KV Kortrijk wapende zich al tegen een mogelijk vertrek van Terem Moffi

Terem Moffi met het vreugdegebaar. Straks mag hij allicht scoren voor Lorient. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

KV Kortrijk leek deze week zijn grootste uitgaande transfer ooit te realiseren. KV Kortrijk kon van het Franse Lorient een bedrag van 8 (!) miljoen euro krijgen voor zijn Nigeriaanse spits Terem Moffi. Dat is maar liefst 5 miljoen duurder dan de vorige toptransfer die KVK deed. Dat was Youcef Atal, die in 2018 richting het Franse Nice trok. Hij moest deze week wel nog zijn medische tests afleggen, daarom wilde algemeen manager Matthias Leterme eigenlijk liever nog niet ingaan op vragen over de transfer en de gevolgen voor KVK, plots 8 miljoen rijker.

Maar Leterme geeft wel toe dat niemand verwacht had dat Moffi zoveel geld zou kunnen opbrengen. “Als we dit op voorhand hadden geweten, hadden we hem in januari misschien niet kunnen halen voor 150.000 euro. Als je de prestaties van Moffi nog meer doortrekt, is hij in tien maanden tijd van de Litouwse eerste klasse doorgestoten naar de Franse Ligue 1. Dat is straf.”

Inderdaad. Bij zijn club FK Riteriai scoort Moffi twintig keer in 29 wedstrijden. Straffe koffie -, excuseer de woordspeling. Daarna biedt zijn makelaar hem aan in België. “We kregen een tip. We investeren heel wat tijd in ons netwerk met makelaars en tipgevers”, zegt Leterme.

Sportief manager Rik Foulon geeft aan dat het niet zo simpel is om die aanpassingsperiode door te maken van de Litouwse competitie naar de Belgische. “Maar Moffi zei me: I was born ready. Dat typeert hem. Hij heeft de kwaliteiten, hij is enorm intelligent én zelfbewust.”

“Zijn makelaar Emeka Obasi zag in de Belgische competitie de ideale volgende stap voor zijn speler”, zegt Leterme. “Na het bekijken van video’s vonden we dat Terem een interessante speler voor ons was. We nemen niet zomaar iemand op test. Maar toen kregen we te horen dat hij al aan het testen was bij Moeskroen. Dat was eventjes balen. Op dat moment trainde Moeskroen achter gesloten deuren en we probeerden informatie in te winnen. Als we alles samen legden de video’s, de informatie en de voorwaarden die onderhandeld werden -, dan was dit voor ons een mooie deal.”

Geen normaal seizoen

Tien maanden later kan de kassa in het Guldensporenstadion serieus doorrinkelen. KVK bedong alvast ook een doorverkooppercentage van 20 procent. “Het was voor ons een belangrijke voorwaarde om te kunnen meegenieten van de mogelijke ontwikkeling van Terem. We waren ervan overtuigd dat, als we hem nog langer konden houden, er nog andere clubs aangeklopt zouden hebben.”

Foulon pikt in: “Ik denk wel dat Terem klaar was om een heel seizoen te spelen voor KV Kortrijk. Hij was alleen maar bezig met wedstrijden spelen en goals maken. Dat typeerde hem.”

8 miljoen euro, dat is een smak geld. Hoe moeten fans en buitenstaanders deze financiële injectie, als de transfer wordt afgerond, bekijken? Zeker als je weet dat het budget van Kortrijk zo’n 14 tot 15 miljoen euro is, dat is meer dan de helft. “Vooreerst zijn er twee grote kanttekeningen. Voorop: zoals gezegd: vandaag (woensdag, red) is de transfer nog steeds niet officieel”, benadrukt Leterme.

Investeringen

“Dat gezegd zijnde: in een normaal seizoen moeten wij spelers verkopen tussen de 4 en 5 miljoen euro. Maar dit is geen normaal seizoen. Ten tweede zal dat bedrag, eenmaal het vertrek definitief, niet in één keer op onze rekening staan. Dat zal dan gebeuren in schijven binnen een periode van drie tot vier jaar. Iedereen die denkt dat we dan plots enorme investeringen gaan doen, moet ik ontgoochelen. We blijven gezond als club en we hebben geen euro schulden, niet bij onze eigenaar en niet bij derden. Op den duur is dat een zeldzaamheid in het voetbal. Bovendien is die 14 miljoen euro een bedrag dat we moeten binnenhalen, een deel daarvan komt voort uit transfers.”

“Moffi heeft de kwaliteiten om het te maken, is intelligent én zelfbewust” – Rik Foulon (sportief manager)

Voor KV Kortrijk zou het niet het eerste talent zijn dat vertrekt. Sportief manager Rik Foulon noemt een paar uitblinkers op. “Benteke, Kouyaté, Marusic, Gigot, Zukanovic en Atal waren ook zulke talenten die uitgroeiden tot kleppers in het buitenland.”

Er zijn natuurlijk nog de sportieve ambities van KV Kortrijk. De club wil zo lang mogelijk strijden voor een plaats in die top acht. “Daarom hinkten we op twee gedachten”, zegt Leterme. “We hadden Terem misschien liever tot januari gehouden, maar tegen 8 miljoen konden we geen nee zeggen. We hadden bewust onze lat qua transferprijs hoog gelegd.”

KV Kortrijk zou met Terem Moffi een topprof en een aimabele man verliezen. “Die jongen heeft geen seconde in mijn bureau gestaan. Terem was altijd vriendelijk. Ik geloof ook dat Lorient maar een eerste stap zou zijn en hoop dat Moffi in dit geval een ambassadeur kan zijn voor onze club.”

En als hij daadwerkelijk vertrokken is? “Een nieuwe Moffi halen doe je niet zomaar,” beseft Foulon. “Maar we zijn continu op zoek naar mooie, jonge profielen die zich hier kunnen ontwikkelen.”

Lucqman

Gueye en Luqman zijn zulke jonge profielen, maar kunnen zij het gewicht van de aanval al dragen? “Gueye hebben we langer gevolgd dan Terem”, zegt Leterme. “We geloven absoluut in hem. Akkoord, zijn wedstrijd tegen Eupen was niet goed, maar hij was niet 100 procent fit. Als jonge speler wil je dan jouw kans grijpen. Luqman is nog heel jong en kwam vanuit Maleisië aan met een fysieke achterstand. Die moeten we wegwerken zodat hij het schema van de A-kern kan afwerken. Hij is nog maar pas 18 jaar.”

En dan is er nog Mboyo, die al drie keer scoorde en twee assists gaf. “Dat zijn knappe statistieken, maar hij is een ander type”, zegt Foulon.

Rest de vraag of KV Kortrijk de transfermarkt op moet als zijn beste diepe spits vertrokken is. “We hebben een kern waarvan we denken dat we een oplossing kunnen vinden. Anderzijds komt het eventuele vertrek van Moffi niet uit de lucht gevallen. We zijn al even bezig met verschillende pistes. We hebben dan nog twee weken (tot 5 oktober, dan sluit de transfermarkt, red.) om onze geprefereerde spits binnen te halen. Moffi had diepgang en kon op snelheid de hoeken opzoeken. Desgevallend zoeken we een gelijkaardig type.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier