Hugo Broos wordt sportief directeur bij KV Oostende

© BELGAIMAGE
Redactie KW

Voor de ex-coach van onder meer Club Brugge en Anderlecht wordt het de eerste keer dat hij als sportief directeur aan de slag gaat.

Voorzitter Peter Callant en Algemeen Directeur Patrick Orlans hadden het kruim van de Vlaamse sportjournalistiek uitgenodigd op het ‘Domein De Cellen’ in Oostkamp waar de kantoren van ‘Callant Verzekeringen en Financieel Advies’ gevestigd zijn. Het zou een informele babbel worden om het ‘nieuwe’ KVO 3.0 voor te stellen, maar de kustploeg toverde er ook een wit konijn uit de hoed. Niemand minder dan Hugo Broos werd er voorgesteld als Sportief Directeur. Een nieuwe carrièrewending voor de Varsenarenaar, die tot voor enkele maanden nog bondscoach van Kameroen was.

Een uitgebreid relaas van een middagje Oostkamp.

Om 12 uur werden alle journalisten verwelkomd in de groene oase van ‘Domein De Cellen.’ Onder een koude winterzon werd er geklonken op ‘KVO 3.0’, een KVO zonder Marc Coucke. “Maar we spreken zijn naam niet meer uit,” aldus Algemeen Directeur Patrick Orlans. “Niet uit ondankbaarheid, integendeel, maar omdat we die bladzijde hebben omgeslagen. Eddy Vergeylen zijn ‘visserssloeptje’ stond voor KVO 1.0, Marc Coucke maakte van KVO 2.0 een cruiseschip en nu vaart dat cruiseschip een nieuwe horizon tegemoet onder het motto van KVO 3.0, met Peter Callant als nieuwe eigenaar en Patrick Orlans als kapitein.”

Jullie spreken toch ook niet over jullie huishoudbudget?

Over die nieuwe kapitein werd aanvankelijk beweerd dat hij slechts een ‘stroman’ was van de naam die niet meer wordt uitgesproken, maar dat ontkent Callant ten stelligste. “Eerst en vooral worden alle aandelen van Marc Coucke verkocht zodat de band volledig wordt doorgeknipt. Ik heb met Marc een sluitend akkoord over die transactie. Over de exacte cijfers praat ik niet, jullie spreken toch ook niet over jullie huishoudbudget? Maar deze overdracht is perfect verlopen volgens de regels.

In de toekomst is er geen plaats meer voor dure prestigetransfers zoals onze vorige voorzitter wél kon doen

Ten tweede is het ook belangrijk dat de 14,2 miljoen schulden aan Marc, omgezet werden in een kapitaalsverhoging waardoor KVO nu schuldenvrij is. Dat was cruciaal voor het licentiedossier en we hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de Commissie dit zal goedkeuren. En tot slot wil ik ook benadrukken dat ik, samen met Patrick, mijn eigen koers zal varen. Ik wil meer structuur, zowel bij de A-kern als in de Jeugd. In de toekomst is er geen plaats meer voor dure prestigetransfers zoals onze vorige voorzitter wél kon doen, maar dat zou ik zeker geen nadeel durven te noemen. We willen meer de kaart van de jeugd trekken zonder daarom onze ambities bij te schaven. We hebben met Bataille, D’Haese en Bushiri drie eigen jeugdproducten die op dit moment met de U19 van België trainen. Zij zullen worden ingepast, maar natuurlijk worden ze omringd door meer ervaren spelers. Ons budget blijft alvast ongewijzigd en dat is nog steeds het zesde van België. We mikken volgend seizoen dus nog altijd op Play-off 1.”

KVO 3.0 is dus helemaal klaar voor de toekomst, zo blijkt. En toen moest dé verrassing van de namiddag nog volgen. Patrick Orlans en Peter Callant toverden nog het spreekwoordelijke witte konijn uit de hoed. Niemand minder dan Hugo Broos wordt de opvolger van Luc Devroe, van wie het zo goed als vast staat dat hij naar Anderlecht trekt.

“Hugo Broos hoeft natuurlijk niet te worden voorgesteld. Zijn palmares spreekt boekdelen,” aldus Patrick Orlans. “Ik denk dat KVO nu vooral een figuur nodig heeft die én de nodige voetbalknowhow heeft én rust en ervaring uitstraalt. Dan zijn we bij Hugo Broos duidelijk aan het juiste adres. Niet enkel in België verzamelde hij successen, maar ook in het buitenland. Denk maar aan zijn winst in de Afrika Cup met Kameroen. Dat hij geen ervaring heeft als Sportief Manager is van geen tel. Er zijn weinig mensen die zó veel van voetbal kennen als Hugo en op administratief vlak zal hij goed worden bijgestaan.”

Het slotwoord van de middag was natuurlijk voor niemand minder dan de Sportief Manager himself, Hugo Broos. “Ik ben héél blij om deze uitdaging aan te kunnen gaan. Na mijn vertrek bij Kameroen keek ik wat de kat uit de boom. Ik wou niet zomaar ergens beginnen, maar het moest een project zijn waar ik me voor honderd procent in kan vinden. Dat project is er nu met KVO. Het is een ambitieuze club met een nieuwe voorzitter die zich volledig wil geven en een Algemeen Directeur die ik al jaren ken en het klappen van de zweep kent. Bovendien is het vlakbij mijn woonplaats Varsenare, wat ook mooi meegenomen is. Het klopt dat ik nooit eerder actief was in deze functie, maar ik ben al lang genoeg actief in de voetbalwereld en heb ook mijn relaties. De komende weken zal ik vooral luisteren en observeren en daarna maken we een grondige analyse van de spelerskern. Alle contracten zullen tegen het licht worden gehouden en volgend seizoen starten we alvast met de ambitie om opnieuw mee te strijden voor Play-off 1. Ja, ik geloof rotsvast in KVO 3.0.”

(OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier