Net als de profs zetten Kurt Bataille en U21 knappe reeks neer: “Onze resultaten zijn het gevolg van prima teamwork”

"De samenwerking met de A-kern is uitstekend", benadrukt beloftecoach Kurt Bataille. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

De A-kern van KV Oostende kwam eerder deze week niet in actie door de vele coronagevallen bij Waasland-Beveren. De beloften daarentegen draafden maandagavond wél het veld op. En hoe: 2-1-winst tegen Lierse, goed voor een 12 op 12 en een aardige zevende stek na acht speeldagen. Net als de hoofdmacht zetten de jongeren van coach Kurt Bataille dus een prima reeks neer. “De technische staf van het eerste elftal is heel ‘close’ met onze werking begaan”, weet de oefenmeester.

We trappen meteen een open deur in: bij Oostende lopen er een paar talentvolle jongeren rond. Dat Yari Brachet, Mohamed Berte, Marvin Dewaele, Samy Louknine, Rabah Mazbouh en Jorben Vanhulle de voorbereiding mochten meemaken, is daar het beste bewijs van. In het geval van Dewaele en Vanhulle resulteerde dat intussen ook al in een semiprofcontract.

Positieve lijn

Kurt Bataille, sinds dit seizoen fulltime beloftecoach, mag zich dus in de handen wrijven met een aardige groep jonge spelers. Maandagavond werd dus al Lierse geklopt, en ook de U21 van Zulte Waregem (1-2), Lommel (1-0) en Westerlo (2-4) gingen al voor de bijl. Zo zetten ze dus een knappe reeks neer na een twijfelachtige start met 1 op 12. “Tegen Lierse misten we in de eerste helft wel acht of negen loepzuivere doelkansen, zodat het aan de rust ‘maar’ 1-0 stond. Kort na de pauze komen we op 2-0 en dacht ik dat we vertrokken waren. Toch nemen we wat gas terug. Op een counter slikken we de aansluitingstreffer en maken we het onszelf moeilijk. Nu goed, het is duidelijk dat onze jongeren stappen zetten. Op onze openingsspeeldag tegen Sint-Truiden gaven we in het slot een 2-1-voorsprong nog te grabbel (eindstand 2-2) en tegen Kortrijk creëerden we flink wat kansen (2-0-verlies). En neem nu onze pot tegen Westerlo. Aan de rust stonden we 2-1 in het krijt en in de tweede helft vallen we zelfs met tien man. En tóch slagen we erin om die match naar onze hand te zetten en met duidelijke 2-4-cijfers te winnen. Mentaal worden we dus alsmaar sterker en we willen de positieve lijn verder doortrekken.”

“We proberen zoveel mogelijk de speelstijl van de eerste ploeg over te nemen”, gaat Bataille verder. “Zo leggen we een zeer hoge intensiteit aan de dag. De bedoeling daarvan is dat wanneer een jongere doorschuift van de U21 naar de A-kern, hij niet meteen voor een voldongen feit staat en snel weer moet afhaken. Kunnen we werkelijk álles van de eerste ploeg overnemen? Nee, maar we doen er alles aan om de lat zo hoog mogelijk te leggen. Om je een voorbeeld te geven: op training wordt alles samen tussen de 42 en 45 kilometer per week gelopen, met uitschieters tot 46 en zelfs 49 kilometer. De resultaten die we boeken, zijn dan ook het gevolg van prima teamwork. Met onder anderen assistenten Korneel Deceuninck, Guy Vallaeys, Charles Thieren, Mario Bonjé en Dirk Tratsaert wordt uitstekend werk geleverd”, maakt Bataille zich sterk.

Close

Een van de speerpunten in het nieuwe beleid was een nauwere samenwerking tussen de A- en U21-kern. Dat resulteerde bijvoorbeeld in een voltijds contract voor Bataille. “De opvolging vanuit de staf van de eerste ploeg is schitterend: er is veel feedback en er wordt heel ‘close’ samengewerkt. Ze volgen werkelijk elk detail op. Op verplaatsing zijn bijvoorbeeld T2 Markus Pflanz, keeperstrainer Trautner Eberhard en videoanalist Mattias Grote present, tijdens de thuiswedstrijden komt ook T1 Alexander Blessin zelf kijken. Er is heel veel feedback en overleg. Let wel: hiermee wil ik absoluut geen stenen gooien naar het verleden. De manier van werken toen en nu kan en mag je niet vergelijken.”

Osifo

Blessin heeft zo stilaan zijn vaste wedstrijdselectie op papier staan, toch zijn we benieuwd welke Oostendse jongeren straks de sprong naar het eerste elftal kunnen maken. Keeper Richmond Badu lijkt bijvoorbeeld over de fysieke kwaliteiten te beschikken om een goede keeper te worden, Mohamed Berte vindt makkelijk de weg naar doel en Mazbouh is ‘katterap’. Achterin valt ook de naam van de amper 17-jarige Manuel Osifo op. “Hij komt versneld over van de U18 en liet eerder al sterke dingen zien tegen Zulte Waregem. Niet voor niets liet Blessin hem een helft meespelen in de oefenmatch tegen Zwevezele vorige week. Die jongen hééft iets, maar moet natuurlijk hard blijven werken. Wanneer Marvin Dewaele en Jorben Vanhulle hun officiële speelminuten zullen maken? Daar beslist de hoofdcoach over, uiteraard. Maar het kan snel gaan. Niet voor niets kregen ze een contract toegestopt.”

Tot slot zien we op het oefenveld van de beloften sinds kort een bekend gezicht rondlopen: ex-speler Franck Berrier. Niet als lid van de technische staf, hij loopt er stage – bijvoorbeeld trainingen bijwonen en opstellen, analyses maken – in het kader van zijn trainerscursus. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier