Wie is nu de wurger van KVO? Coucke of Dierckens?

© belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Nooit cynisch worden. Zeker nu niet. Al heeft het bericht dat de Amerikaanse investeringsgroep Pacific Media Group afziet van de overname – voorzitter Frank Dierckens, geobsedeerd door de term ‘lokale verankering’ en zijn voorzittersstoel hield hardnekkig vast aan het woord ‘participatie’ – van KV Oostende niets te zien met het coronavirus, ook hier en nu past geen cynisme.

Al werden we weggewuifd toen we al weken geleden spraken van een ‘wurgcontract’ tussen Dierckens en PMG. Al werden we net niet weggelachen toen we erop wezen dat Dierckens een uur voor de ondertekening op 15 februari nog vertwijfeld had gebeld naar zijn ondervoorzitter Gino Vanderhaeghen, de ‘tegenpartij’ met een ander, geheel sluitend overnamecontract: Of ze misschien toch nog kandidaat waren…?

“Wie is nu eigenlijk de wurger? Marc Coucke of Frank Dierckens?”

Al werden de schouders opgehaald toen we bleven vragen naar een ‘officiële’ voorstelling van de overname. Die nu inderdaad in het water ligt. KVO is gewurgd, de belangrijkste voorwaarde, PMG is (voorlopig?) mislukt in haar pogingen een overeenkomst af te dwingen met Coucke’s investeringsmaatschappij Alychlo omtrent de jaarlijkse 1,2 miljoen euro die moet worden betaald voor de huur van de Versluys Arena. Er volgde slechts een kleine toegeving – een paar honderdduizend euro naar verluidt – van Alychlo. Dat dan weer zegt “significante financiële inspanningen” te hebben geleverd. Waarop PMG dus de stekker uittrok. Volgens KVO evenwel, Alychlo beweert dat ze nog steeds ‘on speaking terms’ zijn. Man man man…

Marc Coucke, oud-voorzitter van KV Oostende.
Marc Coucke, oud-voorzitter van KV Oostende.© BELGA

Maar intussen lijkt door de openstaande schulden van meer dan 2 miljoen én 6 miljoen euro aan Coucke de licentie voor KVO onhaalbaar geworden. Is het dan Coucke die KVO de doodsteek heeft gegeven? Buzinezz is buzinezz, zei Boma ook altijd, we beginnen het even striemende als wanhopige WhatsAppje van binnen de club van vorige week ‘Coucke zag toch zijn weireldploegsje zo graag?’ al beter te begrijpen.

“Had Dierckens het bod van de tegenpartij meteen aanvaard, dan zat KVO nu niet zo in de miserie”

Maar wat we al eerder hadden begrepen: Frank Dierckens was naïef. En ijdel. Het was echt wel ironisch, toen we twee weken geleden schreven ‘De voorzitter lost alles op’. We geloven echt wel dat de brave man het goed meent met de club en met de 600 jeugdspelers die nu dreigen op straat te verzeilen. Maar had hij het bod van de tegenpartij, 5 miljoen voor àlle aandelen én overname van de schulden, meteen aanvaard, dan zat KVO nu niet zo in de miserie. En moest het niet zo kronkelen om onder de wurggreep uit te komen: eerst dreigen met een verhuis naar Roeselare en dan roepen dat PMG de stekker heeft uitgetrokken terwijl die nog die stekker in de hand hebben. Wie is nu eigenlijk de wurger, Coucke of Dierckens?

Frank Dierckens, voorzitter van KV Oostende.
Frank Dierckens, voorzitter van KV Oostende.© BELGA

Reageren? Mail naar frank.buyse@roularta.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier