KV Oostende klopt nu ook Gent in eigen huis en doet gouden zaak voor behoud

© belga
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

KV Oostende was onderin de winnaar van het weekend na de 2-1-thuiszege van zondagavond tegen AA Gent.

Een experimenteel elftal van Kare Ingebrigtsen, die met Canesin, Vargas, Akpala en Hjulsager voor veel aanvallend geweld koos. Ook opvallend: Ondoa kreeg voor het eerst dit seizoen zijn kans in de competitie, Dutoit verdween naar de bank. Verder noteerden we voor het eerst sinds halfweg september nog eens een basisplaats voor Renato Neto, die zich tegen zijn ex-ploeg nog eens mocht bewijzen. Geen Sylla, Sakala, Vandendriessche, D’Haese of Jonchkeere dus, die allemaal op de bank zaten.

KVO begon aan de match zoals het ook de jongste thuismatchen aanpakte: met veel inzet, beleving en vertrouwen. Toch kreeg het na tien minuten op de eerste de beste counter meteen een serieuze opdoffer te verwerken. Jaremtsjoek werd diep gestuurd en mocht alleen op Ondoa af. De KVO-doelman bracht eerst nog redding, maar Depoitre was goed gevolgd en tikte simpel de 0-1 binnen.

Veel kansen vielen er niet echt te noteren, en Gent was baas zonder echt gevaarlijk te zijn. Halfweg de eerste helft toch nog eens opwinding na duur balverlies van Neto. Jaremtsjoek kon echter niet optimaal profiteren en zag zijn poging nipt naast vliegen. Maar uit het niets – Kaminski had werkelijk nog niets moeten pakken – stond het dan plots toch gelijk. Milovic kopte een hoekschop van Vargas terug tot bij de eerste paal, waar de inkomende Hjulsager technisch heel knap vanuit de volley de 1-1 binnen knalde.

KV Oostende zowaar plots baas

De gelijkmaker had de thuisploeg duidelijk nog wat extra vertrouwen gegeven, want in het slotkwartier van de eerste helft was KVO zowaar de gevaarlijkste ploeg. Hjulsager kreeg een paar keer een vrijgeleide op links, maar kon telkens net geen ploeggenoot bereiken. Op pogingen van Faes (vanuit de volley op corner) en Canesin (vanuit een scherpe hoek) moest Kaminski twee keer met een save uitpakken. Het slotakkoord was toch nog voor de bezoekers: een afgeweken poging van Castro-Montres dwarrelde naast.

© BELGA

Na een gezapige openingsfase van de tweede helft, was het weer de thuisploeg die voor het eerste gevaar zorgde. Ndenbe zette zich goed door op links en vond Vargas, die het leer in de verste hoek voorbij Kaminski knikte: 2-1. Thorup greep in met een dubbele wissel en dat rendeerde bijna meteen. Castro-Montes bediende Jaremtsjoek uitstekend, maar de spits kopte net naast. Even later zette Mbayo Depoitre op weg naar de gelijkmaker, maar Ondoa pakte met een knappe redding uit.

Gentse druk, maar taai KVO

Aan de overzijde bleef de kustploeg regelmatig gevaarlijk tegen prikken, maar ofwel bij de laatste pass, ofwel bij de afwerking liep het spaak. Zo kon Akpala niet vol genoeg uithalen bij een uitgelezen kans om de match te beslissen. In het slotkwartier bleef de Gentse druk alsmaar aanzwellen, KVO moest steeds nadrukkelijker achteruit. De bezoekers hadden het echter moeilijk om aan kansen te komen. Drie minuten voor tijd kreeg Jaremtsjoek andermaal een vrije schietkans, maar hij besloot op Ondoa.

© BELGA

De vijf minuten blessuretijd werden door het thuispubliek op luid boegeroep onthaald, maar de kustploeg bleef uiteindelijk relatief makkelijk overeind en doet een gouden zaak in functie van het behoud. Concurrenten KV Kortrijk, Waasland-Beveren en Cercle Brugge verloren immers allemaal. Onderin was KVO dus de winnaar van het weekend. De Versluys Arena ging dan ook volledig uit de bol.

KV Oostende – AA Gent 2-1.

Doelpunten: 10′ Depoitre 0-1, 27′ Hjulsager 1-1, 54′ Vargas 2-1

KV Oostende: Ondoa, Bataille, Faes, Milovic, Ndenbe, Palaversa, Canesin, Neto, Vargas (73′ Vandendriessche), Akpala (90+1′ Sylla), Hjulsager (84′ Sakala).

AA Gent: Kaminski, Castro-Montes, Plastoen, Ngadeu-Ngadjui, Mohammadi (79′ Chakvetadze), Owusu (58′ Kvilitaia), Odjidja, Bezoes (58′ Mbayo), Kums, Depoitre, Jaremtsjoek.

Gele kaarten: 57′ Ndenbe, 72′ Bataille, 79′ Hjulsager, 89′ Vandendriessche.