KV Oostende en de overname: de tijd dringt…

Algemeen directeur Patrick Orlans: zelf kandidaat om Marc Coucke op te volgen als voorzitter van KVO? (Foto HH)
Redactie KW

Ruim een maand na de bekendmaking dat Marc Coucke zijn lief KV Oostende inruilt voor RSC Anderlecht zit de overname van zijn weireldploegsje in het slop. En de tijd dringt.

Marc Coucke legde 1 maart als deadline van verkoop op. Dan wordt hij immers eigenaar van Anderlecht en moet hij Oostende laten gaan. Maar eigenlijk moet KVO mikken op 15 februari. Tegen dan moet iedere eersteklasser immers zijn licentiedossier indienen en de licentiecommissie bekijkt uiteraard aandachtig de financiële continuïteit. En laat nu net dat een probleem zijn bij KVO. Na 15 februari kunnen wel nog stukken toegevoegd worden aan het dossier, maar Coucke en KV Oostende spelen het liefst op veilig en willen tegen dan duidelijkheid omtrent de overname.

En die overnemer blijft voorlopig uit. De voornaamste oorzaak: KV Oostende draagt heel wat schulden met zich mee. De uitbouw naar een subtopper in eerste vergde investeringen en ook de salarissen van de dure spelerskern hebben een grote impact op het budget. Vergeet ook niet dat Oostende dit seizoen zich financieel pijn deed met paniekaankoop Zinho Gano (naar verluidt 2,5 miljoen euro voor een spits die voorlopig niet het verwachte rendement geeft) en Nicolas Lombaerts (ongeveer 1,5 miljoen euro voor een speler op retour). Ook werd de schuldenput van de voorbije jaren niet gedicht door de transfers van Dimata, Lukaku en Marusic. De grote sommen worden voornamelijk in jaarlijkse schijven betaald.

Folder in de pers

Enkele dagbladen konden deze week trouwens de hand leggen op een folder waarmee Coucke potentiële investeerders wil warm maken voor zijn weireldploegsje. Coucke, voor wie discretie van het hoogste belang is, kon uiteraard niet lachen met dit lek. Zeker ook omdat eerder al een informatiemoment werd afgeblazen. Op de officiële KVO-website werd snel gereageerd op het lek en werden de (hoofdzakelijke negatieve) cijfers in de dagbladen geminimaliseerd of afgedaan als nonsens.

“Momenteel is een onderhandelingsronde aan de gang met concreet geïnteresseerde kandidaten waarin de verdere details en juiste cijfers (niet deze uit de krant dus) worden besproken”, communiceerde KVO.

Iedereen is het project genegen, maar niemand wil de kolen écht uit het vuur halen

“Voor voorzitter Marc Coucke en algemeen directeur Patrick Orlans is daarbij één element cruciaal: de waarborg voor een gezonde sportieve en financiële toekomst in de hoogste klasse voor KV Oostende. Deze gesprekken zullen nu in alle rust en discretie worden voortgezet. KV Oostende zal dan ook enkel maar communiceren zodra er een officiële overeenkomst is met de overnemer(s). Intussen onthoudt de club zich van alle verdere commentaar over dit dossier.”

Verschillende pistes

Coucke zelf op Twitter: “Verschillende pistes grondig aan de gang. Gans team werkt hard en discoort zoals dat in zo’n m&a (mergers and acquisitions, red.) deal hoort, met respect voor alle wetgeving.”

KVO houdt logischerwijze de lippen stijf omtrent de overname. Wat is nu het meest realistische scenario? Er werd getracht een groep investeerders bij elkaar te brengen om de grote meerderheidsaandeelhouder van het nieuwe KV Oostende te worden. De namen die circuleren: Bouwgroep Versluys, de familie Desimpel, Veranda’s Willems, Studio 100… Iedereen is het project wel genegen, maar niemand die écht de kolen uit het vuur wil halen. Lees: voorzitter worden. En dus wordt er nu zelfs gedacht aan een constructie waarbij algemeen directeur Patrick Orlans voorzitter zou worden. En door het gebrek aan lokale investeerders wordt een buitenlandse piste zeker niet genegeerd.

Onzekerheid

“Het is heel simpel”, zegt Patrick Orlans. “We hebben nog een maand om de kandidaturen te bestuderen en te onderhandelen. De pers probeert detective te spelen, maar wij bij KVO zijn van plan om door te gaan met dezelfde ambitie. Uit meerdere pistes zullen we er de beste uitpikken. Laat ons rustig verder werken. We zijn bezig en zullen de beste keuze maken. En als we rond zijn, zullen we dat aan iedereen vertellen.”

Coucke en co willen snel handelen. De onzekerheid bezorgt KV Oostende heel wat druk. Sportief gaat het de club dit seizoen al niet voor de wind met een ontgoochelende 14de plaats, de fans morren, sponsors wachten de overname af en de belangrijkste spelers denken alvast aan hun persoonlijke toekomst. Deze week werden topspelers nog gelinkt aan het buitenland en aan… Anderlecht in het geval van Milic en Musona. (OV/HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier