KV Kortrijk-spits Muhammed Badamosi begint aan zijn eerste avontuur in Europa

Muhammed Badamosi scoorde bijna tegen Zulte Waregem, maar zijn poging werd van de lijn gekeerd. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Maandagavond konden we voor het eerst kennismaken met Muhammed Badamosi, de nieuwe spits van KV Kortrijk. De 21-jarige Gambiaan tekende een vierjarige overeenkomst tot en met juni 2024. De eerste indrukken zijn positief. Badamosi staat stevig op zijn benen en kan met een balletje overweg. Tijd voor een eerste kennismaking. “Ik ben hier alleen in Kortrijk. Soms is het niet gemakkelijk, maar ik wil slagen als voetballer.”

Eerst en vooral willen we twee misverstanden de wereld uit helpen. Op verschillende voetbalwebsites wordt de naam van Muhammed Badamosi geschreven als Mohamed. “Maar het is wel degelijk Muhammed met een u”, verzekert de Gambiaan ons. En Badamosi is geboren in 1998, niet in 1997. Op woensdag 28 oktober landde Badamosi in België. Na negatieve covid-19-testen kon hij eindelijk aansluiten bij de spelersgroep. Op maandag 2 november maakte de aanvaller al zijn debuut voor De Kerels in de derby tegen Zulte Waregem.

Muhammed, je trok maandag voor het eerst het shirt van KV Kortrijk aan. Hoe was het?

“Het was echt een mooie ervaring. Kortrijk is mijn eerste club in Europa. Ik was blij om meteen te debuteren. Nu wil ik gewoon meer wedstrijden spelen, meer winnen én doelpunten maken.”

Wat zei de trainer voor je inviel?

“Yves Vanderhaeghe motiveerde me. Hij zei me dat ik het verschil kon maken.”

Had je het verwacht om al te spelen, je was pas vorige week woensdag in België?

“Ik dacht niet dat ik aan de aftrap zou komen, maar ik hoopte toch op tien of vijftien minuten om me eens te kunnen tonen.”

Hoe vreemd was het om zonder publiek te spelen?

“Het was zeer vreemd omdat het een echte derby was. Anderzijds ben ik het gewend om zonder supporters te voetballen. In de Marokkaanse competitie heb ik dat meermaals meegemaakt.”

Wat gebeurde er bij die fase waarbij Yani Van Den Bossche kon scoren?

“Ik denk dat de scheidsrechter het doelpunt afkeurde omdat ik buitenspel stond op het moment dat de rebound werd getrapt. We waren het betere team in die wedstrijd. Uiteindelijk scoorden we toch nog de gelijkmaker. Soms is het zo in voetbal dat niet altijd de beste ploeg kan winnen. Anderzijds was het een match op verplaatsing, dan is een gelijkspel zo slecht nog niet.”

Wat zijn je sterktes als aanvaller?

“Ik ben een teamspeler. Daarnaast ben ik sterk met het hoofd, want ik ben redelijk groot (1,96 meter, red.).”

Vertel eens over jezelf. Je kwam over van de Marokkaanse ploeg FUS Rabat, wat deed je daarvoor?

“Ik ben nooit naar een academie geweest. Ik speelde voetbal op straat met mijn vrienden. Daarna trok ik naar regionale competities. Dat is zo in Gambia, er is geen nationale competitie. Dat deed ik twee jaar. Daarna ben ik verhuisd naar Real de Banjul, waar ik twee jaar gevoetbald heb.”

Dan trok je naar Senegal?

“Ja, ik vertoefde zeven maanden op uitleenbasis bij Olympique de N’gor. In 2017 trok ik naar de Marokkaanse competitie richting FUS Rabat.”

Nu ben je in Europa. Dat moet een grote stap zijn?

“Ik ben hier alleen. Het is een grote stap, maar ik ben het gewoon. Ik begon te reizen op mijn 18de, toen ik naar Senegal trok. Gelukkig komen Senegalezen en Gambianen goed overeen. Het is als het ware hetzelfde land. In Marokko ging ik ook door een moeilijke periode. Ik sprak Engels, terwijl de voertalen er Frans en Arabisch zijn. Ze kennen maar een paar woorden Engels. Maar ik sloeg me erdoor.”

Hoe is Kortrijk bij jou terechtgekomen?

“Eerlijk? Dat weet ik echt niet. Mijn manager had me een jaar geleden verteld dat er interesse was van KV Kortrijk. Dat is het enige wat me is gezegd. Ik concentreerde me op mijn voetbalcarrière.”

Kende je de club voor je naar hier kwam?

“Ik kende de Jupiler Pro League en wist dat Kortrijk tot die competitie behoorde. Over de club wist ik niet zo veel. Ik sprak met mijn ploegmaat Reda Jaadi die me veel kon vertellen over de Belgische competitie. Hij was nog aan de slag bij Antwerp en KV Mechelen.”

Het duurde een tijd vooraleer je in België geraakte door problemen met jouw visum.

“Ja, dat was echt lastig. Ik was klaar om af te reizen naar Kortrijk. Ik wilde zo snel mogelijk mijn ploeggenoten ontmoeten, maar ik moest kalm en geduldig blijven. Door de pandemie was het niet zo gemakkelijk voor de autoriteiten om alles gedaan te krijgen.”

Wat denk je van het niveau in de Jupiler Pro League?

“Het is een prima competitie. Er wordt fysiek gespeeld, maar ik ben sterk. Ik zal er wel mee overweg kunnen.

Met Mboyo, Selemani en Luqman zijn er nog een aantal aanvallers in deze kern.

“Ik kan nog veel leren van Mboyo. Hij heeft tonnen ervaring. Daarnaast is Selemani gewoonweg een uitstekende speler. Ik hoop dat we veel samen kunnen spelen.”

Begrijp je het competitieformat al met de play-offs?

“Ja (lacht). Mijn teammaats hebben me gebriefd. Het zal sowieso een lang seizoen worden door die play-offs.”

Wat vond je van Terem Moffi, de spits die bij KV Kortrijk vertrok voor 8 miljoen naar het Franse Lorient?

“Ik moet eerlijk gezegd nog eens kijken naar hem op YouTube. Misschien kan ik nog iets van hem leren.”

Je bent ook international voor Gambia, dat wordt lang reizen.

“Het is een eer om voor jouw land te mogen spelen. Mijn vader en moeder zijn er dan altijd bij, en de rest van de familie. Ik zal inderdaad lang moeten reizen, maar samen met de club komen we er wel uit.”

Het was altijd een droom om profvoetballer te worden, dat is al gelukt. Als je luidop mag dromen, wat is jouw favoriete competitie om in te spelen?

“Ik droom van de Premier League. Chelsea is mijn favoriete ploeg, dat is altijd zo geweest. Ik was als kind een grote fan van Didier Drogba. Met Eden Hazard speelde er een Rode Duivel bij Chelsea. Ik begrijp niet goed waarom hij vertrokken is naar Real Madrid. He will come back (lacht). Mijn favoriete speler aller tijden is Zlatan Ibrahimovic, hij is gewoonweg de beste.”

(JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier