieuw in een BeNe League te stappen, met de Nederlandse ploegen erbij.”

“Dat was wel een geslaagd initiatief”, vindt Jana, die eerder met Club Brugge al in die BeNe League aan de slag was. “Maar het werd afgeschaft omdat er te weinig budget was. En die matchen waren op vrijdag. Dat was ook geen cadeau, zo moesten we telkens een dag verlof nemen. Als er meer geld naar het vrouwenvoetbal zou gaan, dan kan zo’n competitie herbekeken worden. Dan zouden er misschien ook enkele Red Flames terugkeren uit het buitenland. En moeten we geen vijf, zes keer op een seizoen meer tegen dezelfde ploegen spelen…”

Zaterdag 24 augustus om 14 uur: Club Brugge – Anderlecht.