KV Oostende en KSV Roeselare grijpen naast proflicentie, maar trekken naar het BAS

© belga
Redactie KW

Maar liefst zeven clubs uit eerste klasse A en eerste klasse B grijpen naast een proflicentie. KV Oostende en KSV Roeselare slaagden er niet om aan te tonen dat ze de komende achttien maanden financieel kunnen overleven.

Elf profclubs moesten vorige week extra toelichting geven over hun dossier. Daarvan zijn er alsnog zeven die de Licentiecommissie niet konden overtuigen van hun levensvatbaarheid. Bij de eersteklassers valt vooral de naam van Standard op. Maar ook KV Oostende en Moeskroen grijpen naast een licentie. Daarnaast gaat het ook om vier 1B-clubs: Roeselare, Lokeren, Lommel en Virton. De zeventien andere ploegen zijn geslaagd in eerste zit.

Alle zeven de clubs lieten ondertussen al weten in beroep te gaan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Spor( BAS) tegen de beslissing. KVO valt ook de toegekende licentie van RSC Anderlecht aan. Het is nog niet duidelijk wanneer de arbiters van het BAS zich over het licentiedossier zullen buigen. Uiterlijk op 10 mei moet het vonnis bekend zijn. Clubs hebben tot 14 april om beroep aan te tekenen.

Verbondenheid Marc Coucke

KV Oostende zag het slechte nieuws van de Licentiecommissie al aankomen. De licentieaanvraag was gebaseerd op een kapitaalsverhoging van 2,7 miljoen euro die door de Amerikaanse investeerder PMG zou worden doorgevoerd. Door het uitblijven van een overnamedeal, vond die injectie niet plaats en kan de kustploeg zijn continuïteit voor het komende anderhalf jaar niet aantonen. Het is immers niet duidelijk over welke middelen KVO zal beschikken.

De kustploeg wijst met een beschuldigende vinger naar Anderlecht-voorzitter Marc Coucke, die via zijn holding Alychlo schuldeiser is en eigenaar van de tribunes van Oostende. Volgens KVO staat Coucke een deal met PMG in de weg. De kustploeg beticht de RSCA-preses van belangenvermenging en valt daarom ook de licentie van RSC Anderlecht aan via een tweede arbitrageprocedure bij het BAS. De Licentiecommissie kwam niet tot dezelfde conlusie. KVO dreigt ook nog met een derde procedure bij het BAS. “De club sluit niet uit dat zij zich zal aansluiten bij de lopende procedure voor het BAS aangespannen door Virton en waarin de legaliteit van het licentiereglement ter discussie staat”, klinkt het op de website.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.