https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

KV Oostende zet belangrijke stap richting behoud na gouden thuiszege tegen STVV

© belga
Sam Bracke
Sam Bracke Sportredacteur KW

KVO heeft zaterdagavond een uitstekende zaak gedaan in de degradatiestrijd. Het won met 1-0 van STVV en door het verlies van Cercle Brugge in Eupen heeft het nu een bonus van 10 punten op de rode lantaarn.

Voor de andermaal levensbelangrijke thuiswedstrijd tegen STVV voerde Dennis van Wijk vier wijzigingen door in vergelijking met de bemoedigende prestatie op Standard. De weer fitte Vandendriessche kwam Neto vervangen, in doel verving Dutoit enigszins verrassend Ondoa. Verder kwamen ook Hjulsager en de nieuwe spits Niane, gehuurd van Charleroi, aan de aftrap. Dit ten koste van Jonckheere en Ndenbe. Bij de bezoekers stond ex-KVO’er Rocky Bushiri, door STVV sinds begin deze maand gehuurd van Norwich, aan de aftrap.

Na vier minuten leek nieuwkomer Niane een droomdebuut te kunnen vieren, maar zijn openingsgoal werd teruggefloten voor buitenspel. Het gaf de kustploeg wel vertrouwen. Skulason stuurde Sakala in het straatje, die kapte zich knap vrij, maar zijn poging werd in corner geduwd door een Truiense verdediger. Op het kwartier kwamen de bezoekers, die nog een waterkansje hebben op PO1, ietwat beter in de match. Via Colidio kwamen ze ook tot een eerste schotje, maar Dutoit zag het leer naast vliegen.

Onfortuinlijke Niane

Halfweg de eerste helft mocht het weer (net) niet zijn voor Niane. De Malinees scoorde op aangeven van Hjulsager, maar dit keer greep de VAR in na opnieuw nipt buitenspel door een deviatie van Sakala. “1-2-3”, scandeerde het Oostendse publiek laconiek. Aan de overzijde mocht De Bruyn het in de volley proberen, maar Dutoit kon makkelijk oprapen. KVO bleef het overwicht houden en de beste kansen versieren. Skulason bracht Steppe in de problemen met een stevige vrije trap, maar de bal was te centraal om écht gevaarlijk te zijn.

KV Oostende zet belangrijke stap richting behoud na gouden thuiszege tegen STVV
© BELGA

Vlak voor rust kregen we nog een opstootje tussen Bushiri en Hjulsager. Die eerste leek een kopstoot uit te delen, maar Smet gaf na het raadplegen van de VAR aan beide spelers geel. De kustploeg bleef wel veruit de gevaarlijkste ploeg. Niane liet zich nog maar eens opmerken met een stevig schot in de handen van Steppe. Het slotakkoord was nog voor Sakala, die met zijn snelheid een gesel was voor de Limburgse verdediging. De Zambiaan zijn voorzet werd echter ook dit keer afgeblokt door een verdediger. 0-0 na een attractieve eerste helft waarin voor KVO gevaarlijk was.

Sakala breekt de ban

Meer evenwicht en minder kansen in het openingskwartier van de tweede helft. Tot Sakala vlak voor het uur de ban brak. De Oostendse spits werd diep gestuurd en werkte knap af met een schuiver: 1-0 en KVO plots heel dichtbij het behoud. En luttele minuten later was het behoud bijna nog wat dichter, maar zowel Niane als Sakala konden Steppe van dichtbij niet kloppen.

KV Oostende zet belangrijke stap richting behoud na gouden thuiszege tegen STVV
© BELGA

Met twee wissels probeerde de bezoekende coach het tij nog te keren. Het leverde STVV veldoverwicht op, maar veel kansen kwamen daar niet uit voort. Dutoit moest wel knap redding brengen op een afstandspoging van Sankhon, de herneming van Suzuki vloog in het zijnet. Voor de slotfase bracht Van Wijk met Neto nog wat defensieve mankracht om deze belangrijke driepunter over de streep te trekken.

De bezoekende druk nam in de slotminuten nog serieus toe, met onder meer nog een open schietkans voor Sankhon, die andermaal in het zijnet verdween. Maar dichter kwam STVV niet meer bij een gelijkmaker, temeer omdat het de blessuretijd nog met tien moest volmaken door een tweede gele kaart voor Bushiri.

Dankzij de nederlaag van Cercle Brugge doet de kustploeg een uitstekende zaak voor het behoud. Met 10 punten bonus zou het zes wedstrijden voor het einde van de reguliere competitie niet meer verkeerd mogen lopen. Ook opvallend: dankzij de goede organisatie van Van Wijk hield KVO voor het eerst dit seizoen de nul op het bord.

KV Oostende – Sint-Truiden VV 1-0.

Doelpunt: 58′ Sakala 1-0.

KV Oostende: Dutoit, Capon, Faes, Milovic, Skulason, Palaversa, Vandendriessche, Hjulsager (55′ Jonckheere), Sakala (87′ Sylla), Bataille, Niane (82′ Neto).

Sint-Truiden: Steppe, Janssens (81′ Ito), Mmaee, Bushiri, Sankhon, Colombatto, Durkin (61′ Asamoah), De Bruyn, Botaka (64′ Sousa), Colidio, Suzuiki.

Gele kaarten: 38′ Bushiri, 39′ Hulsager, 90′ Bushiri, 92′ Bataille.

Rode kaart: 90′ Bushiri (2x geel).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.