Van Wijk debuteert met pijnlijke nederlaag in degradatiekraker

© belga
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Het zou nog wel eens een lang seizoen kunnen worden voor KV Oostende. De kustploeg verloor zaterdagavond immers de levensbelangrijke degradatietopper met 0-1 van Waasland-Beveren.

Voor misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar koos nieuwbakken coach Dennis van Wijk voor Odoa onder de lat. Aan de verdediging wijzigde hij weinig, alleen kwam de opnieuw fitte Skulason weer in de ploeg. Voor het controlerende duo Palaversa-Vandendriessche moest het viertal Sakala-Sylla-Akpala-Boonen voor acties en doelpunten zorgen.

Slechter kon Van Wijk aan zijn derde avontuur bij KVO bijna niet beginnen. Na amper drie minuten werd Milosevic randje buitenspel de diepte ingestuurd. De Montenegrijn twijfelde niet en vloerde Ondoa door het leer hoog in doel te trappen. 0-1, van een valse start gesproken. De talrijk meegereisde bezoekende fans hadden er duidelijk zin in en dat inspireerde ook hun ploeg. Badibanga, eerder al aangever bij de 0-1, stuurde na een knappe actie Milosevic nog eens alleen op weg naar Ondoa. Dit keer was de hoek echter te scherp.

© BELGA

Het antwoord van de kustploeg kwam er via een standaardsituatie. Een vrije trap van Vandendriessche waaide bijna binnen in de verste winkelhaak, maar Pirard kon nog net in corner tikken. Het was het begin van een wedstrijdfase waarin KVO het evenwicht toch enigszins herstelde, met onder meer nog een kopbalkans voor Faes, maar qua voetballend vermogen moest de thuisploeg toch duidelijk onder doen.

Nervositeit op de tribunes

Toch groeiden de kustboys verder in de match en in het derde kwartier voetbalden ze zelfs het overwicht bij elkaar, maar kansen creëren bleef toch zo lastig. Zo trapte Sylla knullig naast de bal op wat nochtans een veelbelovende voorzet van Bataille leek. Het geroezemoes op de tribunes, bij de duidelijk nerveuze fans, werd ook steeds luider. Op slag van rust dan toch nog wat opwinding. Eerst trapte Badibanga op Ondoa en aan de overzijde kopte Sylla nipt naast, maar het bleef 0-1 aan de pauze.

© BELGA

Ook in de tweede helft aanvankelijk weinig kansen of animo. Sakala scoorde dan wel knap de gelijkmaker, maar die werd afgekeurd voor buitenspel. Te onnauwkeurig, geen creativiteit, geen ideeën… Na een uur stond de 0-1 nog steeds op het scorebord en KVO leek daar niet meteen iets te kunnen aan veranderen. Van Wijk greep in door Hjulsager te brengen voor Boonen. Veel leverde dat niet meteen op, die laatste pass bleef hét probleem.

Slordigheid troef

Een kwartier voor het einde dan toch nog eens een kans voor de kustploeg. De ingevallen Guri verlengde een vrije trap tot bij Sakala, maar hij trapte in één tijd voorlangs. Waasland-Beveren moest zich ondertussen al lang beperken tot het leer blind wegwerken, terwijl de thuisploeg met powerplay alsnog op zoek ging naar die belangrijke gelijkmaker. Vandendriessche kreeg nog een vrije trapkans, maar zijn afwerking was naar het beeld van de hele match: te slordig.

© BELGA

Dan maar op corner, moet Guri gedacht hebben. Maar dat was buiten Pirard gerekend. De Beverse doelman zweefde de uitstekende kopbal van de Albaniër van naast zijn paal. Ook in een prangende slotfase, met vier minuten blessuretijd, kon KVO de bakens niet meer verzetten. Bang afwachten wat rode lantaarn Cercle Brugge morgen zondag in eigen huis tegen Antwerp kan.

KV Oostende – Waasland-Beveren 0-1.

Doelpunt: 4′ Milosevic 0-1.

KV Oostende: Ondoa, Bataille, Faes, Milovic, Skulason, Palaversa, Vandendriessche (90′ Jonckheere), Boonen (65′ Hjulsager), Sakala, Akpala (74′ Guri), Sylla.

Waasland-Beveren: Pirard, Wiegel, Bizamana (84′ Dierickx), Kobayashi, Badibanga, Koita (71′ Piotrowski), Vukcevic, Caufriez, Vukotic, Schrijvers, Milosevic (90+2′ Sula).

Gele kaarten: 69′ Hjulsager, 90+2′ Pirard.