KVK-coach Yves Vanderhaeghe: “We brengen goed voetbal, maar efficiëntie moet omhoog”

Aan de vooravond van de dertiende speeldag en de clash met Club Brugge maken we samen met KV Kortrijk-coach Yves Vanderhaeghe een tussentijdse balans op. De Kerels staan op een negende plaats. “Vooral na de laatste twee gelijke spelen tegen Zulte Waregem en Beerschot bleef ik met een onbevredigend gevoel achter. We verdienden meer. Voorin moet het efficiënter”, zegt Yves Vanderhaeghe.

KVK-coach Yves Vanderhaeghe: “We hadden eigenlijk al een pak meer punten moeten hebben.” © Bart Vandenbroucke

Zaterdagavond trekt KV Kortrijk naar Club Brugge. Dat wordt allesbehalve een gemakkelijke opdracht. Dat beseft Yves Vanderhaeghe. De coach moet heel wat spelers missen. D’Haene is nog maanden out met een blessure aan de heup. Lepoint en Luqman revalideren nog, Selemani is twijfelachtig door een scheurtje in de buikspieren en Badamosi liep een scheurtje op in de adductoren. “Die vele blessures zijn een beetje de rode draad doorheen ons seizoen. Maar goed, ik ga er niet over klagen. We werken verder met de spelers die voorhanden zijn. Anders verlies je daar alleen maar energie aan.”

Tijdens de interlandbreak zag Vanderhaeghe nog een speler uitvallen… door corona. Makarenko legde bij de Oekraïense nationale ploeg een positieve test af. “Hij zit nog in quarantaine, we zullen hem missen tegen Club Brugge.”

Gebrek aan concentratie

Er was ook goed nieuws tijdens de competitiestop. KVK won een oefenwedstrijd tegen Waasland-Beveren met 3-2. “We wonnen eens thuis, dat deed deugd. We creëerden heel veel kansen, maar scoorden amper drie keer. De jongste drie weken zijn we goed aan het voetballen. Maar we moeten op de details letten. We moeten efficiënter met onze kansen omgaan. We vergeten een match dood te maken. Kijk maar naar de partij tegen Zulte Waregem, waarin we pas in de laatste minuut konden gelijkmaken. Tegen Anderlecht hadden we even veel kansen als paars-wit, maar we verliezen. Tegen Beerschot scoren we vijf keer, maar we incasseren er ook vijf, goals die te wijten zijn aan een gebrek aan concentratie.”

Vanderhaeghe is al bij al toch tevreden als hij kijkt waar zijn team momenteel staat. Zelfs na de 16 op 32. “We missen net de aansluiting om mee te zijn met de top acht. In de voorbije twee wedstrijden speelden we gelijk, we voelden ons toch een beetje tekortgedaan. We hebben nu 2 op 9, terwijl het eigenlijk 7 op 9 kon zijn. In de heenronde moeten we nog wat punten goedmaken, het is toch al van Mechelen (17 oktober, red.) geleden dat we nog eens konden winnen. Los daarvan hebben we al een mooi aantal punten verzameld, waardoor we ons in veilige contreien bevinden. Ik herinner me dat we de twee voorgaande seizoenen telkens slecht gestart waren. Vorig seizoen hadden we het voor Kerstmis veel moeilijker. Pas na 26 december zag het er iets rooskleuriger uit na kwalificatie voor de halve finale in de beker en een 6 op 6 in de competitie.”

Gueye zit in een betere periode, door hem hebben we meer diepgang in ons spel”

Een van de puntjes die nog beter kunnen, is de thuisreputatie opkrikken. KVK won amper één keer in het Guldensporenstadion. “Dat is simpelweg te weinig. We deden dat onszelf aan. Als je verliest van Waasland-Beveren … Met wat meeval hadden we minstens een punt gepakt tegen Anderlecht, tegen Beerschot lieten we het ook liggen. Op verplaatsing pakten we al heel wat punten, dat moeten we nu thuis beginnen doen.”

Patron Mboyo

Het vertrek van Moffi was uiteraard een aderlating voor De Kerels. Toch lijkt Gueye erdoor te komen en zet hij stappen voorwaarts. “In zijn laatste twee matchen zag ik bevredigende prestaties. In het begin was Gueye te onregelmatig, hij zit nu in een betere periode. Door zijn aanwezigheid hebben we meer diepgang in ons spel, hij loopt achter diepe ballen. Hij is een verrijking voor ons.”

Dé patron van dit KVK is Mboyo. Met zeven goals en drie assists heeft hij in tien van de achttien doelpunten een voet. “Vorig jaar begon hij ook goed”, zegt Vanderhaeghe. “Dan denk je: hij maakt twintig goals dit seizoen. Maar hij moet die statistieken kunnen vasthouden, hé. Chapeau voor wat hij doet. Mboyo trok ons al een paar keer over de streep, zoals penalty’s omzetten in de laatste minuten. Je moet het toch maar doen.”

We maakten ook kennis met Muhammed Badamosi. Hij lijkt veel in zijn mars te hebben. Mogen we hem vergelijken met Moffi? “Terem was niet zo groot en was eerder zelf de afwerker. Badamosi zal sneller iemand anders een kans aanbieden. Ondanks zijn gestalte, 1,93 meter, is hij toch explosief. Dan kan je beter een bal afschermen. Door zijn lengte is hij gevaarlijker met het hoofd dan Moffi. Jammer dat we Badamosi door zijn blessure pas misschien na Nieuwjaar echt aan het werk kunnen zien. Hij wordt een stevige targetman.”

Een andere aanvaller, Ocansey, speelt momenteel als linksachter door het uitvallen van D’haene. “Hij doet het prima. Eric is niet ontgoocheld dat hij in de defensie moet spelen. Als aanvaller kan hij zich inbeelden welke acties een tegenstrever zal ondernemen. Voorlopig is het een meevaller, ik hoop dat het zo blijft.”

Youngster

Yani Van Den Bossche maakte intussen zijn debuut. De 19-jarige youngster kan op termijn een aanwinst zijn voor KV Kortrijk. “Die jongen heeft een prima ingesteldheid en is leergierig. Hij pikt snel dingen op. Yani trainde bij ons tijdens de voorbereiding en werd beloond voor zijn harde werk. Hij moet alleen fysiek nog sterker worden, zodat hij niet uit evenwicht gebracht kan worden. Selemani is onzeker voor de wedstrijd op Club Brugge. De optie bestaat dat Van Den Bossche zijn plaats inneemt.”

Vanderhaeghe verwacht in het Jan Breydelstadion een open wedstrijd. “De twaalfde man is zoals bij iedereen afwezig. De supporters van Club hebben altijd een invloed op een wedstrijd. Met een achterban van 25.000 tot 30.000 mensen, dan ga je wel door het vuur. Misschien is dat voor hen wel het grootste gemis. Doordat het overal wat stiller is, kunnen uitploegen soms iets meer. Ik verwacht dat we zeker ruimte zullen krijgen in de omschakeling. Aan ons om daarvan gevat en efficiënt te profiteren. We voetballen goed, maar werden karig beloond qua punten. Dat komt wel in de toekomst.” Misschien al op Club Brugge? Afspraak zaterdag om 20.45 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.