KVO swingt naar winst, maar mag uitvallen VAR dankbaar zijn

© belga
Redactie KW

Met leuke aanvallend voetbal heeft KV Oostende vrij makkelijk de maat genomen van OH Leuven. Sakala, Gueye en Hjulsager behoorden tot de absolute uitblinkers van de middag. Toegegeven, in de eerste helft kwam KVO twee keer goed weg dankzij een defecte VAR. Het zal de kustboys worst wezen: 7 op 9 en een pak vertrouwen erbij.

Coach Alexander Blessin koos voor een 3-5-2-opstelling met centraal opnieuw Tanghe, Hendry en Theate. Kevin Vandendriessche keerde in de ploeg terug ten nadele van Cameron McGeehan. Opvallend: de communicatie tussen de wedstrijdleiding in het stadion en het VAR-busje buiten viel nog voor de aftrap uit. Daardoor dus geen videoref in de eerste helft.

We zijn amper een minuut ver of Theate kreeg al meteen een geel karton onder de neus – zeer vervelend als verdediger. Verder was het in de openingsfase wachten op grote kansen. KVO had de bal en het betere spel, Leuven plooide sterk terug. Sakala en Gueye toonden zich erg bedrijvig, enkele voorzetten kregen geen gevolg. Na een goed kwartier toch even schrikken bij Oostende: Leuvenaar Henry wordt gelanceerd en kan alleen op doel afgaan, maar hij wordt afgevlagd voor buitenspel. Onterecht, de aanvaller vertrok van op de eigen helft, maar er is geen VAR om die beslissing te herroepen. Het zou een fase inluiden waarin Leuven beter in de match komt.

Over halfweg geeft Robbie D’Haese de bal naar Andrew Hjulsager. De Deen slalomt zich een weg in het strafschopgebied naar de achterlijn, legt prima terug en Fashion Sakala kan zijn eerste goal van het seizoen scoren. Hjulsager is trouwens goed aan het seizoen begonnen. Ook nu liet hij zich meermaals opmerken met goeie acties, passes en – kort na z’n assist – gekadreerd schot.

Opschudding tien minuten voor rust, wanneer Jack Hendry een doorgebroken Sowah in het strafschopgebied onderuit haalt. Een loepzuivere penalty, maar de scheids Dierick beslist anders en – opnieuw – geen VAR om tussen te komen. KVO ontsnapt. Kort daarna moet Robbie D’Haese geblesseerd naar de kant. Minder moment van de kustploeg.

KVO swingt naar winst, maar mag uitvallen VAR dankbaar zijn
© BELGA

De tweede helft begint interessant, met meteen een gevaarlijk schot van Leuven net naast de kooi. Vijf minuten later is het aan de overzijde wel prijs. Bataille gooit in naar een sterke Gueye, die met Sakala een nummertje opzet in de Leuvense zestien. Sakala weet zich knap vrij te draaien en mikt de bal keurig in de hoek. KVO nam vanaf dan het heft in handen en wist nog enkele keren ferm te dreigen, onder meer via een bedrijvige Bataille en Sakala, die stilaan naar z’n beste vorm groeit.

Gueye achtte zijn moment gekomen op het uur. Hij nam de bal op de borst, wrikte zich los van z’n belager en knalde van zo’n 25 meter kurkdroog in de hoek. Wat een vlam en ongetwijfeld goal van de week. Makthar Gueye werpt zich steeds meer op als absolute topaankoop. Een enorme presence in de zestien, krachtpatser, aanspeelpunt en nog eens snel en goed met de voeten. Een applauswissel was zijn terechte deel.

KVO kon lekker achterover leunen en de partij uitspelen. De (onnodige) tegentreffer van Leuven na een ingestudeerde vrije trap kon de pret niet bederven. Met nog enkele leuke combinaties wisten de spelers het publiek te verwennen. Oostende tankt met een 7 op 9 veel vertrouwen voor de uitmatch tegen Racing Genk. Bij Leuven zullen ze zich evenwel afvragen hoe de match zou verlopen zijn mét VAR in de eerste helft.

Nog dit: scheidsrechter Christof Dierick slaagde erin om de match eigenhandig bijna om zeep te helpen door te gaan fluiten voor élk foutje. Hij trok ook onnodig veel gele kaarten: zeven in totaal, waarvan zes voor de rust.

KVO swingt naar winst, maar mag uitvallen VAR dankbaar zijn
© BELGA

(TVA)

Doelpunten: 26′ Sakala (1-0), 50′ Sakala (2-0), 61′ Gueye (3-0), 79′ Maertens (3-1)

Geel: Theate, Raemaekers, Gueye, Myny, Sakala, Vlietinck, Bataille

KV Oostende: Hubert, Tanghe, Theate, Hendry, Bataille, D’Haese (35′ Ndicka), D’Arpino, Vandendriessche (58′ McGeehan), Hjulsager, Sakala, Gueye (69′ Kvasina) (bank: Castro, Capon, Ndicka, Marquet, McGeehan, Boonen, Kvasina)

OH Leuven: Iversen (46′ Romo), Bese (54′ Croizet), Raemaekers, Kotysch, Ouedragogo, Vlietinck (72′ Tucic), Hubert, Sowah, Maertens, Mercier, Henry (bank: Keita, Vekemans, Tucic, Van Hyfte, Limbome, Croizet, Romo, Malinov)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.