KVO op stage: dat is genieten van de Spaanse zon, maar vooral hard labeur

Trainersoverleg. Andy Vervenne, Adnan Custovic en Patrick Deman bespreken de tactische mogelijkheden voor de oefenmatch. (GF)
Redactie KW

Het is intussen een traditie geworden: KVO dat in januari richting de Spaanse zon trekt om de tweede seizoenshelft voor te bereiden. De vorige twee seizoenen was de kustploeg in volle strijd voor play-off 1, nu wordt het hinken op twee gedachten. De twee thuiswedstrijden winnen tegen KRC Genk en KV Kortrijk betekent dat KVO play-off 1 nog mag ambiëren, twee verliesbeurten wil zeggen dat het nog bang achteruit kijken wordt. Daarnaast is voorzitter Marc Coucke er ook aan zijn laatste maanden als voorzitter én eigenaar bezig. Benieuwd hoe de spelersgroep daarop zal reageren. Maar eerst volgde dus de stageweek in Roldan, nabij Murcia. Een sfeerverslag.

Zaterdag 6 januari

De eerste spelers druppelen al om 7 uur in de Oostendse luchthaven binnen. Niet toevallig zijn jongeren Jelle Bataille, Robbie D’Haese en Siebe Van Der Heyden als eersten op de afspraak. Zij werden na enkele maanden weer overgeheveld van de beloften naar de A-kern en voor hen staat deze stage gelijk aan een eerste schooldag. En op een eerste schooldag wil je niet te laat komen, toch?

Even later arriveren de overige spelers en de begroetingen zijn alvast hartelijk. Nicolas Lombaerts vertelt honderduit over zijn korte trip naar Sint-Petersburg en Fernando Canesin zat 24 uur eerder nog onder de Braziliaanse zon. De laatste die toekomt op de luchthaven is Franck Berrier. De Fransman is terug van twee maanden B-kern en kreeg van voorzitter Marc Coucke een tweede zit. “Op 29 december belde hij me en we hebben alles uitgepraat. We spraken af om 2018 met een propere lei te beginnen en daar ben ik blij om”, aldus de Franse strateeg bij KVO TV. Adnan Custovic zal hem in elk geval goed kunnen gebruiken om een extra dosis creativiteit aan het Oostendse spel toe te voegen. Niet op de afspraak is David Rozehnal. Hij vertoeft nog steeds in zijn moederland Tsjechië omwille van privéproblemen. Afwachten wanneer hij weer aansluit.

Sommige jongens wagen zich zelfs aan een duik in het ijskoude water van het buitenzwembad

De laatste keer dat KVO op de Oostendse luchthaven vertoefde, was overigens in betere omstandigheden. Toen nam de club het vliegtuig richting Marseille, waar het zijn eerste Europese opdracht afwerkte. De vlucht liep toen echter niet van een leien dakje want de Oostendse delegatie vertrok er met enkele uren vertraging omwille van een defect aan het vliegtuig. Deze keer stijgt het vliegtuig stipt om 9 uur op richting de Spaanse.

KVO op stage: dat is genieten van de Spaanse zon, maar vooral hard labeur

Een kleine drie uren later blijkt dat het met die zon nogal tegenvalt. Bewolking en een stevige wind zijn wel van de partij aan het La Torre Golf Resort in Roldan, Murcia. De eerste training wordt er zowaar afgewerkt onder Oostendse omstandigheden, al doen de golfterreinen en witte vakantiehuisjes rond het veld wel vermoeden dat KVO niet op de Schorre vertoeft. Sportief directeur Luc Devroe verwarmt zich alvast door als vanouds tussen de palen te gaan staan en enkele ballen te pakken. Maakt hij straks een comeback als één van de doelmannen zou uitvallen?

Zondag 7 januari

Daar is hij dan toch, de Spaanse zon! Na het ontbijt begeeft de spelersgroep zich naar het oefenterrein waar hen om 10 uur een eerste pittige oefensessie wacht. Aleksandar Bjelica verliest er zijn lach niet bij want het is zijn verjaardag vandaag. Een foto voor de sociale media van de kustploeg kan er nog net vanaf, maar verder wil hij niet teveel ruchtbaarheid daarrond. “Laat ons maar gewoon trainen”, knipoogt hij.

En trainen, dat doen ze zeker. ‘s Morgens een trainingssessie van twee uren en in de namiddag doen ze dat nog eens fijntjes over. Daar waar in de voormiddag de klemtoon nog op het fysieke lag, wordt er in de namiddag vooral al tactisch getraind met het oog op de inhaalwedstrijd tegen KRC Genk. “Het heeft weinig zin om op het einde van de week nog fysiek werk te verrichten als je op dinsdag alweer aan de bak moet”, aldus physical coach Joost Desender. Knowledge Musona had wat last van kwaaltjes en werkte net als de revaliderende Nicolas Rajsel een individuele training af. In de namiddag bleven Brecht Capon – net hersteld van een blessure – en Zarko Tomasevic uit voorzorg aan de kant.

Maandag 8 januari

Vandaag staat de eerste van twee oefenwedstrijden op het programma. KVO neemt het in La Manga – waar Anderlecht traint – op tegen het Duitse Stuttgart, dat met Mario Gomez een gerenommeerde Duitse topschutter in de rangen heeft lopen. In de voormiddag trainen de jongens die in de namiddag niet aan de bak komen, tegen Stuttgart kiest Custovic voor een soort van typeploeg.

Al na vijf minuten moet Nicolas Lombaerts het veld verlaten nadat hij slecht neerkomt op de borstkas. Hij hoest even bloed en gaat uit voorzorg samen met kinesist Bram Goekint naar het ziekenhuis van Cartagena. Daar wijzen tests niet, maar KVO neemt geen risico en stuurt de ervaren verdediger naar huis voor verdere onderzoeken.

Tijdens de wedstrijd arriveert de bus van Anderlecht en Gino Caen komt even goeiedag zeggen

KVO is niet aangeslagen door het uitvallen van Lombaerts en staat aan de rust 1-2 voor na een penalty van Siani en een heerlijke lobbal van Bjelica. De laatste twintig minuten zijn er echter teveel aan voor de Kustboys, want in vijf minuten tijd scoort Stuttgart maar liefst drie keer. In de laatste minuut volgt nog een te zwaar 5-2-verdict. Opmerkelijk weetje: tijdens de wedstrijd arriveert de bus van Anderlecht. Paars-wit traint op het veld ernaast. Voormalig KVO-assistent Gino Caen komt alvast even goeiedag zeggen. Of Marc Coucke ook de Anderlecht-troepen ging groeten, is niet bekend.

KVO op stage: dat is genieten van de Spaanse zon, maar vooral hard labeur

Dinsdag 9 januari

Nicolas Lombaerts verlaat in alle vroegte de stageplaats. Voor de andere jongens wordt het weer een dag vol hard labeur. In de voormiddag traint de voltallige groep, in de namiddag wordt de kern in twee groepen opgesplitst. Diegenen die de dag voordien speelden, trekken naar het binnenzwembad voor een yogasessie met de nieuwe totaaltherapeut Jacques Caluwé. Sommige jongens, waaronder Bjelica, Jali en Rezaeian, wagen zich zelfs aan een duik in het ijskoude water van het buitenzwembad. “Ideaal voor een cooling down van de spieren”, zo klinkt het bij Caluwé. De overige spelers werken zich intussen in het zweet op het oefenveld.

Minder goed nieuws viel er te rapen uit de ziekenboeg. Niet alleen was er het afhaken van Lombaerts, ook Michiel Jonckheere ondervond opnieuw last van de hiel die hem al enkele maanden langs de kant liet staan. Toch een domper voor Michiel, die tegen Waasland-Beveren nog een goede invalbeurt liet optekenen. Afwachten hoe dat evolueert. Siani (kniestoot) en Canesin (voet) bleven ook binnen, maar dat was eerder uit voorzorg.

Woensdag 10 januari

In de namiddag speelde KVO zijn tweede vriendschappelijke wedstrijd. Met Aue opnieuw een Duitse tegenstrever, maar dan wel eentje uit de tweede klasse. Custovic liet de jongens die op maandag speelden, ‘s morgens opdraven voor een training, in de namiddag kregen jongeren als Rocky Bushiri, Siebe Van Der Heyden, Hasan Özkan, Logan Ndenbe en Jelle Bataille speelkansen. Nog voor de rust klaarde KVO de klus. Eerst via Bushiri, die een kopbal van Joseph Akpala in doel trapte en daarna via aanvoerder Brecht Capon, die aan de tweede paal een voorzet van Musona binnentrapte. In de tweede helft moest Vanhamel nog enkele keren gepast tussenkomen, maar de zege kwam nooit in gevaar. ‘s Avonds werd de hele KVO-delegatie getrakteerd op een etentje door Adnan Custovic. Hij had dat beloofd toen hij zijn eerste zege als hoofdtrainer boekte.

Donderdag 11 januari

Adnan Custovic schotelt twee trainingen voor, al ligt de nadruk in de namiddag vooral op tactiek. Mathias Bossaerts en Mike Vanhamel leggen met een GoPro de hele dag vast voor het nageslacht en voor de KVO-fans die van thuis uit de stage meevolgen. De beelden verschijnen op de website en sociale media van de club.

Vrijdag 12 januari

Op de laatste volledige stagedag wordt er getraind in de voormiddag, in de namiddag staat de eerste en enige teambuilding op het programma, met een gevarieerd parcours uitgewerkt door teammanager Rik Coucke. Zo moet er onder andere worden gefietst in het zachte zand. Geen eitje dus!

Zaterdag 13 januari

KVO traint nog in de voormiddag en in de namiddag vliegt de voltallige delegatie terug naar Oostende. Zondag krijgen de spelers vrij, maandag ligt de focus volledig op KRC Genk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier