kvk-T2 Bart Meert over moeilijk seizoen en 1 maand Elsner

Bart Meert is meer dan twee jaar aan de slag bij KV Kortrijk. (foto VDB)© VDB
Bart Meert is meer dan twee jaar aan de slag bij KV Kortrijk. (foto VDB)© VDB
Redactie KW

Bart Meert is al sinds 11 september 2018 aan de slag bij KV Kortrijk. De T2 kwam onder Glen De Boeck bij de Kerels en werkte nadien met Yves Vanderhaeghe. Sinds 31 januari neemt Luka Elsner de honneurs waar. “Luka heeft een andere stijl, maar net als Yves praat hij veel met de spelers”, zegt Meert.

Het kan al eens voorvallen dat een hulptrainer mee verdwijnt als de hoofdcoach zijn C4 krijgt. Dat was niet het geval voor Bart Meert. Tegen Lommel en Moeskroen was hij hoofdcoach ad-interim, in afwachting van de aanstelling en quarantaine van Luka Elsner. “Yves Vanderhaeghe en ik staan los van elkaar”, zegt Meert. “Ik ben hier aangekomen toen Glen De Boeck werd aangesteld en hij me naar Kortrijk haalde. Wouter Vrancken vertrok toen naar KV Mechelen. Ik bleef toen Yves Vanderhaeghe kwam. Tijdens de verplichte quarantaine van Luka Elsner had ik regelmatig contact met hem. Onze taakverdeling was meteen duidelijk afgelijnd en we zaten direct op dezelfde golflengte. We willen allebei het beste voor de club. Ik moet ook flexibel zijn, dat is de bedoeling van een assistent.”

Meert wil de twee niet vergelijken. “Dat is niet mogelijk. De ene coach was hier al jaren en kent het huis, de andere trainer is nieuw. Elsner praat veel met de spelers, ook Vanderhaeghe was heel communicatief. Luka heeft een beetje een andere stijl, elke coach wil zijn accenten brengen. Dat is geen kritiek naar een andere trainer. Ik werkte onder zo’n zevental coaches.”

Aanvallend voetbal

Luka Elsner staat gekend voor zijn aanvallend voetbal. “Dat is niet verkeerd, hè. Ook onder Vanderhaeghe wilden we offensief spelen. Anderzijds bots je dan soms op beperkingen. Je moet aan de slag met de kwaliteiten van de kern. Je wil snel de bal veroveren, maar dan ben je ook kwetsbaar. Sommige punten moeten bijgeschaafd worden.”

De kloof met de top acht bedraagt zeven punten. Als we naar onder kijken, is de afstand ook zeven punten. Wordt er nog gemikt op die befaamde Play-off 2? “We moeten realistisch zijn. We hadden hoop na de zege op Anderlecht. Wilden we écht meedoen, moesten we thuis gewonnen hebben tegen Zulte Waregem. Tegen Antwerp schoten we onszelf in de voet. We zijn zeer wisselvallig in onze prestaties.”

Het programma van KV Kortrijk ziet er als volgt uit: op Eupen, thuis Club Brugge, naar Waasland-Beveren en afsluiten in eigen huis tegen KV Mechelen. Is er nog vrees voor degradatievoetbal? “We moeten niet in paniek zijn, maar ook niet te veel op onze lauweren rusten. Moeskroen moet over ons, het verschil is zes punten. We geloven in deze ploeg.”

Toekomst

Bart Meert was in het verleden onder Besnik Hasi aan de slag in Polen bij Legia Warschau en in Griekenland bij Olympiakos. Daarvoor was hij tien jaar in dienst als video-analist bij Anderlecht. Droomt hij nog van een stap hogerop? “Ik heb een contract van onbepaalde duur bij KV Kortrijk. Ik voel me hier goed, het is een gemoedelijke club. Je weet nooit wat er op jouw weg kan komen of als KVK vanuit zijn standpunt de samenwerking wil beëindigen. Als er een aanbieding komt van een topclub in België zou je gek zijn als je daar niet over zou nadenken. Dat is een gezonde ambitie van een coach. Het buitenland kan ook. Alleen Saudi-Arabië zag ik niet zitten. Ik begrijp ook heel goed hoe buitenlandse spelers zich hier voelen, ik was zelf buiten België aan de slag. Dat vraagt wat van een mens. Anderzijds is mijn vrouw heel blij dat ik eigen land werk (lacht) .”

(JC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.