Ex-coach Kare Ingebrigtsen gelooft dat KV Oostende zich redt

Kare Ingebrigtsen heeft geen spijt van zijn vertrek bij KVO. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Op speeldag 30 moet KV Oostende zich bij buur Cercle gaan redden. Eén punt is altijd voldoende, maar van liever dichte buren dan verre vrienden is geen sprake, zegt men in Jan Breydel. Wat zou Kare Ingebrigtsen, de Noorse coach die het schip KVO na 21 speeldagen, al in zware wateren, verliet daarvan denken? Hij is niet verbaasd. “Een gebrek aan kwaliteit, niet aan mentaliteit.”

Vooreerst dit: het aantal Belgen dat gelooft in winst van Waasland-Beveren thuis tegen AA Gent, is even groot als het aantal Italianen dat nog nooit van het coronavirus heeft gehoord. Maar los van die match, heeft KVO minstens één punt nodig op het veld van Cercle zondag als het in 1A wil blijven. En dan maar hopen dat die licentie nog in orde komt. Maar sportief volstaat één punt dus, na 29 matchen waarin er 87 te verdienen waren. Na drie trainers, waarvan de laatste (Adnan Custovic, red.) aan 1 op 6 of misschien zelfs 0 op 6 genoeg heeft om toch als De Redder te worden gehonoreerd.

Dennis van Wijk

De voorlaatste, Dennis van Wijk, zou dan ook kunnen zeggen dat zonder die vier punten die hij heeft behaald, de club zich al niet meer had kunnen redden. Maar de Nederlander zegt liever niets meer over KVO. Naar de behoudspremie kan hij toch al fluiten. Net als zijn voorganger Kare Ingebrigtsen. De Noor stapte eind december namelijk zelf op. KVO stond toen na 21 matchen 14de met 18 punten, 1 punt meer dan Waasland-Beveren en 7 punten meer dan Cercle Brugge. Hij koos voor de Cypriotische topclub Apoel Nicosia maar werd er al na anderhalve maand ontslagen. Na het ontslag van Van Wijk werd hij zowaar nog even gepolst naar een eventuele terugkeer, maar dat zat er niet in. Maar spijt van zijn vertrek bij KVO? Neen, dat heeft hij niet.

“Ik hou niet van schreeuwen” – Kare Ingebrigtsen

Kare Ingebrigtsen: “Apoel Nicosia was een kans die ik, ook gezien de onzekere toekomst van KVO, niet mocht laten liggen. Het werd uiteindelijk een kort avontuur, maar so be it. Ik zit hier nu met een ice cold beer te genieten van wat extra vakantie. (lacht). Maar ik volg het Belgische voetbal nog wel hoor. Ik zag zaterdag ook KVO-Racing Genk. KVO speelde best een goede eerste helft, met vertrouwen bovendien. Maar met die rode kaart en de penalty maakten ze het zichzelf moeilijk natuurlijk. Al is dat niet de hoofdreden waarom ze nu vechten tegen degradatie.”

Wat is de hoofdreden?

“We scoorden veel te moeilijk, dat was het grootste probleem. Ok, we misten soms wat geluk bij de afwerking, maar daar kan je niet week na week blijven naar wijzen. Het was gewoon een gebrek aan kwaliteit. Vooral offensief dan.”

Aantal tegengoals: 58. Dat kan toch ook al tellen. Jullie hadden ook geen keeper die punten pakte.

“Het gebrek aan efficiëntie vond ik toch belangrijker. Want we creëerden vaak best veel kansen.”

Vreesde je op dag één al dat KVO in problemen zou komen?

(nadenkend) “Ja, eigenlijk wel. Te weinig kwaliteit. Er zat geen spits tussen die er 10 of 15 kon binnen trappen. Het besef was er al meteen dat KVO, ondanks de goede start, blij mocht zijn indien ze niet in de problemen zou komen. Dan vielen Palaversa en Hjulsager ook nog uit. Belangrijke spelers toch.”

Volgens voorzitter Frank Dierckens was je te laks voor de spelersgroep. Er zijn verhalen bekend van spelers die werden gelokaliseerd in een shoppingcenter in Parijs maar doodleuk verklaarden dat ze 9 kilometer hadden gelopen…

(ontwijkend) “Ik heb nu eenmaal mijn eigen stijl. Daarbij ga ik uit van de correcte mentaliteit bij de spelers. Ik hou niet van hard roepen en schreeuwen.”

Dierckens vond Van Wijk dan weer te extreem aan de andere kant.

(zucht) “Tja, zo is het altijd wat, zeker? Van sommige spelers had ik ook wel meer verwacht maar het is hun carrière, hé. Ik kon het maar meegeven. Maar finaal had ik geen grote problemen met hen.”

Haalt KVO een punt zondag?

“Ik supporter in ieder geval. Ik blijf het een leuke club vinden. Ja, ze halen het wel. Wij wonnen thuis van Cercle met 3-1.”

Dat waren andere tijden. Dat was op speeldag 2. Jullie had toen net gewonnen van Anderlecht. Nu zit Cercle op een wolkje.

“Als ze er voldoende in geloven, lukt het wel.”

Zondag om 18u in Brugge: Cercle-KVO.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier