KVK-kapitein Van Der Bruggen kijkt door de 1 op 9 heen: “Ook al vier keer de nul gehouden”

Hannes Van Der Bruggen en KV Kortrijk staan met achtereenvolgens Mechelen, Anderlecht en Zulte Waregem voor een moeilijk drieluik. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

KV Kortrijk wil zich na de recente 1 op 9 voor de interlandbreak herpakken. De Kerels trekken zaterdag richting KV Mechelen. Aanvoerder Hannes Van Der Bruggen (27) beaamt dat de jongste resultaten niet top waren, maar nuanceert. “In acht wedstrijden hebben we vier keer de nul gehouden. Dat wil zeggen dat het verdedigende compartiment er staat. Als we nu aanvallend nog meer kunnen creëren, dan zijn we een heel stugge ploeg.”

KV Kortrijk werkte tijdens de interlandbreak twee oefenwedstrijden af. Veel plezier beleefde de spelersgroep daar niet aan. Tegen RWDM werd er verloren met 3-4. Drie dagen later was er een 0-1-verlies tegen Club NXT, de beloften van Club Brugge. “We hebben goed kunnen werken tijdens de interlandbreak”, zegt aanvoerder Hannes Van Der Bruggen. De middenvelder geeft aan dat het wel eens leuk is om een week zonder competitiematch mee te maken. “Dan is er even geen druk. Maar oké, die twee verloren oefenwedstrijden zijn wel een smet op die week. In de eerste vriendschappelijke match tegen RWDM kwamen we goed terug tot 3-3, maar verloren alsnog. Tegen Club NXT hadden we heel wat kansen, voor hetzelfde geld stond het 2-0 of 3-0 aan de rust. Maar je moet dit in zijn perspectief plaatsen. Vorig seizoen wonnen we oefenwedstrijden tegen Charleroi, Amiens en Lille. In de competitie liep het dan niet. Dan heb ik het liever omgekeerd.”

In de vaderlandse competitie laat KVK momenteel niet de beste resultaten optekenen. De Kerels trokken na verliesbeurten tegen Standard en Antwerp en een gelijkspel bij STVV met een 1 op 9 de interlandbreak in. “Op Standard is het altijd een moeilijke match. Tegen Antwerp speelden we onze beste eerste helft van het seizoen, maar verloren we toch. Op Sint-Truiden was de eerste helft van beide teams niet goed.

En toen Faïz Selemani dom rood kreeg, moesten we nog een half uur met een man minder spelen, maar konden we dat punt wel consolideren. STVV kreeg geen grote kansen meer, we deden dat dus goed.”

Door die rode kaart mist Selemani de komende twee matchen tegen KV Mechelen en Anderlecht. “Het was heel licht, dat tikje. Maar het mag niet. Je moet weten dat er overal camera’s staan en dat alles uitvergroot kan worden. Dit moet een les voor hem zijn. Hij is een speler die tegenstanders kan irriteren door zijn flukse acties. Dan kun je geprovoceerd worden. Hij moet er rustiger leren mee omgaan, want dit zal nog gebeuren.”

“Faïz moet rustiger met provocaties van de tegenstander omgaan”

En dat net nu KV Kortrijk in de personen van Mboyo en Selemani zijn spitsenduo had gevonden. Is de ploeg nog zoekende naar het juiste systeem, zijnde 5-3-2 of 4-4-2? “Dat heeft ook te maken met het vertrek van Terem Moffi. We hebben geen overaanbod aan spitsen. We moeten ons dus aanpassen. Op STVV speelden we in een 4-4-2 en konden we te weinig gevaar creëren. Anderzijds is het een voordeel dat we makkelijk kunnen switchen van systeem.”

Achterin loopt het bij KVK prima. Met centrale verdedigers Derijck en Sainsbury staat er wel wat.

Solide achterin

“We werkten acht wedstrijden af en daarin konden we vier keer de nul houden. Het verdedigende compartiment zit dus best wel oké. Als we nog meer kansen zouden kunnen creëren, hebben we best een aardige en stugge ploeg. Het is wachten tot iedereen die échte vorm te pakken heeft.”

KVK-kapitein Van Der Bruggen kijkt door de 1 op 9 heen:
© VDB

Op de slotdag van de transferperiode haalde KV Kortrijk nog ene Muhammed Badamosi en Sambou Sissoko, een spits en een defensieve middenvelder. “Beiden zijn hier nog niet. Er zijn nog wat problemen hun visum. Badamosi mag niet meteen vergeleken worden met Moffi. Die jongen moet tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Ik hoorde positieve zaken over hem. Terem was heel belangrijk voor ons. Hij was snel, krachtig en ijskoud voor doel. Dat was een zeldzaam profiel. Sissoko is nog heel jong, hij kan een wissel op de toekomst zijn.”

Het programma voor de Veekaa oogt op papier opnieuw niet simpel. Een uitwedstrijd naar KV Mechelen, een thuismatch tegen Anderlecht en dan de derby op bezoek bij Zulte Waregem. “Het is cliché, maar het zijn allemaal moeilijke wedstrijden. Kijk naar onze openingsmatch: iedereen dacht dat we snel even zouden winnen van Waasland-Beveren.”

Contractverlenging

Rest nog de vraag of er al schot in de zaak komt wat betreft het contract van Hannes Van Der Bruggen. Zijn contract loopt op het einde van dit seizoen ten einde. “Er is sprake vanuit de club dat ze met mij willen doorgaan. Ik ga nog zien wat er gebeurt. Ik ga niet meteen zeggen dat het hoofdstuk bij KV Kortrijk afgesloten is. Alles wordt voorlopig geregeld via mijn manager. Ik kijk naar wat op het veld gebeurt en niet zozeer ernaast. Ik zie wel wat er uit de bus komt.” (JCV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.