Getuigenissen over Selemani (KV Kortrijk): “Dit kun je niet volhouden”

Faïz Selemani. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Trainen, maar geen wedstrijden mogen spelen. De hel voor elke voetballer en na twee maanden nog altijd het lot van nieuwkomer Faïz Selemani bij KV Kortrijk. En dat begint te wegen op de Comorese international. Zijn zaak komt op 8 november voor maar: “In deze zaak heb je alleen maar verliezers”. Getuigenissen van zij die hem dagelijks aan het werk zien.

Op 19 augustus maakte KV Kortrijk op zijn sociale media bekend dat het Faïz Selemani van Union transfervrij had overgenomen. Een fantastische deal voor de Veekaa, die zo een van de smaakmakers in 1B vorig seizoen voor de neus van onder andere AA Gent en Antwerp wegkaapte. Maar ondertussen zijn we twee maanden verder en is hij nog altijd niet speelgerechtigd, althans niet zonder dat Kortrijk het risico loopt om forfaitnederlagen aangesmeerd te krijgen voor elke wedstrijd waarin Selemani heeft gespeeld. En het ziet er niet naar uit dat daar de komende weken snel verandering in zal komen.

“Die hele situatie begint stevig op zijn systeem te werken”, zegt Kortrijktrainer Yves Vanderhaeghe. “Voor hem voelt de situatie als uitzichtloos aan. We moeten de werking voor de rechtszaken respecteren, maar het is een heel vervelende situatie, niet in het minst voor de speler zelf. Elke dag trainen, zonder het uitzicht om wedstrijden te kunnen spelen, dat moet op zijn gemoed werken. Dat kun je niet volhouden.”

Er is al overleg met Union geweest, maar er is nog geen consensus

Wij waren enorm verheugd dat we zo iemand konden aantrekken en het is dan jammer dat je er geen beroep op kunt doen. Ik hoop dat er toch snel wat vooruitgang in deze zaak komt. Ik denk dat de twee clubs hier gewoon een akkoord over moeten vinden en dan kan het allemaal best snel in orde komen.”

Maar dan moet KVK een transferprijs betalen, en dat doet het niet al te vaak. “Ik weet dat Kortrijk niet vaak de portefeuille open trekt. Maar als je van een speler overtuigd bent, moet je dat misschien toch eens overwegen”, aldus nog de Kortrijktrainer.

En misschien had Vanderhaeghe zonder de recente zes op zes meer druk gezet op de clubleiding? (lacht) “Wat kan ik doen. De beide clubs moeten en er gewoon in uit raken, en liever vandaag dan morgen.”

Algemeen manager Matthias Leterme wil liever niet al te veel in detail op de zaak ingaan. “Er lopen nu twee rechtszaken. De eerste is er een voor de arbeidsrechtbank en behandelt de discussie tussen Union en Selemani over de verbreking van het contract dat beiden bond. De tweede is een kortgeding ingespannen door Selemani ten aanzien van de KBVB, waarbij Selemani zich beroept op zijn recht op arbeid en eist dat de KBVB hem speelgerechtigd maakt. Deze zaak komt voor op 8 november en een uitspraak volgt normaliter kort daarna.”

Bemiddeling

Overleg tussen Union en KV Kortrijk kan soelaas brengen. Dat is er ook al geweest, maar voorlopig werd nog geen consensus bereikt. “We proberen met bemiddeling van de Pro League tot een vergelijk te komen. Meer kan en wil ik er niet over kwijt.”

Maar ondertussen heeft Kortrijk een kwade speler rondlopen. En dit keer niet omdat de trainer hem niet wil opstellen. “Is Selemani kwaad? Daarvan ben ik niet op de hoogte, ik sprak hem nochtans na de gewonnen derby tegen Zulte Waregem afgelopen zaterdag. Kijk, in deze zaak heb je momenteel enkel maar verliezers. Wij, omdat we een kwalitatieve speler niet kunnen opstellen, Faïz zelf, omdat hij zijn job niet kan uitoefenen en Union, dat geen vergoeding ontvangt voor zijn ex-speler, en evenmin een beroep kan doen op zijn diensten.

Selemani op training: trainen is het enige wat hij momenteel mag doen.
Selemani op training: trainen is het enige wat hij momenteel mag doen.© foto Bart

Als kapitein praat Hannes Van Der Bruggen ook wel geregeld met Selemani. “Ik had het er nog met hem over voor de recente interlandbreak. Het is verre van leuk natuurlijk voor hem, de hele affaire moet ook aan hem knagen, maar hij toont dat nooit en klaagt niet.

“Faïz is positief ingesteld. En qua trainingsijver valt er weinig op aan te merken. Integendeel, hij doet nog meer zijn best zodat hij klaar is als hij groen licht krijgt om te mogen spelen. Als hij mag spelen, krijgen wij er straks een extra troefkaart bij: hij in snel, heeft een actie in huis en scoort gemakkelijk. Hij zal de concurrentie nog wat aanscherpen.”

Wat is de zaak Selemani precies weer?

Union had Faïz Selemani in augustus omwille van transferperikelen naar de B-kern gestuurd en weerhield hem er daarna van om mee te trainen. Veiligheidsagenten versperden hem zelfs de toegang tot het trainingscentrum. De voetballer verbrak daarop eenzijdig zijn contract, volgens hem en zijn entourage beging Union een zware fout, wat de contractbreuk zou rechtvaardigen.

KV Kortrijk, daar daarvoor al een (onvoldoende groot) bod op Selemani had uitgebracht bij Union, rook zijn kans en lijfde de Comorese international gratis binnen. Maar de club uit 1B reageerde als door een wesp gebeten. “We lezen de aankondiging van KV Kortrijk over de inkomende transfer van Selemani vol ongeloof”, luidt het in een persbericht dat de clubleiding toen uitstuurde. “Union ontving de afgelopen dagen ernstige aanwijzingen van rechtstreekse contacten tussen het KVK-bestuur en Union-speler Selemani, hoewel dit door de FIFA ten strengste verboden is. Wij zullen het hier uiteraard niet bij laten en bekijken met onze raadsmensen welke noodzakelijke stappen zullen ondernomen worden bij de Pro League, de KBVB en de FIFA. Het imago en de geloofwaardigheid van het Belgisch voetbal krijgen opnieuw een zware deuk.”

Ondertussen lopen er twee rechtszaken: een voor de arbeidsrechtbank tussen Union en Selemani en een in kortgeding tussen Selemani en de Voetbalbond. In deze laatste gaf de voorzitter van de Brusselse rechtbank de voetballer in eerste instantie ongelijk en ziet hij dus geen reden om die zware fout te erkennen. De Voetbalbond hoeft Selemani dus niet speelgerechtigd te verklaren. Selemani ging in beroep, dat behandeld wordt begin november.