Zo was de derby vorig jaar: preparty, rellen, maar ook hartverwarmend applaus

© BELGA
Christof Decraene

Vorig seizoen werd in nagenoeg dezelfde periode de altijd beklijvende derby tussen Zulte Waregem en KV Kortrijk afgewerkt met ook toen het Regenboogstadion als battle arena. Daar gaat KV Kortrijk zaterdag, na een behoorlijke competitiestart, op zoek naar zijn eerste derbyoverwinning sinds 2010.

Vorig seizoen organiseerde sfeergroep United 19 op zaterdagmiddag een allereerste preparty aan het oefenveld van KVK om iedereen in de sfeer te brengen voor de derby later die avond. Dat bleek een succes en ook komende zaterdag staat aan De Kouter zo’n party op het programma. Het event start om 16 uur, ruim 2,5 uur later staat het vertrek naar Waregem gepland. V

orig jaar zat de sfeer er bij de afreis naar Waregem al goed in, al sloeg die na het 2-1-verlies uiteindelijk wel om. In de omgeving van het Jeugdcentrum, waar de bezoekende bussen geparkeerd stonden, kwam het tot rellen. Daarbij raakte een agent gewond en werden twee Kortrijkfans opgepakt. Er was ook schade aan het kunstwerk op de nabijgelegen rotonde, in het stadion werden toiletten ernstig beschadigd en werden deuren met graffiti beklad.

Hartziekte

De partij zelf kondigde zich eveneens als opmerkelijk aan, want de weliswaar voorlopige leidersplaats was de inzet. Zulte Waregem kwam in de eerste helft via Onur Kaya op voorsprong, maar Idriss Saadi maakte snel gelijk. Een kwartier voor tijd lukte Mbaye Leye de winnende treffer toen zijn vrije trap via de rug van Thomas Kaminski in doel verdween.

Het verkeersbord op de E17 werd ludiek onder handen genomen door de Veekaa-fans.
Het verkeersbord op de E17 werd ludiek onder handen genomen door de Veekaa-fans.© GF

Alle vijandigheid ten spijt toonden beide supportersclans die avond dat ze ook het hart op de juiste plaats kunnen hebben. In de week voor de derby overleed Axelle Allemeersch (11), die bij de jeugd van Zulte Waregem speelde, aan een hartziekte. In minuut 11 werd een passend eerbetoon gehouden, waarbij ook de KVK-fans applaudisseerden. Hartverwarmend.

Ook Christophe Lepoint zal nare herinneringen aan de derby overgehouden hebben. Lepoint, die in het tussenseizoen de fusieclub ruilde voor KV Kortrijk maar nu met een enkelblessure out is, liep in een onschuldig duel met Dimitrios Goutas een schedelbreuk op. (CDW)