KV Kortrijk moet 2.500 euro betalen voor pyrogebruik in tribunes

De match op zich ondervond geen hinder van het incident. © belga
Redactie KW

De Disciplinaire Raad van de Belgische voetbalbond – de voormalige Geschillencommissie Hoger Beroep – heeft een boete van 2.500 euro opgelegd aan KV Kortrijk, omdat supporters vorig seizoen tegen Antwerp pyromateriaal afstaken. De Kerels gaven verstek tijdens de zitting van 3 juli, maar bekwamen alsnog een strafvermindering van 1.000 euro.

In de thuismatch van de Kerels tegen Antwerp (0-1) op 7 maart gooide een supporter een voetzoeker op het veld. De scheidsrechter reageerde niet, maar de match delegate nam het incident wel op in zijn rapport. Het Bondsparket had op basis daarvan een procedure aangespannen en een boete van 2.500 euro gevraagd. Omdat KV Kortrijk vorig seizoen twee keer eerder voor gelijkaardige feiten werd veroordeeld, verhoogde de Geschillencommissie de geldstraf naar 3.500 euro boete. Die uitspraak viel op 10 juli.

KVK opperde nog dat het een al bij al klein incident was, dat er geen spelers in de buurt waren en dat ook de ballenjongens amper reageerden op de knal. Ook werd het wedstrijdverloop niet beïnvloed, aldus gerechtigd correspondent Matthias Leterme. De Kerels beslisten in beroep te gaan, maar ontbraken wel op de zitting van 3 juli. Toch haalden ze hun gram en werd de boete verminderd tot 2.500 euro.

Verzachtende omstandigheid

De Disciplinaire Raad nam een verzachtende omstandigheid in overweging. “Fase 1 en fase 2 van het stappenplan werden niet ingeroepen door de scheidsrechter en dus werd de wedstrijd in strikte zin niet verstoord. Er waren bovendien geen spelers in de buurt van de ontploffing”, luidt het.

“De Raad betreurt wel dat er door KV Kortrijk geen melding gemaakt wordt van het opsporen van de daders. Er werd ook geen bewijs aangeleverd van een opgestelde pv tegen de vermoedelijke gooiers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier