KVK-kapitein Hannes Van Der Bruggen:”Dit seizoen gaan de slechte statistieken overboord”

Hannes Van Der Bruggen scoorde vorig weekend op AA Gent de winnende treffer. © belga
Redactie KW

3 op 6 is de tussentijdse balans voor KV Kortrijk. Dat was het doel voor de start. Al hadden de Kerels niet verwacht om op de openingsspeeldag te verliezen in eigen huis van Waasland-Beveren. De winst op bezoek bij titelkandidaat KAA Gent maakte veel goed.

“We werden gepakt als kleine kinderen.” Coach Yves Vanderhaeghe wond er geen doekjes om na het verlies in Waasland-Beveren. De spelersgroep was erop gebrand om een gemiste seizoenstart niet toe te staan. Maar dan moest het anders. KAA Gent is nu eenmaal een topclub.

Hannes Van Der Bruggen kroonde zich tot man van de match. De aanvoerder gaf de pre-assist bij de 0-1 van Terem Moffi. Daarna zag hij een schot uit de winkelhaak gered worden en mikte hij een keer naast. De derde keer was het wel raak. Hij smeerde zo zijn ex-club KAA Gent een tweede nederlaag op rij aan. Maar bovenal: KV Kortrijk boekte zo 3 op 6. “Natuurlijk is het plezant om de winning goal te maken. Of het speciaal is omdat het tegen mijn ex-club is? Niet echt. Ik heb geen revanchegevoelens. Ik ben daar nog altijd graag gezien door fans en mensen van de staf.”

Van Der Bruggen was zelf zo blij dat hij eventjes een deeltje van het dak vernielde door te gooien met een bal. Dat filmpje is te zien op sociale media. Achteraf herstelde de middenvelder het dak. Niks aan de hand dus. (lacht) “Dat was in al mijn enthousiasme. Ik was enorm opgelucht dat we van die nul punten af zijn. We zijn mee met het pak. Anders was het de komende drie wedstrijden al met het mes op de keel. Nu hebben we wat marge.”

Op voorhand had KV Kortrijk niet gedacht om te winnen in Gent. “We hadden ook niet verwacht dat we thuis zouden verliezen van Waasland-Beveren. Op zich is die misstap goedgemaakt, al blijft die openingswedstrijd een wrange nasmaak hebben.”

Niet scherp genoeg

Tegen Waasland-Beveren ontbrak het aan scherpte en efficiëntie. KV Kortrijk probeerde het spel te maken. “We begonnen goed aan die partij. Op zich vond ik ons nog niet zo slecht. Maar in de zones van de waarheid, vooraan en achteraan, waren we niet scherp genoeg. Dat deed ons de das om. Het is niet zo dat Beveren ons heeft weggespeeld.”

Coach Yves Vanderhaeghe dokterde een plannetje uit om het anders aan te pakken tegen KAA Gent. Vanderhaeghe gaf kort na de winst aan dat het “een van zijn mooiste zeges was omdat er hard getraind was om een ander systeem te hanteren”. “Klopt”, zegt Van Der Bruggen. “We hadden donderdag een ganse training geoefend op hoe we hen zouden opvangen. Het lukte wonderwel in de match. Dat moet als coach zeer veel voldoening geven. De groep was het aan zichzelf verplicht. Iedereen teerde op revanchegevoelens omdat we niet gestart waren aan het seizoen zoals we dat voor ogen hadden.”

Het spel iets meer ondergaan en dan tegenprikken, is dat nu het beproefde recept om succesvol te zijn dit seizoen? Van Der Bruggen weet als geen ander dat het 5-3-2-systeem niet altijd gekozen kan worden. “Ik denk dat Beveren op dezelfde manier tegen ons kwam spelen. Maar goed, het is prima om te weten dat we er nu een optie bij hebben. Ik moet trouwens complimenten geven aan onze flankspelers (Ocansey en Dewaele, red.). Zij deden het prima samen met de drie centrale pionnen. Gent heeft bijna geen kans versierd.”

Box-to-box

Van Der Bruggen kon in totaal drie keer afdrukken op doel. De aanvoerder komt geregeld vooraan opduiken, als een box-to-box-middenvelder. “Nochtans speelden we met twee controlerende middenvelders. Ik was vaak aan de andere kant van het veld te vinden. Daar liggen mijn kwaliteiten: zowel vooraan als achteraan hulp bieden. In Gent bleef er redelijk veel volk achter de bal, dan kan ik mee schuiven.”

“Een volgende stap in mijn carrière? Niet mee bezig”

En zeggen dat KVK nog niet eens op volle sterkte staat. Routiniers als D’Haene en De Sart zijn nog niet inzetbaar door een blessure. Ook Hines-Ike is er niet bij. Gelukkig is iemand als Timothy Derijck wel op tijd fit geraak. “Timo is heel belangrijk in de coaching van achteruit. Hij kan een ploeg sturen, is goed aan de bal en positioneel sterk. Ik kan niet altijd achter mij kijken. Als iedereen weer fit is, hebben we een aardige ploeg. Dat was vorig jaar ook zo.”

Toch opteerde het bestuur ervoor om de kern af te slanken. Met als gevolg dat als er blessures zijn, het soms wat krap wordt. “Vorig seizoen waren we met heel veel. Toch mag er nog wat bij hoor. Het bestuur is daar volop mee bezig.”

Slechte statistieken

Vanavond volgt al de derde partij van het seizoen: thuis tegen Eupen. Het is al geleden van 2010 dat de Kerels in competitieverband in het Guldensporenstadion de drie punten konden thuis houden. “Misschien is dit het seizoen waarin alle slechte statistieken overboord gaan. Ik vind Eupen een sterke ploeg. Tegen OHL zetten ze een prima prestatie neer. Bij vlagen deden ze het goed tegen Club Brugge. Ze hebben een beter team dan andere jaren.”

Hannes Van der Bruggen heeft ex-KVK'er Sven Kums het nakijken. (foto Belga)
Hannes Van der Bruggen heeft ex-KVK’er Sven Kums het nakijken. (foto Belga)© BELGA

Het is gezegd: de top acht. Waar ligt de ambitie van de Kerels? “Ik denk dat iedereen die in 1A speelt, en niet tot de G6 behoort, mikt op die top acht. We moeten daar wel voor gaan.”

Wanneer we nog even de persoonlijke statistieken opzoeken van Hannes Van Der Bruggen valt ons één zaak op: zijn contract loopt af op het einde van het seizoen. Hij moet nog 28 jaar worden in april volgend jaar. Is het niet tijd voor een volgende stap in zijn carrière? “Eerlijk? Ik ben daar nog niet echt mee bezig. Als ik goeie wedstrijden speel, dan komt alles vanzelf wel. Dat is de sleutel. We zullen wel zien.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.