KV Oostende wint voor de dertiende keer op rij niet

© belga

Soms waren de duels tussen KVO en Eupen heel viriel maar een schoonheidsprijs kreeg deze opener van Play-off 2 niet. KV Oostende verloor met 1-2 na een slechte match en mist dus zijn start van de nacompetitie.

Voor de aftrap vroeg de stadionomroeper een staande ovatie voor gewezen ondervoorzitter Peter Verdonck die ‘s ochtends ten grave gedragen werd. Geen minuut stilte dus maar stevig handgeklap voor een stille KVO-werker die amper 61 jaar geworden is.

Na overbodig handspel van Nastic kreeg Garcia zijn elfmetertrap langs de grasmat niet voorbij Dutoit. Iets later stuurde Garcia wel de assist voor het openingsdoelpunt. Vanlerberghe liet het leder lullig passeren en Msakni dropte de bal netjes tussen Dutoit en paal: 0-1. De VAR bekeek de fase nog even maar bevestigde snel de goedkeuring. Toen Vanlerberghe iets later heel slordig de bal ver naast het doel trapte, steeg gejoel uit de schaars gevulde Oostendse tribunes op. Eupen verdiende de voorsprong want de bezoekers toonden gewoon meer wil en honger.

Vroege uitsluiting

Iets voorbij halverwege de eerste helft werd KV Oostende tot tien man herleid. Iets voor de middenlijn rolde de bal te ver van Lombaerts’ voet. Met gestrekt been raakte hij de linkerknie van Ocansey. Na het bekijken van de televisiebeelden trok ref Dierick het geel in en stuurde hij de gewezen Rode Duivel met rood naar de kleedkamer.

De ergernis nam in het stadion toe wanneer trainer Broos iets voorbij het halfuur De Sutter verving door De Bock. Uit het niets viel anderhalve minuut voor de rust toch de gelijkmaker. Sakala schoof de bal naar Canesin die Van Crombrugge kansloos liet. Ref Dierick liet de VAR nog twee minuten de beelden herbekijken vooraleer de treffer echt gevalideerd werd: 1-1. Eén statistiek sprong tijdens de rust in het oog: Oostende had tien fouten gemaakt, Eupen slechts twee.

© BELGA

Eupen had ook na de rust meer zin in aanvallen. Toyokawa tekende voor het eerste gevaar van de tweede helft: de Japanner besloot midden het doel nipt over de lat. Ook de tweede actie kwam van Eupen. Dutoit zweefde een schot van Ndri uit de winkelhaak. En de tiende minuut was nog niet weggetikt wanneer Dutoit zich in enkele bochten moest wringen om het schot van Garcia op te ruimen. Dat tweede doelpunt van Eupen hing in de lucht en viel dan ook.

Eupense druk

Tegen een kopbal van Molina, de mooie verlenging van een hoekschop van Garcia, had Dutoit geen verhaal. Met nog een klein halfuur voor de boeg keek KVO tegen een 1-2-achterstand aan. De groen-rood-gelen bezweken onder de Eupense druk. Eén keer was KVO nog gevaarlijk. Van Crombrugge sloeg de poging van Capon in hoekschop. Hugo Broos, ook coach sinds het vertrek van Gert Verheyen, zag zijn team voor de derde opeenvolgende keer verliezen.

Sinds KV Oostende in 2013 terug naar eerste klasse promoveerde, daagden nooit minder toeschouwers in de Versluys|Arena op dan zaterdag tegen Eupen. Amper 2586 kaartjes werden verkocht: ook een dieptepunt. Een club die inmiddels dertien speeldagen op rij de smaak van een overwinning niet meer proefde, is inderdaad niet meer aantrekkelijk.