KVK-ingewijden over succes Karim Belhocine: “Bij Anderlecht zullen ze nu toch ook eens slikken”

Karim Belhocine is sinds dit seizoen hoofdcoach van Sporting Charleroi. Hij loodste de Carolo's naar een plekje in de top drie van het klassement. (foto Belga) © belga
Olaf Verhaeghe

In de zoektocht naar een opvolger voor Felice Mazzu belde Mehdi Bayat, algemeen directeur van Sporting Charleroi, met Joseph Allijns, voorzitter van KV Kortrijk. Over Karim Belhocine. “Een uitstekende keuze”, zo prees Allijns Belhocine toen aan. Een dik halfjaar later blijken dat geen loze woorden. Charleroi nestelde zich met 54 punten uit 29 matchen zonder problemen in de top drie. Zondag staat de succestrainer tegenover zijn ex-club, die hem indertijd maar al te graag aan boord wilde houden.

Hij was er speler, kapitein, assistent-trainer, hoofdcoach, technisch directeur én hoofdscout. Praten met de pers doet hij amper, maar laat de naam Karim Belhocine vallen in het Guldensporenstadion en je krijgt duizend-en-één verhalen. Iedereen heeft wel herinneringen aan de oud-speler en -trainer. Meer nog: iedereen heeft goede herinneringen aan Belhocine. “Wij hebben nog heel vaak contact”, zegt algemeen manager Matthias Leterme. “Karim is iemand voor wie ik enorm veel respect heb. Hij heeft hard moeten knokken, altijd moeten vechten voor zijn brokke. Maar hij doet het toch maar hé. Uiteindelijk is hij kampioen van België geworden als speler én doet hij dit jaar bovenaan mee als trainer. En dat zonder zijn eigenheid te verliezen.”

Hannes Van Der Bruggen, kapitein van KVK, speelde bij AA Gent nog samen met de Franse Algerijn. “Hij was toen aan zijn laatste seizoen bezig. Spelen deed hij niet vaak, maar in de kleedkamer was hij heel belangrijk. Zijn grootste kwaliteit is dat hij met iedereen overweg kan, een echte people manager zoals ze dat met zo’n mooi woord zeggen. Karim heeft een grote rol gespeeld in mijn komst naar Kortrijk, dat geef ik graag toe. Hij heeft me toen zelf gebeld, dat betekent toch iets.”

Diploma

Dat Belhocine in zijn eerste seizoen bij Charleroi meteen de top drie zou binnenstormen, had Van Der Bruggen niet zien aankomen. “De resultaten spreken voor zich, daar kan je onmogelijk omheen. Thuis slikken ze amper doelpunten. Die organisatie, en de uitstekende omschakeling die ze daaraan koppelen, is wel de verdienste van de trainer”, aldus de kapitein. “Ik had absoluut wel verwacht dat hij dit in zijn mars had”, pikt Matthias Leterme in. “Hij is een heel intelligent iemand, niet alleen op tactisch vlak. Karim weet als geen ander de juiste snaren te raken. Weet je, ik had hem heel graag bij KV Kortrijk gehouden, maar de Voetbalbond heeft ons toen stokken in de wielen gestoken. Puur omdat hij niet over het juiste papiertje beschikte. We zijn als club voor een voldongen feit geplaatst. Tot mijn grote spijt.”

Matthias Leterme, hier met eigenaar Vincent Tan, was altijd een believer van Karim Belhocine.
Matthias Leterme, hier met eigenaar Vincent Tan, was altijd een believer van Karim Belhocine.© BELGA

Gino Caen, dit seizoen assistent bij AA Gent, kent Karim Belhocine al jaren en werkte graag met hem samen. “Onder Hein Vanhaezebrouck werd hij kapitein. Toen al zag je zijn waarde: hij was het verlengstuk van de trainer op het veld, bewaakte de kleedkamer en was zelfs belangrijk als hij niet speelde. Wat hij vandaag toont, is voor mij geen verrassing. Ik denk dat hij veel heeft opgestoken van Hein en in zijn eerste periode als hoofdtrainer bij KV Kortrijk heeft hij zonder twijfel erg veel geleerd. Hij weet hoe het is als het goed gaat, maar kent ook de negatieve kant. Die twee extremen hebben hem mee gevormd.”

Toen Hein Vanhaezebrouck de overstap maakte naar Anderlecht gingen ook Gino Caen en Karim Belhocine mee als assistenten. “Die kans heeft Karim met beide handen gegrepen. Anderlecht was echter geen makkelijke club om in terecht te komen. En zeker met de komst van Kompany werd Karim eigenlijk een beetje gedegradeerd. Als je nu ziet hoe hij erin is geslaagd om Mazzu te doen vergeten in Charleroi… Tja, dan zullen ze bij Anderlecht toch ook al eens hebben moeten slikken.”

Hannes Van Der Bruggen kwam op voorspraak van Belhocine, met wie hij nog samenspeelde bij AA Gent, naar Kortrijk.
Hannes Van Der Bruggen kwam op voorspraak van Belhocine, met wie hij nog samenspeelde bij AA Gent, naar Kortrijk.© BELGA

Zowel Matthias Leterme, Hannes Van Der Bruggen als Gino Caen voorspellen Karim Belhocine een mooie trainerscarrière. “Hij heeft er absoluut de kwaliteiten voor”, aldus Van Der Brugen. “Toen hij bij KV Kortrijk overnam, zat de club in een negatieve spiraal. En eerlijk? Het was ook zeker geen gemakkelijke groep. Hij kan zich kwaad maken, maar blijft altijd correct. En één op één is hij vaak een stuk gemoedelijker.” “Die relatie met de spelers onderhouden, kan hij als geen ander. Al zegt hij toch waar het op staat. ‘Eerlijk duurt het langst’, zo denkt en werkt hij met een groep”, zegt Gino Caen nog.

Rol in play-off 1

Zondag gaat KV Kortrijk op bezoek bij Sporting Charleroi in de laatste wedstrijd van de reguliere competitie. “Daar gaan winnen wordt moeilijk, maar niet onmogelijk”, kijkt Matthias Leterme vooruit. “Sinds begin oktober speelden ze slechts één keer gelijk, de rest wonnen ze. Al moeten wij na een onverdiende 1 op 9 tonen dat we weerbaar zijn. Ik zie hen in play-off 1 niet verzwakken, integendeel. Club Brugge is ondertussen weg, maar daarachter ligt alles open. Samen met Gent is Charleroi the best of the rest.”

Gino Caen:
Gino Caen: “Karim weet hoe het is als het goed gaat, maar maakte bij Kortrijk ook de keerzijde van de medaille mee.© BELGA

“Als je kijkt hoe ze uithalen tegen Gent, kan je in de play-offs niet rond Charleroi heen”, vindt ook Hannes Van Der Bruggen. “Zeker tegen topploegen zijn hun kansen groot.”

“Play-off 1, dat is vijf keer thuis spelen, hé”, zegt Gino Caen nog. “De tweede plaats is zeker mogelijk. Ze mogen daar Europees voetbal absoluut ambiëren.”

Het parcours van Belhocine

Karim Belhocine begon zijn carrière in de lagere reeksen in Frankrijk. Na een periode bij tweedeklasser Virton, waar hij aanvoerder was, kwam hij in 2008 over naar KV Kortrijk. In drie seizoen speelde hij meer dan 100 wedstrijden en scoorde hij vijf keer voor de Veekaa. Onder toenmalig hoofdcoach Hein Vanhaezebrouck kreeg de middenvelder – later werd hij centrale verdediger – de aanvoerdersband. Na KV Kortrijk volgden Standard, Waasland-Beveren en AA Gent, waar hij zijn spelerscarrière afsloot. In 2015 werd Belhocine assistent van Johan Walem bij KVK en toen die laatste in februari 2016 werd ontslagen, nam hij over als hoofdcoach. Nog datzelfde jaar werd hij opgevolgd door Patrick de Wilde omdat Belhocine niet over het juiste trainersdiploma beschikte, waarop hij technisch directeur werd. In de praktijk stond hij echter nog op het trainingsveld, eerst met de Wilde, later met Bart Van Lancker als officiële T1. Na een tiende plek in het seizoen 2016-2017 werd Belhocine aan de kant geschoven, om in oktober van 2017 als assistent te werken onder Hein Vanhaezebrouck bij Anderlecht. Na diens ontslag – en ook na het vertrek van Fred Rutten in april 2019 – werd hij er zelfs even interim-trainer. Met de komst van Vincent Kompany als speler-manager verdween Belhocine op Anderlecht. In juni vorig jaar werd hij voorgesteld als opvolger van Felice Mazzu bij Sporting Charleroi.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.