Rapport KV Kortrijk, dat morst met de punten en zo leidersplaats aan neus voorbij ziet gaan

Redactie KW

KV Kortrijk na zes speeldagen aan de leiding in de Jupiler Pro League? Het had zomaar gekund indien KVK in zijn jongste twee matchen in de slotfase zijn voorsprong niet zomaar uit handen had gegeven. Het geraamte staat er en werd aangevuld met jong talent. Of dat voldoende is voor onderscheiding zal straks moeten blijken.

Sportief

KV Kortrijk had vooral nood aan offensieve versterking en een tweede doelman. Met Selemani haalde het een flankspeler met technisch vernuft, die vooral offensief denkt. De Schotse jeugdinternational Fraser Hornby, die mooie adelbrieven bij Everton kan voorleggen, lijkt een prima alternatief als targetspits, zeker gezien de blessuregevoeligheid van Pelé Mboyo. Positief: Kortrijk bedong een aankoopoptie. De Slovaakse doelman en éénvoudig international Adam Jakubech moet de concurrentie aangaan met Sébastien Bruzzese. Een geslaagd transferrapport, zo lijkt. Want voor het overige had Kortrijk wel al een evenwichtige kern. In defensief opzicht heeft de Veekaa met de aanwinsten Mujakic en Tuta weliswaar onbekende opties achter de hand voor het geval het vaste duo Kagelmacher en Hines-Ike het laat afweten.

Financieel

Kortrijk spendeert geen exuberante bedragen aan transfers en bleef die visie trouw. Het trok drie huurlingen aan, haalde Faïz Selemani transfervrij op bij Union en rijfde ook de jonge, snelle en flankspeler-met-een-actie Eric Ocansey, aan zijn laatste contractjaar bij Eupen toe, in. Volgens het gespecialiseerde transfermarkt.com zou Ocansey 1 miljoen euro waard zijn, maar dat bedrag zal manager Mathias Leterme niet betaald hebben. Dat zou van Ocansey de duurste, inkomende transfer ooit maken. Bovendien kwam weinig geld binnen: Kumordzi en Ouali waren einde contract, de jeugdspelers Medjon Hoxha en Liam Prez mochten vrij vertrekken. Alleen voor Teddy Chevalier kreeg Kortrijk een transfersom. Die is niet bekend. Wel bekend: Leterme kreeg wat hij wilde.

Na zes speeldagen

Een moeilijke start met duels tegen onder andere Genk, Charleroi, Anderlecht en Standard leverde 8 op 18 op. Maar in de voorbije twee matchen tegen Standard en Oostende zat er meer in dan 1 op 6. Een fysiek probleem is het niet, veeleer een van concentratie: de manier waarop iedereen tegen Standard uit positie staat bij de tweede tegengoal, de domme penaltyfout van D’Haene tegen KV Oostende…. Kortrijk had, met die extra punten, zowaar aan de leiding kunnen staan. Als het zich wil mengen in de strijd voor een topzesplaats zal het in de komende wedstrijden tegen op papier haalbare tegenstanders een constanter spelpeil moeten voorleggen. Nu is het nog te vaak een helft goed, een helft wat minder. Voldoening dus op dit moment, al kan dat, mits meer puntengewin, straks wel neigen naar ‘onderscheiding’.