Temperamentvolle Aleksandar Bjelica: populair bij de fans van KVO

Neus aan neus en het gaat er niet vriendelijk aan toe: scheidsrechter Wim Smet en Aleksandar Bjelica gaan in de clinch. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Neem een flinke dosis assertiviteit, voeg daar een portie je-m’en-foutisme aan toe en werk af met een vleugje genialiteit. Het recept voor een temperamentvolle Servische-Nederlander als Aleksandar Bjelica. Naar de B-kern van KV Mechelen, ruzie met Gert Verheyen en bijna wekelijks hevige discussies met de ref: met Bjelica valt niet te sollen.

“Die Bjelica is toch gin geweun wi.”Dat hoorden we een KVO-fan tijdens de thuismatch tegen Standard zeggen. We moeten toegeven, wij dachten net hetzelfde. Hoe hij minutenlang tekeer ging tegen scheidsrechter Christof Dierick nadat hij een (weliswaar duidelijke) hoekschop niet kreeg, was echt opvallend. Het bewijst de gedrevenheid van Bjelica en hoe slecht hij met onrecht kan omgaan.

In zijn tweede seizoen in België groeide Bjelica uit tot een vaste waarde bij KV Mechelen. In de reguliere competitie speelde hij 25 wedstrijden. De overige miste hij door… schorsing. Zo kreeg hij van de Geschillencommissie een boete van 800 euro en een schorsing van twee speeldagen na een zware overtreding op Clinton Mata, die aanvankelijk met een tweede gele kaart bestraft werd. Amper twee weken na zijn schorsing werd Bjelica tegen Anderlecht opnieuw met een tweede gele kaart uitgesloten.

De verdediger was niet aan zijn proefstuk toe want ook in Nederland moest Bjelica al eens voor ‘de aanklager betaald voetbal’ – zeg maar de tuchtcommissie van onze Noorderburen verschijnen. In oktober 2014 aanvaardde zijn club Sparta Rotterdam een schikkingsvoorstel voor vier speeldagen schorsing, waarvan één voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar. De reden? Een slag die Bjelica – buiten het zicht van de scheidsrechter uitdeelde tijdens een wedstrijd tegen Telstar.

Dat hij al eens ‘een kaartje’ durft te pakken, wordt ook duidelijk als we Bjelica zijn statistieken onder de loep nemen: 45 kaarten sinds hij in 2013-2014 in de Eredivisie bij Utrecht debuteerde. 45 kaarten in 140 matchen, dat is veel.

Maar niet alleen met de scheidsrechters heeft Bjelica wel eens een woordenwisseling. Zo had hij in 2017 bij de eerste match van play-off 2 met KV Mechelen een felle discussie met coach Yannick Ferrera. De coach vond de prestatie van zijn verdediger ondermaats en wisselde hem al na 38 minuten. Bjelica besliste zelf om de maandag met de beloften te spelen en pakte in die beloftenmatch een domme rode kaart. Hij gaf zijn tegenstander een tik op het hoofd. Resultaat? Twee weken schorsing, waardoor Bjelica op een zijspoor bij Malinois belandde.

Later lichtten ze Achter de Kazerne wel nog de optie in zijn contract en kreeg hij zelfs een nieuw contractvoorstel, maar Bjelica weigerde en lag volgens de club dwars op training. “Bjelica komt nog wel naar de training, zoals zijn contract hem dat verplicht, maar klaagt over een hele reeks blessures. Wanneer de kine hem evenwel onderzoekt, vindt die nooit iets. En wanneer Bjelica het oefenterrein opkomt, straalt hij minachting uit en laat hij bij de mandekking bijvoorbeeld zijn man lopen, tot irritatie van Ferrera en zijn staf. Als Bjelica, die vorige week op training verscheen op basketsloffen in plaats van op schoenen met noppen, weer eens een nieuwe blessure veinst, laat de staf hem rondjes lopen terwijl de anderen met de bal trainen”, lazen we begin juli in Sport-Voetbalmagazine.

Een kleine twee maanden later kreeg Bjelica een nieuwe kans bij KV Oostende, dat hem voor een half miljoen euro bij KVM losweekte. Een kans die Bjelica met beide handen greep, want bij de kustploeg ontpopte hij zich vrijwel meteen tot een sterkhouder. Tot hij het begin dit seizoen aan de stok kreeg met Gert Verheyen. De coach stuurde Bjelica zelfs enkele dagen naar huis wegens een gebrek aan mentaliteit en discipline. Er was even sprake van een definitieve breuk met KVO en vermeende interesse van Anderlecht, maar uiteindelijk bleef de Servische-Nederlander toch. En misschien maar goed ook, want Bjelica bewees – met onder meer een goal en drie assists – een heel belangrijke schakel bij dit KVO te zijn. Dit seizoen, maar ook al vorig seizoen.

Los van de problemen met scheidsrechters en coaches blijft Aleksandar Bjelica een van de frivoolste flankverdedigers in België. Met zijn rushes en geniale ingevingen – zijn heerlijke goal op Kortrijk bijvoorbeeld – is hij een meerwaarde voor dit KVO. Bovendien zorgt hij voor kleur en animo. Daar komen de mensen voor naar het stadion, toch?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier