Glen De Boeck: “Hoe meer scheidsrechters rond het veld, hoe slechter”

Lorenzo Staelens vraagt advies aan Glen De Boeck nadat deze laatste van het veld werd gestuurd. © BELGA
Christof Decraene

De Kortrijktrainer was niet te spreken over het optreden van de zes referees in de bekerwedstrijd tussen Kortrijk en RC Genk.

Bij RC Genk viseerden ze na deze heenmatch in de halve finale van de Croky Cup met Patrick Janssens hun algemeen directeur, bij KV Kortrijk was scheidsrechter Wim Smet de bron van ergernis. En het moet gezegd: zijn beslissingen riepen erg veel vragen op. Hij werd daarbij ook niet geholpen door zijn assistenten. En dat zat KVK-trainer Glen De Boeck erg hoog.

“Met hoe meer scheidsrechter ze komen, hoe slechter dat het is. Hoe kan de referee eigenlijk nog normaal functioneren? Ik hoor die vierde scheidsrechter tijdens de match via hun communicatiekanaal van alles naar hem roepen. Hoe kan hij zich dan nog voldoende concentreren op zijn hoofdtaak? Ik sprak recent met Sébastien Delfériere en hij vertelde dat hij geregeld zijn oortje uithaalt. Ik kan hem begrijpen.”

“Daarnaast heb ik ook een gevoel van onrechtvaardigheid”, vervolgt De Boeck. “Het is nu al drie weken op rij dat KV Kortrijk door de scheidsrechters niet krijgt waar het aanspraak op mag maken. Die fout op Idir Ouali in het begin van de tweede helft is altijd penalty. Als de scheidsrechter het helemaal niet gezien heeft, dan kan ik dat nog begrijpen. Maar hij geeft, terwijl er duidelijk contact was, Ouali geel voor een schwalbe. Dat is er dus over. En die grensrechter stond er vijf meter vandaan, maar durft niet te reageren. Dat irriteert mij. En dan word ik op de koop toe nog weggestuurd. Sorry, maar op zo’n moment schuift de scheidsrechter gewoon zijn verantwoordelijkheid af. En als je dan nadien aanklopt bij de scheidsrechterscommissie, krijg je altijd gelijk. Maar dat is gemakkelijk, want het kwaad is dan al geschied.”