KVO verliest in Gent en zet leidersplaats in play-offs op het spel

Gent's Andreas Hanche Olsen en Oostende's Makhtar Gueye.©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Gent's Andreas Hanche Olsen en Oostende's Makhtar Gueye.©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Redactie KW

Vervelende middag voor KV Oostende op bezoek bij AA Gent. De Kustboys gingen in een moeizame pot onderuit en dreigt zo de leidersplaats in de play-offs te verliezen. In de eerste helft was Gent baas, in het tweede bedrijf toonde KVO een heel ander en aanvallend gelaat – maar dat kwam te laat. Zondag kunnen ze zich herpakken tegen datzelfde Gent.

Geen Jack Hendry bij KV Oostende. De Schotse verdediger raakte niet tijdig fit, net als Brecht Capon. Freddie Jäkel kwam daardoor achteraan in de ploeg. Bij Gent dropte Hein Vanhaezebrouck de jonge Israëlische spits Yonas Malede en Matisse Samoise in de ploeg.

Gent moest winnen

Wou Gent nog een kans maken op Europees voetbal, dan moésten ze winnen van KVO. De Buffalo’s begonnen dan ook met de meeste aanvalsdrang. Yaremchuk kreeg al na een minuut een goeie kans, maar zijn schot werd afgeblokt. Gent zocht en vond regelmatig ruimte in de rug van de Oostendse defensie. Na een kwartier was het prijs voor Gent: Castro-Montes zet Yaremchuk alleen voor Hubert en de Oekraïner werkte netjes af. Een puntertje van Vandendriessche was de tegenreactie van KVO.

Oostende had het lastig tegen een flux voetballend Gent. De Gentenaars lieten enkele bepalende KVO-spelers, zoals Sakala en Hjulsager, niet in hun spel komen, en zetten de Kustboys vast. En wanneer ze bij Oostende ook nog maar een beetje naar voren schoof, vond Gent meteen de ruimte met één of twee passes. Zo miste een bedrijvige Yaremchuk tot twee keer toe dé kans op een dubbele voorsprong met schoten naast het doel.

Honger

Hoog tijd voor actie, moest KVO-coach Alexander Blessin gedacht hebben. Hij gooide Indy Boonen in de strijd, Tanghe bleef in de kleedkamer. En Oostende begon met meer vlijt, goesting en honger aan de tweede helft met enkele kleine, halve kansjes. Alle inzet ten spijt, diepten Hein en co de voorsprong verder uit. Odjidja met de voorzet, Godeau – ex-KVO – klopte met een overhoekjse kopbal Hubert.

Maar zonder grote kansen bij elkaar te spelen, kwam KVO weer in de match. Gent-goalie Bolat duwde een harde voorzet van de bedrijvige Sakala in de voeten van Hjulsager. En zo’n kans moet je de Deense spelmaker niet geven. Enkele minuten later pakte Boonen uit met een schitterende solo, maar zijn schot miste precisie om de gelijkmaker te lukken.

De spanning keerde terug, beide teams leken nerveus en dat zorgde voor enkele bitsige duels. Oostende voerde de druk gevoelig op en duwde Gent per momenten tegen het eigen doel. Enkele gevaarlijke voorzetten, onder meer van Hjulsager en Gueye, zorgden voor paniek bij de Gentenaars. Gueye probeerde met een hakje Bolat te verschalken, maar de keeper was alert.

Maar Gent trok de drie punten finaal over de streep en nadert tot op een punt van de kustploeg.. Lang moet KV Oostende niet wachten om revanche te nemen. Zondagmiddag komt Gent op bezoek aan de kust.

(TVA)

Goals: 13’ Yaremchuk (1-0), 59’ Godeau (2-0), 62’ Hjulsager (2-1)

Geel: D’Haese, Ngadeu, D’Arpino, Gueye

KAA Gent: Bolat, Hanche-Olsen, Ngadeu, Godeau, Castro-Montes (83’ Plastun), Samoise (73’ Mohammadi), Kums, Odjidja (73’ Dorsch), Bezus, Malede (83’ Bukari), Yaremchuk (bank: Tissoudali, Plastun, Dorsch, George, Bukari, Mohammadi, de Bruyn, Owusu, Roef)

KV Oostende: Hubert, Tanghe (46’ Boonen), Jäkel, Theate, Bataille, D’Haese (84’ Ndicka), Vandendriessche, D’Arpino, Hjulsager, Kvasina (67’ Gueye), Sakala (84’ Thiam) (bank: Ndicka, Gueye, Thiam, Batzner, Boonen, Marquet, Castro)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.