KV Oostende wint na vier maanden nog eens thuis

© belga

In de tweede helft keurde ref Smet drie Oostendse treffers wegens duwfout, handsspel en buitenspel af. Op de penaltystip scoorde Vanlerberghe toch de winning-goal: 2-1 tegen Beerschot Wilrijk.

Nog steeds zonder de rood-geschorste Lombaerts en nu ook zonder de zieke Capon miste de KVO-defensie enige ervaring. Faes bleef zoals woensdag in het elftal staan, Bataille kreeg de voorkeur op Nouri als rechtsback. Zoals afgesproken verdedigt Ondoa het doel op de speeldagen 3 en 4, ter vervanging van Dutoit. De doelman bij de bezoekers is gekend bij de Oostendse supporters. Mike Vanhamel verdedigde ooit het groen-rood-geel.

De eerste prikjes van KV Oostende konden Vanhamel niet verontrusten. Sakala trapte te slap en iets later stond het vizier van De Sutter onvoldoende scherp.

De paars-witten openden in de 20ste minuut de score. Vanop de rechterflank mikte Placca perfect naast Ondoa en via de binnenkant van de verste paal het leder tegen de netten. Voordien had Placca al moeiteloos vanaf het middenveld opgerukt en ook Faes in zijn hemd gezet. Twee minuten later sloeg Ondoa een vlam van Placca onder de deklat weg.

Vandendriessche stuurde Sakala in de diepte. De Zambiaan kwam oog in oog met Vanhamel maar liet zich het leder lullig door een tackelende Mboko uit de voeten halen. Het spel ging op en neer. Bij de bezoekers was opnieuw Placca gevaarlijk. Hij had ruimschoots de tijd om een bal te controleren en dan ongehinderd op de kruising te knallen. In de 35ste minuut viel dan toch de gelijkmaker. In eerste instantie stopte Vanhamel een poging van Sakala maar Coopman schoof de rebound wel tegen de touwen. Voor Coopman zijn tweede treffer in evenveel matchen.

Vroeg in de tweede helft testten Placca en Maes de vuisten van Ondoa. Het leverde de Ratten slechts een ongevaarlijke hoekschop op. De Sutter scoorde nog voor het uur aan de overzijde maar ref Smet keurde de goal af omdat De Sutter vooraf Mboko een tikje gegeven had. Op het uur vuurde Coopman op de lat. KVO leek gelanceerd. Meer zelfs, KVO kwam 2-1 voorop toen Vandendriessche plots in het midden een boulevard kreeg. Na het bekijken van de beelden keurde ref Smet de treffer echter af wegens handspel.

Elf minuten voor affluiten zag heel KV Oostende paars-wit handspel in de grote rechthoek. De scheidsrechter wees naar de hoekschopvlag maar besliste op advies van de VAR toch de beelden te bekijken. Opnieuw wijzigde hij van mening: strafschop voor de Kustboys. De pas zes minuten eerder ingevallen Vanlerberghe trapte het leder vanop het kalkpunt via de handen van Vanhamel tegen de touwen.

In de vierde van vijf minuten toegevoegde speeltijd veegde Boonen een voorzet van Canesin in doel. Maar ref Smet keurde deze goal wegens buitenspel af. De VAR gaf hem gelijk. Oostende vierde de tweede zege op rik toch heel uitbundig. Het is trouwens de eerste thuiszege sinds 8 december 2018, toen 1-0 tegen Lokeren.