Dennis Van Wijk brult niet meer van makrelen

© belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

“Gelukkig nieuwjaar, Heidi!” Dat Dennis Van Wijk op oudejaarsdag werd aangesteld als nieuwe coach van KV Oostende zal ten huize Van Wijk in Sint-Andries-Brugge ongetwijfeld onthaald zijn met ‘het joar kon nie beter beginnen!”

“Gelukkig nieuwjaar, Heidi!” Dat Dennis Van Wijk op oudejaarsdag werd aangesteld als nieuwe coach van KV Oostende zal ten huize Van Wijk in Sint-Andries-Brugge ongetwijfeld onthaald zijn met ‘het joar kon nie beter beginnen!”

Clubs van de degradatie redden

Heidi is de immer vrolijke vrouw van voetbalcoach Dennis van Wijk. Een echte Brugse, een “tettergat”. Maar haar man zat al meer dan een jaar, sedert zijn ontslag bij KV Mechelen, zonder werk. Als coach tenminste, de praatvaardige Nederlander ontpopte zich afgelopen maanden als een prima analist. Maar Van Wijk is een voetbalbeest, de drang naar het veld en het coachen langs de lijn was nooit weg. Merkte Heidi ook wel.

Toen hij maandag een telefoontje kreeg van KVO-voorzitter Frank Dierckens moest de Amsterdammer niet lang nadenken. Dat Heidi nog riep ‘en nog dicht bij uus ook!’ was niet meer nodig. KVO is zijn oude kluppie – hij bracht eind jaren ’90 als piepjonge coach KVO naar eerste klasse en keerde er in 2007 nog eens terug – én het is nu eenmaal zijn specialiteit: clubs van de degradatie redden. Naast zijn andere “unique selling proposition”: clubs naar eerste brengen. Bij zijn laatste club KV Mechelen is dat eerste niet gelukt, maar spreek hem nog steeds niet over de vreemde afloop van Eupen-Moeskroen in maart 2018.

Tegenpool van Ingebrigtsen

En nu is Van Wijk dus terug aan zee. We kennen een beetje Dierckens en we kennen Van Wijk goéd: we begrijpen de match. Van Wijk is zowat de tegenpool van de immer rustige Kare Ingebrigtsen. De grofgebekte Nederlander, sowieso ook een voetbalkenner, zal er ongetwijfeld tijdens de ‘matsen’ (zo spreekt hij nog steeds), meer het vuur injagen.

Vanaf maandag ook op training, eerst nog een paar dagen vieren met Heidi, die haar man de komende maanden (langer dan tot maart hopelijk…) minder zal zien. Volgende week woensdag dan trekt Van Wijk met zijn nieuwe ploeg op stage naar Spanje. Dan gaat de zweep er ongetwijfeld op. De eerste match in januari is… KVO-Waasland-Beveren… Bij winst in dat degradatieduel heeft KVO al een grote stap richting behoud gezet.

KVO snel in veiligere wateren

Van Wijk lijkt in elk geval the right man in the right place: nog even dynamisch én een resultaattrainer. En, vraag zijn oudspelers maar, meer peoplemanager dan men vermoedt. De bruutste kanten zijn er op zijn 57ste grotendeels af. Hij gaat heus zijn spelers niet meer ‘op zijn Amsterdams’ bruskeren door te brullen dat ze voetballen als makrelen, zoals indertijd. Hij zei het ook open en vrank in interviews…

En dat hij in 1998 bij KV Oostende werd vervangen door Jean-Marie Pfaff – een vernedering, vond hij – daar kan hij alweer om lachen. Iets in ons zegt dat Dennis van Wijk, met zijn oude gabber van bij Club Franky Van der Elst naast zich, KVO snel in veiliger wateren zal krijgen. Sportief dan. Als Frank Dierckens nu ook nog een dezer dagen die nieuwe investeerder kan aankondigen, beleeft ook mevrouw Dierckens heel gelukkige nieuwjaarsdagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier