Nieuwe KVO-coach Alexander Blessin ontvouwt plannen tijdens eerste training

De nieuwe trainer Alexander Blessin. © belga
Redactie KW

Onder een stralende zon vatte KVO de voorbereiding op volgend seizoen aan. Nog geen nieuwe namen bij de spelers, wel bij de technische staf. De nieuwe hoofdcoach Alexander Blessin haalt uit Duitsland enkele vertrouwelingen, waarmee de basis moet gelegd worden voor leuk voetbal.

Brecht Capon, Ari Skulason, Jelle Bataille, Kevin Vandendriessche, Francois Marquet, Indy Boonen, Andrew Hjulsager, Fashion Sakala, Robbie D’Haese en Sindrit Guri hebben allemaal nog een contract en tekenden dan ook present. Ook William Dutoit, Anton Tanghe, Hasan Ozkan, Jordy Schelfhout en Joseph Akpala waren van de partij, ook al loopt hun verbintenis eind deze maand af. Bubacarr Sanneh en Goran Milovic waren ook uitgenodigd voor de eerste trainingsessie, maar zegden af. De gesprekken met Milovic voor een contractverlenging lopen nog. Fabrice Ondoa zat nog in het buitenland. Interessant om zien was de aanwezigheid van jongeren Richmond Badu, Samy Louknine, Yaris Brachet, Marvin Dewaele, Jorben Vanhulle, Mohamed Berte en Rabat Mazbouh. De zeven beloften mogen eens proeven van het grote werk. Spits Marko Kvasina, die overkomt van het Oostenrijkse Mattersburg, komt pas op 1 juli naar Oostende wanneer de competitie in het Alpenland erop zit.

Franky Van der Elst

Toch stond één man centraal: de nieuwe hoofdcoach Alexander Blessin (47). Met veel enthousiasme en een ‘big smile’ stond de Duitser te glimmen op het veld. “Ach, ik ben toch zo blij om terug op een trainingsveld te mogen staan. Zeker na een lange periode van thuis uit te moeten werken.” Blessin brengt enkele vertrouwelingen mee naar zee: Markus Pflanz wordt assistent-coach, Alfred Ntiamoah fysiek trainer en Mathias Grote video-analyst. Dat betekent meteen ook het einde van Franky Van der Elst en Joost Desender als assistenten – al zou Van der Elst eventueel kunnen blijven in een andere rol. Patrick Creemers blijft als keeperstrainer, ook Bart Brackez, Danny Naessens, Niels Buseyne en Michel Himpe vervolledigen de staf.

Voor een team dat volop in de stellingen staat, lijkt een eerste training niet evident. “We zijn op de goede weg om binnenkort nieuwe spelers voor te stellen”, pikt Blessin weer in. “Het is belangrijk om alle spelers aan het werk te zien, ook de jeugd. Zo kunnen we zien wie nog wat meer tijd nodig heeft en wie klaar is voor een volgende stap. Er zijn nog een negental posities in de kern vacant. Mogelijk komen er één of twee spelers over Leipzig, de club waar ik acht jaar lang als jeugdcoach heb gewerkt. We kijken vooral naar spelers met de juiste mentaliteit en inzet.” Over Kvasina is hij alvast positief. “Een jonge, grote gast met grote honger. Met zijn 1,95 meter laat hij veel beweging en pressing toe – ik zie misschien een systeem met twee spitsen voor me: Kvasina in de punt met daar rond veel beweging.”

Agressief voetbal

Hoge pressing en agressief voetbal. Dat wil Blessin met KVO brengen. “Zo heb ik zelf ook als prof gespeeld. Ik wil die speelstijl aan de jongens overbrengen – niet door hen het mes op de keel te zetten, wel door ze te overtuigen. Ik wil hen een ‘aha!’-effect laten beleven, ze laten geloven dat je hiermee punten kan pakken. Dit systeem is niet alleen voor de echte topclubs weggelegd. Om je één voorbeeld te geven: Red Bull Salzburg klopte het grote Bayern Munchen met maar liefst 3-0 in een oefenmatch, hoofdzakelijk door die stijl correct uit te voeren. Nu, het zal tijd en hard werk vergen om er te geraken – (knipoogt) de spelers zullen me haten – maar ik geloof erin. De bal niet de hele tijd breed leggen, maar een snelle omschakeling en de blik meteen gericht op het doel van de tegenstander.” Tijdens de eerste trainingsdag haalde de coach verschillende filmpjes boven van ploegen die een gelijkaardige speelstijl hanteren, zoals Hoffenheim en Leipzig. “Vergelijk me niet met coaches als Ralph Hasenhüttl, Julian Nagelsmann of Ralf Rangnick, die ik allemaal goed ken. Ik wil hier mijn eigen filosofie en werkwijze aanboren.”

Ik wil de spelers een ‘aha!’-effect laten beleven – Alexander Blessin

Toch opvallend: Blessin ruilde zijn veilige omgeving als jongerencoach in voor een compleet nieuw avontuur in Oostende. “Ja, acht jaar is een lange tijd om bij één club (Leipzig, red.) te blijven. Ik behaalde er titels in de verschillende jeugdreeksen. Er was interesse uit de derde en tweede Duitse klasse en zelfs om in de Bundesliga assistent te worden. De gesprekken met ‘executive president’ Gauthier Ganaye hebben me overtuigd. Zij (investeerders PMG en Ganaye, red.) hielden goede herinneringen over aan Gerhard Struber, coach van Barnsley die eerder ook bij Salzburg en Liefering mooie dingen liet zien. Dit is een nieuwe, goede stap in mijn carrière. De accommodatie en het stadion hier in Oostende zijn overigens prima. Om diezelfde reden vind ik het prima dat we niet naar het buitenland op stage trekken.”

Veel balverlies

Spreken over vorig seizoen wil Blessin niet doen – “dat is mijn taak niet”. Al kan hij niet ontkennen dat het defensief beter moet, gezien KVO vorig jaar slechts één keer de nul hield. “Ik heb verschillende matchen gezien, zoals die tegen Racing Genk, en ook de gemaakte als geslikte goals bekeken. Laat ons bij de tegendoelpunten niet focussen op het laatste schot op doel, maar wel naar de voorafgaande situatie. Ik merkte veel balverlies op, gevolgd door weinig druk en teruglopen tot aan de eigen zestien. We moeten meer naar voren verdedigen en de ruimtes dichtlopen.”

De eerste training werd bij de spelers ook positief onthaald. “Ik kan me vinden in de visie van de coach. Wat hij vooropstelt, sprak me meteen aan. Mocht ik trainer zijn, ik zou daar ook voor opteren”, zegt Jelle Bataille, die in principe bij KVO blijft. “Het systeem op zich kwam nog niet aan bod”, pikt collega Brecht Capon in, “maar het is duidelijk waar Blessin naartoe wil. Veel druk, veel jagen. De eerste training laat alvast het beste vermoeden.” De eerste test: de oefenmatch op zaterdag 4 juli in en tegen Varsenare. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier