Peter Callant: “KV Oostende moet de ploeg van de hele kustlijn worden”

Voorzitter KV Oostende Peter Callant en voorzitter KFC Heist Piet De Groote. © RUDY DECLERCK
Redactie KW

Voor KVO-voorzitter Peter Callant had de wedstrijd tegen Roeselare een speciale betekenis. Niet meteen omwille van de tegenstrever, maar wel omwille van de locatie. De match werd namelijk gespeeld in het De Taeye Sportstadion van KFC Heist, waar Peter zelf zijn eerste voetbalstapjes zette. “Voor mij voelt dit aan als thuiskomen.”

Peter Callant groeide op in Heist als kind van zelfstandigen. Ook zijn klasgenoot en voorzitter van Heist Piet De Groote had ouders die als zelfstandigen dag en nacht in de weer waren. Als tieners werden ze goede vrienden en nu, jaren later, organiseren ze samen deze wedstrijd.

De Groote: “We kwamen elkaar een tijdje geleden tegen op de luchthaven van Oostende. Peter had nog niet zolang ervoor KVO overgenomen en het gesprek ging dan ook al snel over voetbal. Ik stelde hem voor om eens een oefenwedstrijd te spelen tegen KFC Heist.”

Ik ben voorstander van nog meer wedstrijden te spelen aan onze kust

Callant: “Het begin van ons oefenschema stond echter al vast, met wedstrijden tegen Mandel en Zwevezele. Later in een voorbereiding is het niet opportuun om tegen een provinciale ploeg te spelen, maar ik wou wel zeer graag ingaan op Piet zijn voorstel om in Heist te voetballen. Uiteindelijk konden we hier vandaag tegen Roeselare spelen.”

Maar volgend seizoen kan het kustduel tussen KVO en Heist er wel komen? “Waarom niet hé? Ik ben er voorstander van om nog meer wedstrijden te spelen aan onze kust. We zijn de enige eersteklasser die aan zee ligt en we dragen de bijnaam de Kustboys. We moeten er dus naar streven dat we echt de ploeg van de hele kustlijn worden. Oefenwedstrijden spelen in de verscheidene kustgemeentes kan daartoe bijdragen.”

De Groote: “We hebben hier bovendien een schitterende accommodatie. De Rode Duivels trainden hier een paar jaar geleden nog voor duizenden toeschouwers en Club Brugge speelt hier om de twee seizoenen zijn openingswedstrijd. Een match tegen KVO kan het begin van een mooie traditie worden.”

Callant: “Misschien dat ons potentieel aantal nieuwe supporters hoger ligt aan de Midden- en Westkust, maar ook hier aan de Oostkust kwam ik al een pak KVO-fans tegen. Vroeger duurde het een uur vooraleer je in Oostende stond, met de nieuwe verbindingen ben je er op een halfuur. KVO moet meer dan ooit Voetbal aan Zee zijn.”

De eerste match van KVO op Heist werd uiteindelijk wel een nederlaag: 2-3 tegen Roeselare. “We speelden vanavond dan ook niet met onze sterkste ploeg. Bepaalde jonge gasten zijn nog niet helemaal klaar om vaste waarde te zijn, wat geen schande is, en anderen zijn hier nog maar net gearriveerd, zoals doelpuntenmaker Fashion. Dit was dan ook een onuitgegeven ploeg. Ik onthoud vooral dat we in de tweede helft mentale weerbaarheid toonden en we bijna nog gelijk maakten.”

De Groote: “Voor mij was de uitslag vandaag van minder groot belang. Ik vond het vooral fijn dat we KVO een eerste keer konden ontvangen en ik hoop dat een mooie traditie is geboren.”

(BK)