Hans Galjé over KVK en Essevee, dinsdag tegenover elkaar in Croky Cup

Hans Galjé toont trots een fotokader waarop hij zelf prijkt. Dat was in zijn periode als doelman bij Ajax, met een spectaculaire tussenkomst in De Kuip van Feyenoord. Andere betrokkenen zijn Peter Houtman en Frank Rijkaard. (Foto TVW)
Redactie KW

Grappend laat Hans Galjé zich soms ontvallen dat hij behalve voorzitter en buschauffeur alle functies in het voetbal heeft uitgeoefend, maar zo gek ver van de waarheid komt hij met die uitspraak niet. Zowel bij KV Kortrijk als SV (Zulte) Waregem, dinsdag tegenover elkaar in een rasechte bekerderby, was de Belgische Nederlander doelman. Later keerde hij nog naar beide clubs terug: bij Essevee om er keeperstrainer te worden, bij de Kerels als hoofdscout.

Op een hoogst druilerige maandagmorgen straalt de woonst van Hans Galjé, in een doodlopende straat in Bissegem, vooral rust uit. De man des huizes doet het ook zelf wat rustiger aan, want op 1 mei ging hij met vervoegd pensioen.

Hoezeer volg je het voetbal momenteel nog?

“Vrijdag en zaterdag bekeek ik respectievelijk Club Brugge-Zulte Waregem en Standard-Eupen op tv en zondag ging ik met een vriend naar Racing Harelbeke-Overijse kijken. Ik volg het echt nog op alle niveaus, ook jeugdwedstrijden. Wees gerust, ik krijg ook zonder een actieve rol in het voetbal mijn dagen nog goed gevuld, al laat het me nog altijd niet los. Laat dit niet al te zeer als een sollicitatie klinken, maar een club die me nog kan gebruiken voor wat scouting of om bijvoorbeeld in te springen als keepertrainer mag me altijd bellen.”

Na je actieve carrière probeerde je een aantal verschillende functies uit. Wat deed je nu eigenlijk het liefst?

“Vooral als hoofdjeugdcoördinator bij Club Brugge had ik het naar mijn zin. Waar ik ook ga kijken, ik kom bijna altijd jongens tegen die in mijn periode de opleiding bij Club doorliepen. En dan merk je nog respect en dankbaarheid. Ik heb het eens nageteld: dertig tot veertig jeugdspelers uit mijn periode zijn doorgestroomd naar het eersteklassevoetbal in binnen- en buitenland. Enkele van de bekendste namen zijn Nicolas Lombaerts, Hans Cornelis, Glenn Verbauwhede, Tim Smolders en Olivier De Cock.”

Je bent nochtans ook lange tijd keepertrainer geweest.

Dat is ook een job waar je veel voldoening uit kunt halen, maar er zijn heel weinig hoofdcoaches die hun keepers optimaal inzetten in hun trainingen. Als keepertrainer kan je met je doelmannen alleen veel te weinig reële wedstrijdsituaties nabootsen. In groep kan je bijvoorbeeld omstandigheden creëren waarbij er alleen maar gescoord kan worden uit flankvoorzetten. Zelfs al is het maar twee keer tien minuten, je kunt er je flankaanvallers in die tijdspanne al een stuk of honderd laten trappen van beide kanten.”

Als je weinig of geen geld wilt betalen voor een transfer, mag je de lat niet op play-off 1-hoogte leggen

Exact tien seizoenen geleden was je als verbindingspersoon vanuit Portsmouth, dat toen samenwerkte met Zulte Waregem, ook doelmannentrainer van Essevee. Hoe kijk je terug op die tijd?

Het was het eerste volwaardige seizoen van Sammy Bossut in eerste klasse, een leuke ervaring omdat hij het meteen heel goed deed. Ik scoutte er ook jeugd vanaf 12 jaar. Zulte Waregem kreeg dat seizoen Khaleem Hyland in bruikleen. Een geslaagde overgang, maar de onderhandelingen over een definitieve transfer van Khaleem betekenden meteen ook het breekpunt voor de samenwerking met Portsmouth. Helaas ben ik daar ook het slachtoffer van geworden.”

Begin 2010 werd je hoofd scouting bij KV Kortrijk, maar je bleef er maar een tweetal maanden. Wat liep er verkeerd?

“Ik had redelijk snel door dat ik nog te graag op het veld bezig was. Te pas en te onpas naar Nederland en een stuk in Frankrijk rijden om spelers te gaan bekijken, geregeld in de file staan… Dat was op dat moment nog niets voor mij. Intussen denk ik daar anders over en kan ik er echt van genieten om spelers te analyseren.

***

Stel: je bent trainer van een club die zowel Thomas Kaminski als Sammy Bossut onder contract heeft staan. Wie van de twee zou in je basiself staan?

(Denkt even na) “Moeilijke vraag, echt. Ik vind ze vergelijkbaar qua niveau en postuur. Alle twee zijn ze technisch goed en beschikken ze over knappe reflexen. Hoe dan ook is zo’n Kaminski een hele goede keeper voor KV Kortrijk. Afgelopen weekend hield hij hen in Oostende opnieuw meerdere keren recht. Ik werkte nooit met Thomas, maar scoutte hem op 15-jarige leeftijd in dienst van Portsmouth, hij speelde toen bij de jeugd van AA Gent. Ik adviseerde de Engelsen om hem te nemen, net als zijn tweelingbroer Mathias, maar het is er nooit van gekomen. Maar daarmee heb je nog geen antwoord op je vraag, hé?” (lacht)

Beken toch maar kleur.

“Als je me echt dwingt te kiezen, ga ik op dit moment voor Kaminski, maar louter omdat hij in deze fase van de competitie met meer vertrouwen in doel moet staan dan Bossut, die wedstrijden lang in een schietkraam heeft gestaan. Uit ervaring weet ik dat zoiets aan je vreet. Je kunt lang je niveau aanhouden, maar op den duur glijd je gewoon af naar dat van de rest van het team. Nogmaals: het vertrouwen van het moment is het enige criterium dat me voor Thomas doet kiezen.

Tien jaar geleden liep je heel hoog op met Bossut. Je zag er een absolute topper in. Hoe denk je daar nu over?

“Hij zit inmiddels heel lang bij Zulte Waregem. Had hij een aantal seizoenen geleden een transfer kunnen versieren naar bijvoorbeeld Gent of Genk, toen die clubs in een groeifase zaten, dan had hij automatisch een hoger niveau opgepikt, mede door vaker Europees voetbal te spelen. Dan had hij nóg verder kunnen staan, maar misschien is er nooit interesse geweest van de grote clubs of had Sammy nooit de ambitie om die stap te zetten. In elk geval heb ik alle respect voor zijn loopbaan tot dusver. Hoeveel doelmannen kunnen zeggen dat ze 300 tot 400 wedstrijden in eerste klasse hebben gespeeld?”

***

Zulte Waregem telt voorlopig maar vier punten achterstand op KV Kortrijk en toch is de perceptie voor beide clubs totaal anders.

“Het grote verschil is dat Kortrijk nooit in de gevarenzone heeft gestaan, al heb ik er geen seconde aan getwijfeld dat Essevee daar weg zou geraken. Je hebt de ervaring van Bossut, De fauw en Buffel, de doelpunten van Harbaoui, Bongonda die er scoort en aanreikt… Er is voldoende kwaliteit. Wel heb ik gemerkt dat het met realistischer voetbal is dat Dury punten is beginnen pakken.”

Had jij het ontslag van Glen De Boeck zien komen?

“Neen. Hij is net als Francky Dury een trainer die voor goed voetbal met een verzorgde opbouw van achteruit staat. Oké, de resultaten bleven wat achterwege, maar de bedenking die ik me onmiddellijk heb gemaakt is dat hij afgelopen zomer zijn snoeiharde kritiek beter binnenskamers had gehouden.

Hans Galjé over KVK en Essevee, dinsdag tegenover elkaar in Croky Cup

Officieel vonden ze in Kortrijk dat hij, zeker in thuiswedstrijden, te weinig haalde uit een kern die in het Guldensporenstadion de beste ooit heet te zijn.

“Kortrijk zal altijd een club zijn die meestrijdt voor de plaatsen 7 tot 10 en in een uitzonderlijk seizoen, zoals Sint Truiden nu, kan meestrijden voor play-off 1.”

Het is met realistischer voetbal dat Dury punten is beginnen pakken

Maar je haalt in de zomer toch geen ronkende namen als Mboyo en Kanu opnieuw naar België om een figurantenrol te vertolken?

“Die jongens hebben al een en ander op hun cv, maar de afgelopen jaren hebben ze amper gepresteerd. Risicotransfers dus. Dat is al jaren de politiek van KVK: spelers halen die einde contract zijn of amper iets kosten. Als je niet enkele honderdduizenden euro’s kunt of wilt neertellen voor een transfer, mag je de lat volgens mij niet op play-off 1-hoogte leggen, want dat doen ze toch als ze het over hun beste kern ooit hebben.

Wat verwacht je van de bekerderby?

Kortrijk geniet het thuisvoordeel, maar de statistieken wijzen voorlopig uit dat ze beter zijn op verplaatsing. Zonder dat iemand bij Zulte Waregem het zal uitspreken, denk ik dat ze absolute prioriteit geven aan de competitie. Niet dat ze bij Essevee de kwalificatie voor de kwartfinale zullen laten liggen, maar de focus van Kortrijk ligt meer op de beker.”