Het rapport van KV Oostende: 5 op 10 na tegenvallend seizoen

Brecht Capon werd door de fans tot Speler van het Jaar verkozen © BELGA
Redactie KW

Een geslaagd Europees debuut deed het beste verhopen, maar na de desastreuze competitiestart met 1 op 21 kon het bestuur niet anders dan Yves Vanderhaeghe aan de deur zetten. Onder Adnan Custovic verzekerde KVO zich al bij al nog makkelijk van het behoud, maar echt overtuigend was het nooit, integendeel. Het seizoen werd bovendien overschaduwd door extrasportieve perikelen zoals het vertrek van Marc Coucke en de soap Berrier.

Grote onderscheiding

Vorig seizoen konden we in deze categorie nog vijf spelers onderbrengen, maar nu zelfs geen enkele. Het vertrek van sterkhouders als Nany Landry Dimita en Adam Marusic werd onvoldoende gecompenseerd.

Onderscheiding

Aan Brecht Capon weet je wat je hebt. Verdedigend secuur, aanvallend een meerwaarde. Denk maar aan zijn drie goals tegen Charleroi. De West-Vlaming speelde als één van de enigen een constant seizoen en werd door de fans niet voor niets tot Speler van het Jaar uitgeroepen.

Aleksandar Bjelica was de enige nieuwkomer die de verwachtingen inloste. De Nederlandse-Serviër is technisch begaafd en etaleerde dat regelmatig met knappe rushes. Hij moet wel nog stappen zetten op vlak van efficiëntie.

Kopbalsterk, hard in de duels en moeilijk te passeren: Antonio Milic was achterin vaak de rots in de branding. Hij wordt weggeplukt door Anderlecht, maar om daar mee te draaien, zal het uitverdedigen wel nog beter moeten.

Technisch niet het grootste talent, maar met zijn loopvermogen was Kevin Vandendriessche van onschatbare waarde voor de kustploeg. Een stille kracht die wekelijks zijn kilometers maalde en voorop ging in de strijd.

Joseph Akpala kwam aanvankelijk maar weinig aan de bak, maar uiteindelijk won hij toch maar weer de strijd van zijn jongere concurrenten. De modelprof blijft op 31-jarige leeftijd dodelijk efficiënt en is een garantie op doelpunten.

Voldoende

Zarko Tomasevic bevestigde een degelijke verdediger te zijn, maar was voetballend geen meerwaarde. De Montenegrijn stond ook vaak garant voor domme overtredingen.

Fernando Canesin kroonde zich weer tot assistenkoning. De Braziliaan is nog altijd heel geliefd bij het Oostendse publiek, maar wat ons betreft ging Fernando te vaak voor persoonlijk succes en dat resulteerde in veelvuldig balverlies.

Zijn terugkeer naar België werd geen onverdeeld succes. Nicolas Lombaerts maakte in het seizoensbegin enkele cruciale fouten en kreeg bakken kritiek over zich heen, maar met zijn ervaring en verdedigende klasse was hij wel een belangrijke schakel.

William Dutoit werd begin dit seizoen tot zijn grote ontevredenheid aan de kant geschoven voor Mike Vanhamel, maar de Fransman knokte terug en veroverde een basisstek. Hij keepte zich in de harten van de fans. Vanhamel toonde zich als een te duchten concurrent en stond er op de momenten dat het moest.

Sterkhouder Sébastien Siani speelde misschien wel zijn minste seizoen voor de kustploeg. Mede daardoor kon hij zijn beoogde transfer naar het buitenland niet versieren en koos hij afgelopen winter voor Antwerp.

Zijn vervanger, Aristote Nkaka, bewees in zijn eerste match in de Versluys Arena – tijdens de 2-0-zege tegen Anderlecht – meteen dat hij een waardige opvolger kan zijn. Met zijn duelkracht, positiespel, loopvermogen en degelijke passing heeft de jonge Belg heel wat kwaliteiten.

Andile Jali stond er op de momenten dat het moest, maar de Zuid-Afrikaan voelde zich niet meer op en top in België en dat weerspiegelde zich ook in zijn prestaties.

Mede wegens blessureleed kon Knowledge Musona zijn uitstekende prestaties van vorig seizoen niet herhalen.

Voor Franck Berrier wordt het deels een afscheid in mineur. Door zijn geflirt met een transfer naar Thailand en nukkige karakter lag hij niet in de bovenste schuif bij het bestuur en de staf. Toch toonde de kleine generaal nog vlagen van zijn klasse. Onder meer op Kortrijk bezorgde hij zijn ploeg met een korte invalbeurt de belangrijke eerste seizoenszege.

Rocky Bushiri, Vincent Bataille,Robbie D’Haese, Hasan Özkan, Logan Ndenbe en Emmanuel Banda zijn allen jong, beloftevol en lieten al aardige dingen zien. Benieuwd of ze volgend seizoen kunnen bevestigen.

Gebuisd

Richairo Zivkovic werd als één van de toptransfers aangekondigd, maar bleef onder de verwachtingen. In play-off 2 vond de Servische-Nederlander eindelijk vlot de weg naar doel, maar over heel het seizoen bekeken was het te weinig voor iemand die meer dan 1 miljoen euro kostte.

Ook Zinho Gano kon de verwachtingen niet waarmaken. De rijzige spits leek zich nooit in zijn sas te voelen aan de kust en liet dat misschien ook iets te nadrukkelijk blijken, waardoor hij de wind van voor kreeg bij de fans. De met 2,5 miljoen euro duurste Oostendse aankoop ooit was vooral een les voor de toekomst: paniektransfers zijn zelden een goed idee.

Ramin Rezaeian werd aangekondigd als één van de versterkingen op de flank, maar de Iraniër maakte de ambities nooit waar. Vooral verdedigend en in de duels kwam hij tekort.

Mathias Bossaerts en Ibrahima Conté kwamen ook dit seizoen amper aan de bak en lijken geen toekomst bij KVO te hebben.

Geen beoordeling

David Rozehnal was vorig seizoen nog bij de uitblinkers, maar in deze jaargang overschaduwden privéproblemen zijn seizoen. Hij keerde vroegtijdig terug naar Tsjechië en zette een punt achter zijn profcarrière.

Michiel Jonckheere en NicolasRajselkwamen wegens blessures amper in actie. Ibrahima Bah zat slechts één keer in de selectie en verzamelde 8 speelminuten. Yassine El Ghanassy, Silvio Proto en Gohi BiCyriac vertrokken in augustus. Siebe Van der Heyden, Victor Vandewiele en doelman Thomas De Bie speelden niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier