Overname inspireert KV Oostende niet tot puntengewin

© belga

KV Oostende heeft ondanks het positieve overnamenieuws een barslechte zaak gedaan in de degradatiestrijd. Terwijl Cercle Brugge wel punten pakte in Sint-Truiden, ging KVO thuis onderuit tegen Kortrijk. In een vreemde partij speelde de kustploeg een goeie eerste helft, maar zakte het na de pauze onverklaarbaar in mekaar.

Van Wijk behield het vertrouwen in Verstraete op het middenveld, maar dropte ook Hjulsager in de basis. Vandendriessche viel nog uit met een blessure. Achterin vatte KVO de match met drie centrumverdedigers aan. Naast Faes en Milovic stond daar ook Anderlecht-huurling Boubacarr Sanneh, die eerder in deze krant al aangaf helemaal speelklaar te zijn. Capon speelde dan weer op de linkerflank.

Grote dreiging was er in de eerste tien minuten niet. Capon ging twee keer zijn flank af en een steekballetje van Niane raakte net niet tot bij Sakala. Verder ging de bal bij KVO aardig en rustig rond. KVK stak na 13 minuten voor het eerst de neus aan het venster met een afstandsschot van Julien De Sart, dat ruim naast het doel van Dutoit vloog. Twee minuten later: Faes schat een lange bal slecht in – door de strakke wind? – en Moffi kan vanuit een schuine hoek alleen op Dutout afgaan. De keeper van KVO zet een stevig blok en werkt de bal prima in hoekschop – uitstékende kans voor Kortrijk.

© BELGA

KVO probeerde het heft weer in handen te nemen. Enkele keren kwamen ze wel in de buurt van de zestien meter, zonder groot gevaar. Even voor halfweg is een mooie recuperatie en steekbal van Palaversa, nummertje van Sakala en een bijna-goeie voorzet richting Niane wel het vermelden waard. Ook goed geprobeerd: een schot uit de tweede lijn van Andrew Hjulsager, dat een metertje over vloog.

Het tweede deel van de eerste helft blonk niet uit in topvoetbal. Niane trapte tien minuten voor de rust ter hoogte van de strafschopstip wel nog over een prima voorzet van Bataille. En een schot van Mboyo werd nog in hoekschop gedevieerd. Vlak voor de pauze kopte Sanneh – je weet wel, ‘de man van 8 miljoen’ – een corner van Hjulsager net naast. Al bij al was een brilscore halfweg logisch. Grappig: tijdens de rust schalmde Rammstein door de luidsprekers met hun lied ‘Amerika’ en ‘Born in the USA’ van Bruce Springsteen, een vette knipoog naar de Amerikaanse overnemers.

De openingsminuten van het tweede bedrijf werden ingevuld door veel strijd, maar weinig kansen. Vooral Kortrijkzaan Moffi liet zich vaak opmerken. Bij KVO vonden ze elkaar niet meer zo goed als in de eerste helft en KVK had de meeste drang naar voren. Dat vertaalde zich op het uur in een prima doorsteekpass naar Moffi, die dit keer wél de bal in doel wist te plaatsen. Onbegrijpelijk hoe mak de Kustboys aan de tweede helft begonnen. Bijna stond het 0-2 nadat wéér Moffi kon doorbreken en Mboyo aanspeelde. Maar die controleerde de bal, gelukkig voor KVO, verkeerd.

© BELGA

Pas halfweg de tweede helft noteren we de eerste kansjes voor de kustploeg. Niane komt twee keer kort na elkaar met wat geluk in balbezit, maar ziet zijn schoten evenveel keer naast de goal van Jakubech vliegen. De Versluys Arena begon nerveus op de stoeltjes te schuiven bij zo weinig doelgevaar en slecht spel. Sanneh kopte, na wat gekluts in de zestien van Kortrijk, nipt naast. Van Wijk speelde alles of niks en bracht een kwartier voor tijd Sylla en wat later Vargas in. Zonder resultaat. Sterker nog, een lob van de ingevallen Habib botste nipt over de deklat van Dutoit. Kortijk wist zelfs nóg een paar keer te prikken. Niet onlogisch dus wanneer Hannes Van der Bruggen in blessuretijd de 0-2 scoorde. Een lusteloos KVO moest zelfs een derde tegengoal slikken. “Shame on you”, riepen ze vanop de KVO-tribune, gevolgd door flink wat boe-geroep en gefluit. Pijnlijk, zonder meer.

Raadselachtig, hoe KVO in de tweede helft zó in mekaar stuikte na een goeie eerste helft. Geen kansen, geen combinaties, geen vertrouwen. Het beloven putje winter nog warme weken te worden aan zee. Wat zouden de Amerikaanse investeerder hiervan denken?

(TVA/ foto’s BELGA)

KVO: Dutoit, Capon (74′, Sylla), Faes, Milovic, Sanneh, Bataille, Palaversa, Verstraete (83′, Vargas), Hjulsager (63′, Jonckheere), Sakala, Niane

Kortrijk: Jakubech, Azouni, Derijck, Golubovic, D’Haene, Moffi (77′, Pape Habib), De Sart, Van der Bruggen, Kage (66′, Lepoint), Silva Melo, Mboyo (84′, Stojanovic)

Doelpunten: (59′) Moffi 0-1, (90′) Van der Bruggen 0-2, (90+3) Habib 0-3

Geel: D’Haene, Palaversa