Kersvers hoofdtrainer (al dan niet ad interim) Adnan Custovic voerde drie wijzigingen door in vergelijking met de verloren thuiswedstrijd van zondag tegen Gent. Doelman Vanhamel, Capon en Canesin bleven op de bank en Dutoit, Rezaeian en Conte werden in de basis gedropt. Bij Union (1B) stonden er twee oude bekenden in de basis. Doelman Nicaise Kudimbana en de jarige Gertjan Martens stonden kwamen aan de aftrap voor het bekertreffen op het veld van hun ex-ploeg.

Union het gevaarlijkst

De bezoekers staken als eerste de neus aan het venster. Tabekou besloot uit een scherpe hoek in het zijnet. Oostende reageerde via een kopbal van Gano, maar hij besloot in de handen van Kudimbana. Na de gebruikelijke studieronde ging het goed over en weer. Eerst moest Dutoit redding brengen op een poging van Luvumbu, daarna hield zijn collega aan de overkant Gano van een doelpunt. Even later verdween een plaatsbal van Berrier - die erg bedrijvig was vanop rechts - maar net naast het bezoekende doel.

© BELGA

Gertjan Martens duwde op corner zijn ex-ploeg bijna nog dieper de put in, maar hij zag zijn poging van de lijn gekeerd worden door Bjelica. Ook bezoeker Luvumbu was nog dichtbij de openingstreffer, maar Dutoit had een schitterende redding in huis. Terwijl de bezoekers de kansen misten, was het aan de overkant wel raak. Gano kopte een corner van Berrier staalhard tegen de netten en liet zo een zucht van opluchting doorheen de Versluys Arena weerklinken. De openingstreffer bevrijdde de kustploeg, want plots werden er heel wat kansen gecreëerd. Eerst kopte Gano over en vervolgens ging Musona zijn kopbal maar net naast.

Dutoit brengt andermaal redding

Na de pauze ging KVO voort op het elan van het einde van de eerste helft. Het eiste het balbezit op, maar de eerste kans was toch opnieuw voor Union. Tabekou won het duel van Rezaeian en kon naar binnen snijden vanop links. Hij viseerde de verste hoek, maar Dutoit stond andermaal pal.

Vlak na het uur voerden beide coaches een dubbele wissel door. Dat resulteerde bij de bezoekers meteen in een dot van een kans. De actie werd op rechts opgezet door Tabekou, die de pas ingevallen Vercauteren perfect vrijspeelde, maar hij legde het leer net naast. Even later kreeg alweer Tabekou opvallend veel vrijheid en mocht hij infiltreren tot in de zestien, maar dit keer vond hij geen medemaat.

© BELGA

Toch nog twijfel in slotfase

Terwijl Union intussen de opnieuw bovenhand had en op de tribunes de eerste fluitconcerten met mondjesmaat begonnen te weerklinken, bleef KVO vooral via stilstaande fases gevaar creëren. Gano - alweer hij - kopte een hoekschop maar net naast. Union bleef de nodige druk creëren, maar kansen leverde dat niet meer op. Aan de overkant leek Musona de wedstrijd in een beslissende plooi gelegd te hebben. Na een knappe voorzet van Berrier kopte hij de 2-0 op het bord. Over en uit zou je denken, maar dat was buiten Bertjes gerekend. Hij mocht alleen op Dutoit af en werkte beheerst af: 2-1. Nog vijf minuten bibberen voor KVO.

Terwijl de fans uit sympathie voor hun pas ontslagen coach 'ooooh Yves Vanderhaeghe' begonnen te zingen, speelde de kustploeg het - gezien de omstandigheden - behoorlijk rustig uit. Na een splijtende counter - zoals we die vorig seizoen zo vaak zagen - werd alle twijfel uiteindelijk toch weggenomen. Via Berrier en Jali werd Musona afgezonderd voor doel: 3-1.

Overtuigend was het zeker niet, maar de opluchting na deze eerste zege was duidelijk bijzonder groot. De kustploeg maakt zaterdag de lastige trip naar KRC Genk.

KV Oostende - Union Sint-Gillis 3-1.

KV Oostende: Dutoit, Rezaeian, Lombaerts, Milic, Belica, Jali, Vandendriessche (63' Siani), Musona, Berrier, Conte (63' Canesin), Gano (77' Akpala).

Union Sint-Gillis: Kudimbana, Martens, Perdichizzi, Peyre, Kis, Morren, Fixelles (79' Bertjens), Luvumbu (59' Vercauteren), Tabekou, Da Silva, Lambrecth (59' Ferber).

Doelpunten: 28' Gano 1-0, 85' Musona 2-0, 86' Bertjens 2-1, 93' Musona 3-1.

Gele kaarten: 72' Peyre, 84' Ferber, 85' Perdichizzi.

Scheidsrechter: Van Damme.