Yves Vanderhaeghe ontslagen als trainer van KV Oostende

Yves Vanderhaeghe was sinds 2015 aan de slag bij KV Oostende. © BELGA
Redactie KW

KV Oostende heeft dinsdag coach Yves Vanderhaeghe ontslagen. Dat bevestigde de club in een persbericht. Vanderhaeghe was trainer bij de kustploeg sinds de zomer van 2015 en betaalt de tol van de rampzalige seizoensstart van KVO.

Vanderhaeghe en co haalden in de eerste zeven speeldagen nauwelijks één punt. De Bosnische assistent Adnan Custovic neemt voorlopig de rol van hoofdcoach over. Hij coacht Oostende in de bekermatch van woensdag tegen Union. “Dit is geen prettige beslissing, maar Yves beseft ook dat we in de huidige situatie geen andere keuze hebben“, legde voorzitter Marc Coucke uit. “De voorbije wedstrijden zagen we geen signalen dat er een positieve kentering zit aan te komen. Met een 1 op 21 kunnen we echt niet anders.”

Geen positieve evaluatie

Het bestuur van KVO had eerder laten weten de coach pas na tien speeldagen te evalueren. “We hoopten dat ons signaal toen een gunstige flow zou teweegbrengen en de stress in de ploeg zou kunnen wegnemen”, meende de voorzitter. “Maar in beide wedstrijden bleek dat dit niet voldoende was om het tij te keren. We zagen geen positieve evolutie in het spel en in de resultaten. De voorbije dagen hebben we dan een aantal gesprekken gehad, waaruit blijkt dat er echt geen andere oplossing meer mogelijk was.”

We hadden echt gehoopt dat we met Yves een lange tijd konden doorgaan als coach

“We hadden echt gehoopt dat we met Yves een lange tijd konden doorgaan als coach. Hij schreef ongetwijfeld het mooiste hoofdstuk uit de geschiedenis van KV Oostende. En dat vergeten we niet. Vandaar ook dat we de coach al die tijd zijn blijven steunen. Persoonlijk had ik ook altijd een zeer goeie band en open gesprekken met Yves Vanderhaeghe. Maar we moeten deze beslissing nemen in het belang van de club.”

Vuur in de ploeg

Adnan Custovic, de eerste assistent van Vanderhaeghe, neemt voorlopig het roer over. Hij krijgt zijn kans in de bekermatch tegen Union en in de competitiewedstrijden tegen Genk, Kortrijk en Club Brugge. “In de vooravond hadden we ook al een gesprek met assistent-trainer Adnan Custovic”, gaf sportief directeur Luc Devroe mee. “Hij neemt in eerste instantie de taken van Yves Vanderhaeghe over voor de bekerwedstrijd tegen Union. We geven hem de kans om zijn eigen accenten te leggen en zullen tijdens de interlandbreak met hem een eerste evaluatie maken. Daarna nemen we verdere beslissingen. Prioritair is nu het vuur opnieuw in de ploeg te krijgen en zo snel mogelijk met een aantal overwinningen van die laatste plaats weg te komen. En uiteraard willen we in eerste instantie een ronde verder in de bekercompetitie. Dus willen we een scherp KVO zien morgen tegen Union.”

“De komende competitiewedstrijden zijn sportief niet makkelijk”, weten zowel Luc Devroe als voorzitter Marc Coucke. “Maar dat bestaat ook niet meer als je op deze plaats in het klassement staat. Ondanks het vertrek van Dimata en Marusic hebben we toch voldoende kwaliteit in deze kern om hogerop te klimmen in het klassement. We rekenen nu volop op het eergevoel van onze spelers om te tonen dat we het voetballen helemaal niet verleerd zijn.”

Bekerfinale

Vanderhaeghe leidde Oostende de voorbije twee seizoenen naar een vijfde en een vierde plaats in de competitie. Vorig seizoen verloor KVO ook nog de bekerfinale van Zulte Waregem. Deze zomer speelde Oostende voor het eerst Europees. Het Franse Olympique Marseille was in de derde kwalificatieronde van de Europa League te sterk. Voor Vanderhaeghe was Oostende de tweede opdracht als hoofdcoach. Eerder stond de voormalig middenvelder van Anderlecht en de Rode Duivels aan het roer bij KV Kortrijk (2014-2015). Hij was bij de Kortrijkzanen voordien zes seizoenen aan de slag geweest als assistent.