KVO-Essevee eindigt op 1-1 en daar mag vooral de thuisploeg blij mee zijn

© BELGA

Zulte Waregem kreeg niet wat het verdiende aan de kust. Kort voor het einde van de West-Vlaamse derbytopper keurde scheidsrechter Wim Smet de 1-2 van Timothy Derijck vanwege een ingebeelde overtreding af.

Bij de thuisploeg ontbraken Adam Marusic en Sébastien Siani. Door de terugkeer van Timothy Derijck en Onur Kaya kon de bezoekende trainer Francky Dury wel op een nagenoeg volledig fitte kern rekenen.

Zulte Waregem dicteerde de wet in de openingsfase. Lukas Lerager kopte in de handen van Didier Ovono. Aan de overkant waren er kopkansen voor Kevin Vandendriessche en Yassine El Ghanassy. Onbegrijpelijk speelde de Oostendse aanvoerder Michiel Jonckheere het leer in de 19de minuut recht in de voeten van Lerager. De Deen aarzelde niet en trapte hard voorbij Ovono de 0-1 tegen de touwen. Een op basis van het spelbeeld verdiende voorsprong. Even later dook Lerager opnieuw gepast voor doel op, maar de dieptepass van Soualiho Meïté bleek iets te hard.

© BELGA

Eindelijk eens Dimata

Rond het halfuur kon de jonge KVO-spits Landry Dimata zich eindelijk eens uit de greep van de ervaren Derijck wurmen, maar Sammy Bossut ondervond niet al te veel moeite met zijn schot. In minuut 35ste minuut etaleerde Franck Berrier zijn klasse met een prachtige baltoets richting Fernando Canesin, maar ook het grondscherende schot van de Braziliaan kon Bossut niet bedreigen.

Kort voor rust belette Marvin Baudry Dimata het schieten in de zestien. Scheidsrechter Wim Smet wees onmiddellijk naar de stip en Berrier liet zijn ex-ploeggenoot Bossut van op elf meter geen kans. Alessandro Cordaro kreeg na 45 minuten nog een grote kopkans, maar knikte naast.

© BELGA

Leye geblesseerd

Na rust bleef een geblesseerde Mbaye Leye (geraakt aan de kuit) in de bezoekende kleedkamer van de Versluys Arena. Igor Vetokele, in Oostende opgegroeid, was zijn vervanger. De thuisploeg rook bloed, maar een schuiver van El Ghanassy was te zwak om gevaarlijk te zijn. In de 55ste minuut kopte Vetokele flauw in de grijpgrage armen van de thuisportier.

Zarko Tomasevic ontdeed zich 10 minuten later van Davy De fauw, maar de inlopende Dimata kreeg het leer niet tussen de palen. Aan de overzijde draaide een beloftevolle uithaal van De fauw op niets uit.

1-2 onterecht afgekeurd

In de 80ste minuut haalde Smet zich het protest van heel Essevee op de nek. Ovono loste een vrijschop van Brian Hamalainen, Derijck was er als de kippen bij om binnen te tikken, maar het arbitrale trio beeldde zich een fout in. Geen 1-2 en de bezoekers een grote kans op de zege ontnomen. Aan de 1-1 veranderde niets meer en daar mag vooral KVO, dat thuis nog nooit kon winnen van Zulte Waregem, blij mee zijn. Zulte Waregem mag zich na Standard voor de tweede keer dit seizoen bestolen voelen op verplaatsing.