KV Kortrijk laat na om Anderlecht helemaal in crisis te dompelen

Abdul Jeleel Ajagun heeft net de gelijkmaker gescoord. © (Foto Belga)
Christof Decraene

Kortrijk haalde in een sterke tweede helft een 0-1-achterstand op, maar moest finaal nog een draw toestaan. Het werd 2-2.

KV Kortrijk startte met dezelfde elf die in de derby tegen Zulte Waregem een 2-2-gelijkspel afdwongen. En dat leek al snel succes te kennen, maar het doelpunt van Stijn De Smet werd wegens buitenspel afgekeurd. Het sein voor de supporters van Anderlecht om al meteen ‘Weiler buiten’ te scanderen. Het voetbal van de landskampioen was dan ook verre van sprankelend. Maar ook Kortrijk kon geen vuist maken. Halfweg schrikte iedereen op toen Sels zich in een terugspeelbal verslikte, maar de bal hobbelde net naast het doel. Het holderdeboldervoetbal ging voort, tot Anderlecht één versnelling plaatste. Chipciu bediende Harbaoui, die de 0-1 makkelijk binnenkopte. Het doelpunt inspireerde daarna geen van beide ploegen tot beter voetbal en 0-1 was ook de ruststand.

Na de pauze dezelfde 22 spelers en opnieuw was het KV Kortrijk dat voor het eerste gevaar zorgde. Kristof D’Haene zette zich knap door op zijn linkerflank en diens voorzet bereikte Abdul Ajagun, die makkelijk de gelijkmaker tegen de netten kon tikken. Kortrijk rook bloed en zette door. En nog voor het uur stond het al 2-1 via Teddy Chevalier. Een minuut later had Harbaoui de gelijkmaker aan de voet, maar hij tikte van dichtbij onbegrijpelijk over. Anderlecht nam daarna het initiatief over, maar gevaar leverde dat niet op. Integendeel, het was opnieuw Kortrijk dat gevaarlijk was. Wéér via Kristof D’Haene, die opnieuw een uitstekende voorzet afleverde, maar Budkivsky kwam een teenlengte te kort om de 3-1 te scoren. Het zou Kortrijk zuur opbreken, want na een scrimmage voor het Kortrijkdoel kon Onyekuru binnenduwen. Al hing er wel een geurtje aan dit doelpunt na een voorafgaande duwfout. Na de gelijkmaker ontwikkelde Anderlecht wel wat powerplay en drukte Kortrijk tegen het eigen doel. Teodorczyk kreeg nog een mogelijkheid, maar hij anticipeerde net te laat en in de slotminuten claimden beide teams nog een penalty, maar de scheidsrechter gaf geen kick.

Het bleef zo 2-2, een resultaat waarbij vooral de thuisploeg zich voor het hoofd kan slaan dat het naliet om een zoutloos Anderlecht in het eerste deel van de tweede helft volledig dood te doen.