Karl kruipt elke week in zijn pen. Deze keer richt hij zich tot de spelers van KV Oostende

© belga
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer houdt hij de spelers van KVO, die zondag spelen voor hun plek in 1A, een spiegel voor. De spelers mogen altijd antwoorden: karl@kw.be.

Deze aanspreking is een pars pro toto en belangt dus de hele ploeg aan. Je hebt vorige zaterdag van Racing Genk verloren. Kansloos. Ook al hield je de schijn nog even op. Geen schokeffect van een nieuwe trainer. Of anders geformuleerd: je was ook zaterdag niet meer dan een modale meeloper. En toch kan je zondag het behoud in de Jupiler Pro League vieren. Niet omdat je jezelf hebt gered. Maar met een grote dank aan de concurrentie en de kalendermaker. Dank dus aan Cercle omdat zij dit seizoen veel beter waren dan KVO en de laatste weken hebben gekregen wat ze al maanden verdienden. Wat een geluk voor jou dat ze zich zaterdag hebben gered. Anders stonden je zondag op Jan Breydel pek en veren én de ultieme vernedering te wachten. Nu lijkt alles erop dat je op een salonremise zal kunnen rekenen. Bernd Storck is een lieve man en Cercle zal het wel fijn vinden om ook volgend jaar een verplaatsing met de fiets te kunnen maken. Je mag ook een kaars branden voor Waasland-Beveren om al maanden uit te blinken in gebrekkigheid en impotentie.

Ben je niet beschaamd dat je na twee maanden zelf om het ontslag van een trainer vraagt?

Maar toch zou ik er als KVO-supporter niet gerust op zijn. Die weet dat je het op elk moment zelf durft te verknoeien. Zelfs in een match die is opgetrokken uit papier-maché. Je specialisatie: een slechte laterale bal, een schlemielige owngoal of een domme rode kaart. Je moet goed beseffen dat die fans hun leven voor je club zouden geven. KVO heeft voorbeeldsupporters. De 1.500 tickets voor de match tegen Cercle waren in een mum van tijd weg. Er is een extra vak geopend en er komt een fandorp. Omdat je supporters dat verdienen. Zoals ze al een heel jaar meer verdienen dan jij laat zien. Ben je niet beschaamd dat je na twee maanden zelf om het ontslag van een trainer vraagt? Met Dennis Van Wijk in een kleedkamer. Ik kan me er iets bij voorstellen. Wat vierletterwoorden te veel, een spiegel voor je gezicht en een trap op je pik. De directe maar correcte aanpak en de confrontatie met je gebreken zullen pijn hebben gedaan. Ondertussen jaag je je club op extra kosten: een ontslagvergoeding en een nieuwe trainer annex mee-eter. En dat om gered te worden door de concurrentie.

Ik weet niet wat je aan zee verdient, maar elke euro die dit seizoen aan jou is gespendeerd, is er één te veel. Zou het kunnen dat je gewoon niet goed genoeg bent? Het was geen toeval dat de perfectionist Gert Verheyen vorig jaar is weggelopen en gedegouteerd het trainersvak verliet om opnieuw analist te worden. ‘Je wilt het niet weten, Karl!’, heb ik hem een paar keer horen zeggen. De details hield hij respectvol voor zich. Heb je ook al eens gedacht dat het slechte seizoen van KV Oostende aan jou zou kunnen liggen? Dat zondag – zelfs bij de redding – schaamrood op je wangen het enige juiste zou zijn. Ik wens je, als rasechte West-Vlaming, desalniettemin het behoud en de zeebries in de rug toe. En voor volgend seizoen vooral een hele grote spiegel aan de kleedkamerwand op De Schorre. Niet om je haar in de juiste plooi te leggen, maar om af en toe eens stil te staan bij wat je zelf zou kunnen bijdragen aan je weireldploegje en je weireldsupporters. Stel dat zich zondag toch een rampscenario voltrekt. Weet dan goed dat het niet de schuld van de drie trainers was die dit seizoen in je kleedkamer passeerden, maar wel die van jou.

Sportieve groeten,

Karl kruipt elke week in zijn pen. Deze keer richt hij zich tot de spelers van KV Oostende

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier