Het rapport van KV Kortrijk, dat Europese droom opnieuw moet opbergen

Felipe Avenatti is topschutter van KV Kortrijk. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Voor het tweede seizoen op rij voerde KV Kortrijk halfweg de reguliere competitie een trainerswissel door, voor het tweede seizoen op rij ook greep Kortrijk net naast een ticket voor play-off 1. Dat werd afgelopen seizoen wel goedgemaakt met groepswinst in play-off 2. Alleen toonde Charleroi zich afgelopen woensdag sterker in de finale van play-off 2 waardoor het seizoen voor KVK er nu helemaal op zit. Onze beoordeling van de voorbije voetbaljaargang van KV Kortrijk.

Grote onderscheiding

De Uruguayaanse spits Felipe Avenatti kwam als grote onbekende toe bij Kortrijk. Gehuurd van Bologna, speler ook bij wie hartritmestoornissen werden vastgesteld, maar dat probleem werd opgelost. Hij scoorde bij zijn debuut tegen Charleroi het was dan al 15 maanden geleden dat hij de netten nog eens had doen trillen , maar de relatie tussen Avenatti en toenmalig trainer Glen De Boeck was verre van optimaal. Avenatti ontbolsterde pas helemaal toen Yves Vanderhaeghe als coach werd aangesteld. Resultaat: 15 competitietreffers, waarmee Avenatti een niet-onbelangrijk aandeel heeft in de opmars van KVK sinds medio november. Ook Julien De Sart, nog zo’n last-minute transfer, ontpopte zich tot een onmisbare pion op het middenveld. Grote actieradius, inzicht, vista en ook nog scorend vermogen, want met vijf goals behoort hij tot de vijf beste prijsschutters van KVK. En last but not least: Kristof D’Haene. Zuid-West-Vlaams talent, klein van gestalte, maar een speler met een erg grote motor op zijn linkerflank. Gaf zeven assists, al zit er wel nog progressiemarge in zijn voorzetten.

Onderscheiding

Een speciale vermelding voor Christophe Lepoint. De ouderdomsdeken van de Veekaa (33) begon in zijn tweede seizoen in het Guldensporenstadion als centrale verdediger omdat de club in het seizoensbegin in dat compartiment behoorlijk in de miserie zat. Sportief liep het toen voor geen meter en ook Lepoint ging mee in het verval. Mocht transfervrij weg met Nieuwjaar, maar verkoos te blijven. Hij knokte zich weer in het team en was uiteindelijk nog van grote waarde in de strijd voor een Europees ticket.

Ook Larry Azouni, Sébastien Bruzzese, Hannes Van Der Bruggen, Gary Kagelmacher en Thomas Kaminski krijgen onderscheiding. Dat geldt ook voor Jovan Stojanovic en Teddy Chevalier. Misschien opmerkelijk voor die twee laatsten, want beide aanvallers kregen geregeld de wind van voren. Maar gezien hun statistieken hebben ook zij een groot aandeel in het goede seizoen van rood-wit. Stojanovic scoorde elf keer, Chevalier acht keer en hij gaf evenveel assists.

Voldoening

Het merendeel van de KVK-spelers zit in deze verdienstegraad. Doelman Joël Pereira overtuigde ons van zijn talent in die paar matchen die hij keepte. Bennard Kumordzi, wiens aflopend contract niet wordt verlengd, brengt altijd zekerheid en flankverdedigers Andriy Batsula en Petar Golubovic kenden hoogtes en laagtes, maar zijn heel zeker een wissel op de toekomst. Elohim Rolland knokte zich goed terug na zijn knieblessure. Brendan Hines-Ike, de duurste inkomende transfer ooit, begon niet onaardig, maar had geen rust in het tussenseizoen en dat wreekte zich. Aboubakary Koita, die in januari geleend werd van AA Gent, toonde vlagen van zijn klasse, maar speelde vaak ook te middelmatig.

Gebuisd

Charis Charisis, gehuurd van de Griekse topclub PAOK Saloniki, kon zich bij Kortrijk niet in de picture spelen en keert terug naar Griekenland. Idir Ouali kon na een topjaar niet bevestigen en verdween uiteindelijk zelfs helemaal naar het achterplan. Ook hij vertrekt zeker. Imoh Ezekiel kon nooit tonen waarom hij bij Standard en Anderlecht een speler met meerwaarde is geweest. Dat geldt ook voor Rubenilson dos Santos Da Rocha, kortweg Kanu, wiens terugkeer naar België nooit een schot in de roos is geweest.

Geen beoordeling

Abdul Ajagun trok al snel richting Cyprus en Jarno De Smet, Lucas Rougeaux, Alioune Camara, Medjon Hoxha, Tyron Ivanof, Jean Marco Toualy en Mohamed Naderi kwamen niet of onvoldoende aan spelen toe om een beoordeling te kunnen krijgen.

Topschutters

1. Felipe Avenatti (15)

2. Jovan Stojanovic (11)

3. Teddy Chevalier (8)

4. Ilombe Mboyo (7)

5. Julien De Sart (5)

Assists

1. Teddy Chevalier (8)

2. Kristof D’Haene (7)

3. Jovan Stojanovic (5)

4. Aboubakary Koita (4)

5. Ilombe Mboyo (4)

Speelminuten

1. Kristof D’Haene (3.330)

2. Gary Kagelmacher (3.276)

3. Hannes Van Der Bruggen (2.914)

4. Teddy Chevalier (2.654)

5. Julien De Sart (2.582)

Frappant

Net als vorig seizoen wisselde Kortrijk in november van trainer en ook net als vorig seizoen miste het net play-off 1. Opvallend in de voorbije voetbaljaargang was ook de voorbereiding, waarbij toenmalig trainer Glen De Boeck amper genoeg kernspelers had en daardoor zelfs oefenduels moest annuleren. De transfers op het einde van de zomermercato waren wel een schot in de roos, waarna Kortrijk stilaan aan zijn opmars kon beginnen.

Onze Beoordeling

Het is bij KVK elk seizoen opnieuw zowat herbeginnen door het grote spelersverloop. Wat als de club bij het begin van het seizoen eens zijn kern bijeen heeft? Misschien slaagt de club er dan wel in om met meer succes voor een prijs mee te strijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier