Bram Lambert (Play Sports): “Gert moet alles meer leren relativeren”

© BELGA
Redactie KW

Gert Verheyen (48) is dus niet langer trainer van KV Oostende. Sportcommentator Bram Lambert, die in het verleden met Verheyen in de Alpen en Pyreneeën ging fietsen, is niet verrast.

Sportjournalist Bram Lambert en oud-voetbalinternational Gert Verheyen leerden elkaar enkele jaren geleden beter kennen op de fiets. “Het was de periode waarin hij nog geen coach was en meer vrije tijd had”, vertelt de naar Oost-Vlaanderen uitgeweken Izegemnaar, al jaren een van de gezichten op Play Sports. “Gert ging toen vaak fietsen met onder meer Franky Van der Elst, Marc Degryse en Willy Wellens. Ik kende Franky redelijk goed en ben op een dag eens met hen meegefietst. Van het een kwam het ander en zo zijn we in de loop der jaren een keer of vier samen in de bergen gaan fietsen. Naar de Alpen, Pyreneeën, Italië… De voorbije jaren zijn die tripjes door allerlei omstandigheden echter weggevallen. Gert en ik zien elkaar nog sporadisch. Het voorbije seizoen zag ik hem een paar keer twee of drie keer, zeker niet vaker op een match en sprak ik telkens kort met hem. Met Franky ging ik nog geregeld fietsen, maar sinds hij als assistent-coach van Gert aan de slag was, is ook dat fel geminderd. Logisch natuurlijk.”

Gert is Gert

“Dinsdag had ik voor het eerst het gevoel niet te weten wat ik op het oefenveld stond te doen. Als je dat gevoel krijgt, moet je onmiddellijk stoppen.” Het was de meest opvallende passage in de uitleg die Gert Verheyen woensdag gaf nadat zijn ontslag als trainer van KV Oostende was bekendgemaakt. Na drie maanden zonder zege hield de vroegere sterkhouder van Club Brugge de eer aan zichzelf. Op het eerste zicht een verrassende wending, bij nader inzicht een haast onvermijdelijk einde aan een samenwerking die uiteindelijk negen maanden heeft geduurd.

Gert heeft de bevestiging gekregen dat hij een winnaarstype is, maar tegelijkertijd niet alles zelf in de hand heeft

Bij Lambert sloeg het nieuws niet in als een bom. “Gert is Gert. Een op en top professional. Een liefhebber van het spelletje die het zo goed mogelijk wil doen. Als het dan niet 100 procent loopt zoals hij dat wil, zegt hij: gasten, wat zijn we hier aan het doen? Op een bepaald moment is dat gaan wringen en dus hield hij liever de eer aan zichzelf. Hij wilde de club die hem zoveel vertrouwen had gegeven het niet nog moeilijker maken. Ik vermoed dat het op die manier gelopen is. Meer kan ik er niet over zeggen, omdat ik er zelf niet meer over weet. Misschien spelen er nog andere dingen achter de schermen, maar dat is voor ons moeilijk in te schatten.”

Bram Lambert is een naar Gent uitgeweken Izegemnaar. (Belga)
Bram Lambert is een naar Gent uitgeweken Izegemnaar. (Belga)© BELGAIMAGE

Voor alle duidelijkheid: Lambert twijfelt niet aan de kwaliteiten van Verheyen als trainer. Integendeel. “Gert is zeker iemand met enorm veel capaciteiten. Daar twijfelt niemand aan. In die tien jaar als analist was hij geweldig goed. KV Oostende leek de ideale start van zijn trainerscarrière in eerste klasse. We zijn nu negen maanden verder en ik heb het gevoel dat Gert zichzelf in die periode beter heeft leren kennen. Hij heeft de bevestiging gekregen dat hij een winnaarstype is, maar tegelijkertijd niet altijd alles zelf in de hand heeft. Zeker niet bij een ploeg als KV Oostende, dat geen topclub is. Trainer zijn bij zo’n ploeg was voor een winnaar als Gert niet makkelijk. Als je geluk hebt dat er meer in je groep zit dan verwacht, kan het nog meevallen. Maar dat was dus niet het geval. Jammer voor Gert, maar hij zal er ongetwijfeld zelf ook uit geleerd hebben.”

Vrolijke coach worden

Zelf liet Verheyen woensdag ook meteen uitschijnen dat dit niet het einde van zijn trainerscarrière is. Ook Lambert is daarvan overtuigd. “Ik herinner me Gerts eerste match bij KVO. Toen zei hij: hiervoor wil ik in het voetbal blijven. De goesting om trainer te zijn is bij Gert zo groot dat we in de toekomst sowieso nog van hem zullen horen.

Bram Lambert (Play Sports):
© BELGA

Lambert ziet één grote uitdaging voor Verheyen: een vrolijke coach worden. “Daarmee bedoel ik dat Gert op bepaalde momenten moet leren het voetbal even van zich af te zetten. Dat wordt zijn grootste uitdaging. En dan zal hij als trainer nog beter worden. Alleen als vrolijke coach kan dat lukken. Ik begrijp hem wel: het is soms frustrerend. Veel spelers bij KVO waren en zijn niet zoals hij vroeger als speler zelf was. Op en top prof, zoals ik eerder al zei. De spelers die door hem naar de B-kern gestuurd zijn, dat is niet zomaar gebeurd, hé. De voetbalwereld is een speciaal wereldje. Niet zoals het zakenleven. Gert moet alles wat meer leren relativeren. Als hij die stap kan zetten, is hij een absolute topcoach in spe.”

Hij wil geen trainer van Club Brugge worden omdat iedereen hem dat gunt, maar hij wil dat zelf afdwingen met prestaties

Een toekomstige trainer van zijn Club Brugge dus? “Iedereen is daar precies over bezig, maar voorlopig is dat moeilijk in te schatten. Hij is coach geweest van de Belgische beloften en hij is trainer geweest van KV Oostende. Je mag niet vergeten dat er ook bij een topclub ergernissen en bepaalde limieten zullen zijn. Laat Gert eerst eens iets neerzetten bij een ploeg waar hij kan presteren. Ik ben er ook zeker van dat hij momenteel niet met Club in zijn hoofd zit. Hij wil die job niet krijgen, omdat hij Gert Verheyen is en omdat iedereen hem dat gunt. Neen, hij wil die plaats zelf afdwingen. Met prestaties.”

Weer meer fietsen?

Nu Verheyen geen trainer van KV Oostende meer is, komt er in principe weer meer tijd vrij om er met zijn fietsmakkers van weleer op uit te trekken. “We hebben het voorbije jaar gemerkt dat Gert geen tijd meer had”, vertelt Lambert. “Hij wilde zijn job als coach zo goed mogelijk doen. Zelfs lopen zat er niet meer in. Het voetbal slorpte hem volledig op. (glimlacht) Misschien is dit het ideale moment om de draad van vroeger weer op te pikken.”